• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Saslimstība ar gripu turpina pieaugt - SPKC

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 16:47, 28.12.2023


Pagājušās nedēļas (18.12. – 24.12.) gripas, Covid-19 un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa rezultāti uzrāda inficēto un arī stacionēto Covid-19 pacientu skaita stabilizāciju. Saslimstība ar gripu turpināja pakāpeniski pieaugt, bet pagaidām vēl nav pārsniegusi epidēmisko sliekšņa līmeni, informēja VS.LV Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).



Covid-19

Latvijā vērojama Covid-19 gadījumu skaita stabilizācija, laboratoriski apstiprināti 276 jauni Covid-19 gadījumi (nedēļu iepriekš 293,), kopumā veikti 850 (iepriekš 888) laboratoriskie testi uz SARS-CoV-2 vīrusa klātbūtni. Pagājušajā nedēļā stacionēja 218 Covid-19 pacientus (nedēļu iepriekš 322, divas nedēļas atpakaļ - 401).

Iepriekšējā nedēļā stacionāros ar smagu slimības gaitu bija 10 pacienti (nedēļu iepriekš 8). Reģistrēts 21 Covid-19 pacientu nāves gadījums (nedēļu iepriekš – 28). 20 no tiem bijuši vecuma grupā “60 gadi un vairāk” un viens nāves gadījums pacientam vecuma grupā “35-39 gadi”. Vismaz 3 gadījumos pamata diagnozes bija Covid-19. Saslimšana ar Covid-19 bieži būtiski saasina jau esošas hroniskās slimības, kuru dēļ nepieciešama hospitalizācija un var pat iestāties nāve.

Notekūdeņu monitoringa dati uzrāda jauna SARS-CoV-2 vīrusa paveida HV.1 izplatību visā Latvijas teritorijā. Jaunais paveids ir jau zināmā EG.5 (Eris) atvasinājums ir ļoti līdzīgs tam. Pielāgotās vakcīnas pret Covid-19, kuras šobrīd pieejamas Latvijā (“Comirnaty” un “Nuvaxovid”) joprojām nodrošina aizsardzību pret jaunākiem paveidiem, tostarp HV.1 un JN.1.

Gripa

AAEI monitoringa dati liecina, ka pagājušā nedēļā Latvijā vidējā gripas izplatības intensitāte palielinājusies, kaut gripas izplatība vēl nav pārsniegusi epidēmiskā sliekšņa līmeni. Laboratoriski apstiprināti 15 gripas gadījumi, no kuriem 6 gadījumos tika noteikta A tipa gripa un 9 gadījumos B tipa gripa. Pozitīvo testu īpatsvars uz gripu pieaudzis no 3,5% līdz 6,6%.

Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs ar akūtu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem kopā bija vērsušies 1095 pacienti, no kuriem 32 pacientam noteikta diagnoze “gripa”, baltoties uz tipisku klīnisko ainu (pagājušajā nedēļā 31). Gadījumi reģistrēti Ventspilī, Valmierā, Jūrmalā, Jēkabpilī, Jelgavā, Daugavpilī, Rīgā.

Augstākā saslimstība ar gripu reģistrēta vecuma grupā 0 - 4 gadi.

Daudzās Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas (ES/EEZ) valstīs novērojams būtisks akūtu elpceļu infekciju skaita pieaugums primārajā aprūpē. ES/EEZ kopumā Covid-19 pozitīvo testu īpatsvars bijis 20% apmērā (nedēļu iepriekš 22%), salīdzinoši gripas pozitīvo testu īpatsvars pieaudzis no 9% uz 18% (nedēļu iepriekš pieaugums bija no 3% uz 9%).


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Veselība Slimību profilakses un kontroles centrs atgādināja potēties pret gripu (+VIDEO)

Vakcīnas pasargā no aktuālajiem slimības izraisītājiem, jo katru gadu tiek izstrādātas no jauna, atbilstoši konkrētajā sezonā cirkulējošajiem vīrusa paveidiem.

Veselība Mīts par pienu un medu ir kliedēts: ir citi padomi pret saaukstēšanos (+VIDEO)

Visbiežāk saaukstēšanās ir nekaitīga – nerada sekas ilgtermiņā, taču tā nav vienmēr, tādēļ ir svarīgi izvairīties no saslimšanas un arī zināt, ka rīkoties.

Sabiedrība Šogad iedzīvotājiem būs pieejamas trīs dažādas gripas vakcīnas

Šogad iedzīvotājiem būs pieejamas trīs dažādas gripas vakcīnas, pavēstīja Imunizācijas valsts padomes (IVP) vadītāja, profesore Dace Zavadska.

Veselība Pagājušajā nedēļā stacionēti divi cilvēki, kuriem konstatēta gripa

Aizvadītajā nedēļā Latvijā saņemti ziņojumi par diviem stacionētiem pacientiem, kuriem laboratoriski apstiprināta gripa, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati.