• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Slimnīcu tīkla reformas projekts ir tāla nākotnes vīzija, pārliecināts Kalējs

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 16:44, 27.07.2023


Slimnīcu tīkla reformas projekts ir tāla nākotnes vīzija, iespējams, nākamā gada vai pat tālāk, pauda Latvijas Slimnīcu biedrības (LSB) priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.



Trešdien, 26.jūlijā, Veselības ministrija (VM), tiekoties ar LSB un slimnīcu vadītājiem, iepazīstināja ar izstrādātajām izmaiņām slimnīcu tīklā. Tomēr Kalējs atzina, ka slimnīcu pārstāvjiem nebija laika ar tām iepazīties, jo informatīvais ziņojums tika iesniegts otrdienas pēcpusdienā, bet jau nākamā rīta plkst.10 tika gaidīti komentāri. Turklāt esošajās izmaiņās neesot ņemti vērā kritēriji attiecībā uz neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu, par kuriem abas puses vienojušās pirms divām nedēļām.

Kalējs gan norāda, ka izstrādātajās izmaiņās nav ņemtas ne slimnīcu, ne arī iedzīvotāju intereses attiecībā uz to, ko, piemēram, darīt, ja viņiem netiks sniegti dzemdību vai ķirurģiskie pakalpojumi. Tāpat neesot skaidrs, kur un kā nogādāt iedzīvotājus, ja viņiem tiks liegti kādi veselības pakalpojumi, kā arī kāda rezultātā ir ietekme uz pašvaldībām. Viņa vērtējumā šie jautājumi ir risināmi, taču ministrija neesot devusi tam pietiekami daudz laika. Trešdien ziņojuma projekts tika ievietots tiesību aktu projektu vietnē, un šobrīd priekšlikumu sniegšanai ir atvēlētas tikai trīs darbadienas, nevis divas nedēļas, kā tas bijis līdz šim.

Runājot par neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu, Kalējs atgādināja, ka iepriekš bija panākta vienošanās, ka naktī, kad akūto pacientu ir relatīvi maz un kad darbinieku noslogojums ir mazāks, tad dežūrpersonāla vajadzība varētu būt mazāka. Tomēr plāns paredzot tieši pretējo - vairāk personāla. Viņš piebilda, ka, iespējams, tas ir labi, taču tad tam ir vajadzīgs finansējums, kas būtu jārisina valdības līmenī.

"Šobrīd tas noteikti atspoguļos to, cik liels mums ir personāla trūkums. Mēs redzēsim, cik ļoti mums pietrūkst ārstu, māsu, medicīnas personāla, bet tur būs arī citas grūtības. Valstij ir jādomā, vai kādā konkrētā reģionā ir vajadzīga slimnīca ar šādu pakalpojumu, un tad tas jānodrošina ar attiecīgo personālu. Diemžēl šobrīd uzdevums atrast personālu ir uzlikts tikai un vienīgi slimnīcu vadītājiem," norādīja Kalējs.

LSB priekšsēdētāja vērtējumā, šobrīd slimnīcu tīkla reformas projekts ir tāla nākotnes vīzija, iespējams, nākamā gada vidus vai pat vēlāk. Šobrīd vēl neesot atrisināts šī gada finansējuma jautājums.

"Mums vēl ir jānodzīvo līdz šā gada beigām, bet valsts diemžēl ir pagriezusi muguru veselības aprūpei. Mēs nezinām, kas notiks ar tiem pacientiem, kurus mēģinām vēl šogad ārstēt, jo finansējuma trūkums ir nežēlīgs. Pašreizējā brīdī šis jautājums netiek risināts," atzina Kalējs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.