• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ar C hepatītu Latvijā varētu būt inficēts jau vairāk nekā katrs 50. cilvēks

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 19:44, 30.08.2023


Slimība var izraisīt nopietnus aknu darbības bojājumus.


Vīruss, kas var kļūt nāvējošs.

C hepatīta vīrusa izplatība Latvijas populācijā ir augsta – virs 2%, ziņo Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas katedras asociētā profesore Jeļena Storoženko.

“C hepatīts ir infekcijas slimība, kas var izraisīt nopietnus aknu darbības bojājumus. Pret C hepatītu nav pieejama vakcīna, tāpēc tā ir viena no izplatītākajām un smagākajām vīrushepatītu infekcijām. Bieži cilvēks nezina, ka ir inficēts ar C hepatītu, jo slimība var noritēt bez simptomiem. Ap 20% gadījumu cilvēks atbrīvojas no vīrusa pat bez ārstēšanas.

Diemžēl ap 80 % gadījumu var attīstīties hronisks C vīrusa hepatīts. C hepatītam ir pieejama ļoti efektīva ārstēšana ar tiešās iedarbības pretvīrusa medikamentiem, kas palīdz pacientiem atbrīvoties no vīrusa vairāk nekā 96% gadījumu. Bez ārstēšanas var attīstīties aknu ciroze un pat vēzis. vai tu esi inficēts vai nē – veikt laboratorisko testu", - stasta ārste.

Slimību profilakses un kontroles centrs brīdina Latvijas iedzīvotājus: ar C hepatīta vīrusu var inficēties ar inficēta cilvēka asinīm vai citiem bioloģiskiem šķidrumiem caur bojātu ādu vai gļotādu. Piemēram, skaistumkopšanas – manikīra, pedikīra, arī tetovēšanas, pīrsinga - pakalpojumu veikšanas laikā, ja nav ievērotas atbilstošas prasības, retāk - seksuālās transmisijas un vertikālās transmisijas ceļā, pārlejot donoru asinis (ļoti reti).

Augustā bezmaksas antivielu pret C hepatīta vīrusu noteikšana - nedēļas laikā atklāti 114 pozitīvi gadījumi.Pārbaudes veiktas 2521 iedzīvotājam un 4,5% gadījumu noteikts pozitīvs rezultāts.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī