• Ēriks,
  • Inese,
  • Inesis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Veselības ministrija paziņo, ka alkohola lietošana ir kaitīga jebkuros daudzumos

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 15:07, 28.11.2023


Alkohola lietošana ir kaitīga veselībai jebkuros daudzumos, reaģējot uz atsevišķu alkoholisko dzērienu industriju pārstāvošo organizāciju apgalvojumiem, ka alkohola lietošana neesot kaitīga, ja tas tiek lietots limitētās devās, uzsver Veselības ministrija (VM).


Foto: LETA

Kā informē ministrijā, ar alkohola lietošanu saistītie riski un kaitējums ir sistemātiski novērtēti gadu gaitā un ir labi dokumentēti. Balstoties uz pēdējos gadus publicētiem pētījumiem, Pasaules Veselības organizācija pauž nostāju, ka nav drošas alkohola devas, kas nekaitētu veselībai.

Alkohols ir klasificēts kā pirmās grupas kancerogēns - šī ir augstākā riska grupa, kurā ietilpst arī azbests, radiācija un tabaka. Tas izraisa vismaz septiņus vēža veidus, tostarp visbiežāk sastopamos vēža veidus, piemēram, zarnu vēzi un sieviešu krūts vēzi. Nav arī pētījumu, kas pierādītu, ka alkohola limitēto devu lietošanas iespējamā labvēlīgā ietekme uz sirds un asinsvadu slimībām atsver aknu slimību vai vēža attīstības risku, kas saistīts ar tādu pašu alkohola patēriņa līmeni, norāda VM.

Alkohola lietošana ir nozīmīgs saslimstības un priekšlaicīgās nāves cēlonis. Tāpat tas ir galvenais slimību sloga riska faktors cilvēkiem vecumā no 25 līdz 49 gadiem.

Ikviena uzņemtā alkohola deva rada negatīvu ietekmi uz veselību, vājina imunitāti un palielina dažādu slimību risku. VM uzsver, ka iedzīvotājiem ir plaši pieejami citi līdzekļi un pārtikas produkti, kuri rada labvēlīgu ietekmi veselībai, vienlaikus neradot kaitējumu atsevišķām orgānu sistēmām.

Politiķi pašlaik aktīvi diskutē, vai un kādus jaunus ierobežojumus noteikt, lai mazinātu alkohola patēriņu sabiedrībā. Starp iecerēm ir paaugstināt vecumu, no kura iespējams iegādāties alkoholu, un saīsināt tā tirdzniecības laiku.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Zīdaiņiem Latvijā medicīna ir bez maksas: kas jāzina vecākiem (+VIDEO)

Izrakstīšanas brīdis no Dzemdību nodaļas ir satraukumu pilns, ko darīt tālāk?

Veselība «Tuberkuloze joprojām ir viena no nāvējošākajām infekcijas slimībām»‎ (+VIDEO)

Austrumu slimnīca Rīgā ir uzkrājusi lielu pieredzi infekcijas apkarošanā.

Veselība Drošības pasākumi pavasara sauļošanās laikā: farmaceita padomi (+VIDEO)

Lielākajai daļai pieaugušo ir nepieciešama aptuveni pusglāze vai vairāk kosmētikas līdzekļa.

Veselība Latvijā kopš 2019.gada reģistrēti 34 ievesti Denges drudža gadījumi

Latvijā kopš 2019.gada reģistrēti kopumā 34 ievesti Denges drudža gadījumi, savukārt inficēšanās Latvijā nav konstatēta, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Lasiet arī

Ekonomika Internetā iegādāto alkoholu varēs piegādāt ne ātrāk kā pēc sešām stundām

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien atbalstīja kompromisa priekšlikumu, kas paredz, ka internetā iegādāto alkoholu atļauts piegādāt pircējam ne ātrāk kā pēc sešām stundām no pasūtīšanas brīža.

Sabiedrība Latvijā ieviesīs jaunus alkohola tirdzniecības laika ierobežojumus

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, paredzot ieviest jaunus alkohola tirdzniecības laika ierobežojumus - no pirmdienas līdz sestdienai to varēs tirgot no plkst.10 līdz 20, bet svētdienās - no plkst.10 līdz 18.

Veselība Apmēram katrs septītais lieto alkoholu no rītiem pēc smagām ballītēm (+VIDEO)

Gandrīz divas trešdaļas "slimnieku" jeb 65% dzer daudz ūdens.

Ekonomika Saeima aizliedz pārdot alkoholu personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien atbalstīja priekšlikumu grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz, ka alkoholiskos dzērienus būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem.