• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nav laika dzīvot: kuros Latvijas reģionos ir lielāks stress (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 09:18, 01.02.2024


Šāda sajūta izteiktāka ir tieši tiem, kuri aktīvi strādā vai vada uzņēmumus.


Nepareiza laika plānošana noved pie pārmērīga darba.

Latvijā veiktajā aptaujā uz jautājumu: “Cik bieži jums rodas sajūta, ka jūs “nepaspējat dzīvot” – paveikt, piedzīvot, izjust visu iespējamo?” – 31% iedzīvotāju sacījuši, ka viņi šādi jūtas atsevišķos dzīves periodos, 20% – vairākas reizes nedēļā, bet gandrīz piektā daļa (16%) katru dienu.

“Aptauja atklāj – ka visvairāk cilvēku, kuriem katru dienu ir sajūta par to, ka nepaspēj dzīvot – visu iespējamo paveikt, piedzīvot, izjust – ir ar pamatizglītību, bezdarbnieki vai pašreiz nestrādā un nemeklē darbu, studenti, tie, kuri nav precējušies. Tāpat aptaujas dati liecina, ka, jo cilvēkiem ir lielāki ienākumi, jo mazāk viņi dzīvo ar sajūtu, ka “dzīve paslīd garām”, - stāsta farmaceite, aptiekas vadītāja Jeļena Bebre.

"Interesanti, ka vispārējais pieņēmums varētu vairāk būt tāds, ka šāda sajūta izteiktāka ir tieši tiem, kuri aktīvi strādā, vada uzņēmumus u.tml. Tas lielā mērā varētu būt saistīts ar mūsu izvirzītajām gaidām, prasībām no sevis un tuvākajiem par dzīvi kopumā un, piemēram, svētku svinēšanu".

Ziemas laikā cilvēki izteikti vairāk jautā ne tikai pēc zālēm vispārējai saslimšanai, vitamīniem un mikroelementiem imunitātes stiprināšanai, smadzeņu darbības uzlabošanai, bet arī vēlas iegādāties nomierinošus līdzekļus.

"Cilvēki aizvien biežāk izmanto iespēju arī pie mums aptiekā iegādāties dāvanas savu draugu un tuvinieku veselībai un daudziem tādējādi izdodas gan samazināt laika tēriņu dāvanu meklēšanai, gan iepriecināt un parūpēties par savējiem,” tā Jeļena Bebre.

31% respondentu aptaujā atbildēja, ka “nepaspēj dzīvot” atsevišķos dzīves periodos – šādi vairāk jūtas sievietes – 35%, tikmēr vīrieši 28%. Turklāt, jo vecāka aptaujāto iedzīvotāju grupa, jo šāda sajūta vērojama vairāk – piemēram, 60-74 gadu vecumā šādi jūtas 41% respondentu, 50-59 gadu vecumā 38%, 40-49 gadu vecumā 38%, 30-39 gadu vecumā 27%, bet 18-29 gadu vecumā tikai 16%. Reģionos periodiski sajūtas, ka “nepaspēj dzīvot” visvairāk ir Pierīgas iedzīvotājiem – 35%, tikpat Zemgales iedzīvotājiem un 33% Vidzemes iedzīvotāju.

Uz jautājumu: “Cik bieži jums rodas sajūta, ka jūs “nepaspējat dzīvot” – paveikt, piedzīvot, izjust visu iespējamo?” 20% atbildējuši, ka šādi jūtas vairākas reizes nedēļā. Visvairāk tā – 35% atbildējuši respondenti vecumā no 18-29 gadiem, bet vecākā paaudze vecumā no 60-74 gadiem tikai 11%. Vēl šī atbilde populārākā bija starp Zemgales iedzīvotājiem – 25% sacījuši, ka vairākas reizes nedēļā jūtas, ka “nepaspēj dzīvot”.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Sabiedrība Sniegs, lietus, atkala: piektdien Latvijā laikapstākļi neuzlabosies

Piektdien Latvijā saglabāsies apmācies laiks un daudzviet gaidāmi nelieli nokrišņi, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Naktī gaisa temperatūra noslīdēs zem nulles

Naktī uz ceturtdienu Latgales un Vidzemes lielākajā daļā gaisa temperatūra pazemināsies līdz 0..-3 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Interesanti fakti Gulēsim stundu ilgāk: kā pāreja uz ziemas laiku ietekmē Latvijas iedzīvotājus

Bieži vien pulksteņa pagriešanas dienā iedzīvotājiem rodas stresa situācijas.

Sabiedrība Sākot ar trešdienu, Latvijā pazemināsies gaisa temperatūra

Tuvākajā diennaktī debesis būs pārsvarā apmākušās un vietām mazliet līs.