• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pašārstēšanās sirds un asinsvadu problēmu gadījumā? 16% iedzīvotāju tā arī dara!

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 18:01, 26.08.2023


Sirds un asinsvadu sistēmas problēmu gadījumā 16% iedzīvotāju izvēlas pašārstēšanos, liecina "Norstat" pētījuma rezultāti.



Aptaujas dati liecina, ka tiklīdz sāk parādīties problēmas ar sirds un asinsvadu sistēmu, 55% aptaujāto, nekavējoties vēršas pie speciālistiem, tomēr 16% aptaujāto izvēlas pašārstēšanos, 24% izliekas, ka nekas briesmīgs nenotiek un vienkārši ignorē veselības problēmas, bet 6% meklē padomus un ieteikumus internetā.

Klīniskā farmaceite Ksenija Lukjanova norāda, ka daudzi cilvēki aizmirst, ka vairākām slimībām ir līdzīga aina, taču tām ir nepieciešama principiāli atšķirīga pieeja. Tāpat tie, kuri izvēlas ārstēties paši, neaizdomājas, ka ārsts, uzstādot diagnozi, neaprobežojas tikai ar pacienta simptomiem un sūdzībām. Tomēr visbiežāk, lai apstiprinātu kaites klātbūtni, ir nepieciešams ne tikai veikt izmeklēšanu, bet arī izmantot laboratorijas vai funkcionālo diagnostiku.

Viņa atgādina, ka galvenie sirds slimību un insulta riska faktori ir neveselīgs uzturs, fiziskās aktivitātes trūkums, tabakas un alkohola lietošana. Riska faktori var izpausties kā augsts asinsspiediens, augsts glikozes līmenis asinīs, augsts lipīdu līmenis asinīs, kā arī liekais svars un aptaukošanās.

Taču ir pierādīts, ka tabakas lietošanas atmešana, sāls patēriņa samazināšana, augļu un dārzeņu lietošana uzturā, regulāras fiziskās aktivitātes un izvairīšanās no pārmērīgas alkohola lietošanas samazina sirds un asinsvadu slimību attīstības risku.

"Norstat" pētījuma ietvaros tika aptaujāti 1010 Latvijas iedzīvotāji respondentu vecuma kategorijā no 18 līdz 74 gadiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Noraida priekšlikumu kandidātu sarakstus iesniegt būtiski agrāk pirms vēlēšanām

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien noraidīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu partiju deputātu kandidātu sarakstus prasīt iesniegt ne vēlāk kā 120 dienas jeb četrus mēnešus pirms vēlēšanām.

Sabiedrība VDD komentē «TikTok» un «Telegram» iespējamu bloķēšanu Latvijā

Lēmumam par sociālo tīklu "TikTok" un "Telegram" iespējamu bloķēšanu ir jābūt politiskam, turklāt, lai šāds risinājums būtu efektīvs, par ierobežošanu būtu jāvienojas vismaz visām trim Baltijas valstīm, šādu vērtējumu vēstulē Saeimai paudis Valsts drošības dienests (VDD).

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.