• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas Infektoloģijas centrā izņemta šogad pirmā ērce

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 17:47, 08.03.2024


Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs" šonedēļ izņemta un izmeklējumiem nosūtīta 2024.gadā pirmā ērce.


Foto: vs.lv

RAKUS ārsti atgādina, ka ērču encefalīts un Laimas slimība var radīt smagas sekas, tāpēc ir būtiski pasargāt sevi. Dodoties dabā, ir jāuzmanās no ērcēm un, atgriežoties mājās, noteikti jāpārbauda, vai kāda no tām nav piesūkusies.

Pret ērču encefalītu ir būtiski vakcinēties, un to var darīt visa gada periodā. Savukārt, atrodot piesūkušos ērci, ir svarīgi sekot savai pašsajūtai un, novērojot galvassāpes, paaugstinātu temperatūru, sāpes ķermenī vai pastiprinātu nogurumu, nekavējoties jāvēršas pie ārsta.

RAKUS 2023.gadā ārstējušies 99 ar ērču encefalītu inficēti pacienti, 27 pacientiem konstatēta Laimas slimība un vienam pacientam - ērlihiozes infekciju. Kopumā RAKUS 2023.gadā pacientiem noņemtas 1254 ērces. Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijā uz ērču encefalītu 2023.gadā izmeklētas 199 ērces, no tām inficēta viena jeb 0,5%, savukārt uz Laima boreliozi izmeklētas 228 ērces, no kurām inficētas bijušas 70 jeb 30,7%.

Ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet labvēlīgos meteoroloģiskajos apstākļos var būt garāka. Ērces kļūst aktīvas, kad sniegs nokūst un gaisa temperatūra pārsniedz +3 līdz +5° grādus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī