• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptauja: turpinoties karam, pieaug iedzīvotāju miega traucējumi

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 11:40, 09.04.2024


Trīs no četriem no Latvijas iedzīvotājiem jeb 75% pēdējā mēneša laikā ir izjutuši dažādus miega traucējumus, piemēram, bezmiegu, mošanos naktīs, neizgulēšanās sajūtu vai sliktus sapņus, liecina pētījuma kompānijas "Kantar" veiktās aptaujas dati.



Puse jeb 49% iedzīvotāju miega traucējumus izjūt vienu vai vairākas reizes nedēļā, vai pat katru nakti, kamēr 18% atzīmējuši, ka tos izjūt vairākas reizes mēnesī. Tikai katrs piektais Latvijas iedzīvotājs jeb 19% pēdējā mēneša laikā miega traucējumus nav izjutis.

Kā atzīmē aptaujas veicēji, viens no pēdējā laika lielākiem ģeopolitiskajiem satricinājumiem, kas atstājis ietekmi uz Latvijas iedzīvotājiem, ir karš Ukrainā. Dati atklājuši sakarību, ka miega traucējumus caurmērā biežāk ir izjutuši tie iedzīvotāji, kuru emocionālo stāvokli karš Ukrainā ir ietekmējis ļoti lielā vai lielā mērā.

Aptaujas dati liecina, ka to Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri pēdējā mēneša laikā ir izjutuši miega traucējumus, divu gadu laikā ir būtiski pieaudzis no 70% uz 75%, attiecīgi samazinoties to iedzīvotāju īpatsvaram, kuri šos traucējumus nav izjutuši.

Tāpat aptaujā iezīmējusies sakarība, ka jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem biežāk nekā citu vecuma grupu pārstāvji pēdējā mēneša laikā miega traucējumus ir izjutuši vienu vai vairākas reizes nedēļā, vai pat katru nakti.

Dati parāda, ka latvieši salīdzinoši biežāk nekā krievu vai citas tautības iedzīvotāji miega traucējumus ir izjutuši vienu vai vairākas reizes nedēļā vai pat katru nakti. Tikmēr krievu vai citas tautības iedzīvotāji biežāk nekā latvieši ir atzinuši, ka viņi miega traucējumus nav izjutuši.

"Kantar" pētījumu veica no 2024.gada 26. līdz 28.martam, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 800 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 65 gadiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Lasiet arī