• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pacientus sagaida robots: jaunums Cēsu klīnikā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 14:36, 07.12.2023


Mākslīgais intelekts atvieglo ārstu darbu.


Cēsu klīnikā.

Cēsu klīnikas speciālistu ikdienā pamazām ienāk mākslīgais intelekts. Ārstiem nodaļās un operāciju zālē, gatavojot operāciju aprakstus un pacientu izrakstus, talkā nāk runas atpazīšana un pārveidošana rakstītajā tekstā.

Ja agrāk speciālisti medicīnisko dokumentu saturu diktēja un tekstus vēlāk pārrakstīja diktofona centra darbinieces, tagad šo darbietilpīgo procesu operatīvi veic tehnoloģijas, izmantojot balss atpazīšanas sistēmu. Turklāt runas atpazīšana notiek jau diktēšanas laikā, un rezultāts ir redzams uzreiz, ziņoja vietne cesis.lv.

Gandrīz desmit speciālisti jau apmācīti sistēmas lietošanai un sākuši to izmantot, pārējie ārsti pakāpeniski turpina tās apgūšanu. Viens no pirmajiem ir arī Cēsu klīnikas otolaringologs Dins Sumerags, kurš nākamajā dienā pēc sistēmas izmēģināšanas padalījās: "Vakar Cēsu klīnikā pirmo reizi sadarbojos ar mākslīgo intelektu, kas integrēts diktofona vietā. Agrāk operācijas gaitu un izrakstus pacientiem diktēju diktofona darbiniecei.

"Tagad darbinieces vietā ir "robots", kas atpazīst manu balsi un pieraksta visu, ko diktēju, tāpat piedāvā arī izmantot iepriekš diktētās sagataves un pacienta datus. Ļoti ērti. Padomāju, labi, ka nav daudz robotu, kas prot operēt pacientus. Prieks, ka Cēsu klīnika iet laikam līdzi!" - tā Dins Sumerags.

Risinājums ir savienots ar citām Cēsu klīnikas sistēmām, kas ievērojami atvieglo ārstu darbu medicīniskās dokumentācijas aizpildīšanā, kā arī optimizē kopējos klīnikas resursus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijas iedzīvotāji baidās no mākslīgā intelekta, liecina aptauja (+VIDEO)

Сilvēkiem acīmredzot ir bail no "robotizācijas" iejaukšanās cilvēku sociālajā, emociju un vērtību telpā.

Ekonomika Rīgā runās par mākslīgā intelekta potenciālu transformēt ekonomiku

Ceturtdien, 30.novembrī plkst.14 konferenču telpā "Fantadroms" norisināsies ikgadējā Latvijas informācijas un tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) konference "LIKTA(I)2023", kurā runās par mākslīgā intelekta potenciālu transformēt ekonomiku, kā arī ilgtspēju.

Ekonomika «OpenAI» vadītāja amatā atjauno Semu Altmenu

Mākslīgā intelekta uzņēmuma "OpenAI" pirms nedēļas atlaistais vadītājs Sems Altmens atgriezies šajā amatā, teikts otrdien publiskotajā kompānijas paziņojumā.

Kriminālziņas Brazīlijā izmeklē mākslīgā intelekta kļūdas tiesas spriedumā

Brazīlijā noris izmeklēšana pret federālo tiesnesi, kas pieļāvis kļūdas ar mākslīgā intelekta palīdzību sagatavotā spriedumā, pavēstīja varasiestādes, norādot, ka šī valstī ir pirmā šāda lieta.