• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas zinātnieki izstrādājuši modernu iekārtu melanomas noteikšanai

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 13:37, 13.07.2023


Ārstēšana atkarīga no audzēja stadijas, atrašanās vietas un lieluma, kā arī pacienta vispārējā stāvokļa.


Tagad ārsti būs bruņoti ar ko nopietnāku par palielināmo stiklu.

Latvijas Patentu valdes direktors Agris Batalauskis lepni ieradās Ženēvā uz Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) Ģenerālo asambleju. Mūsu valsts ir pierādījusi, ka spēj izgatavot viedierīces, kas palīdzēs glābt tūkstošiem cilvēku dzīvības.

Veselības projekts, ar ko Latvija var lepoties starptautiskajā līmenī, ir melanomas riska noteikšanas un aizdomīgu ādas veidojumu noteikšanas medicīniskā ierīce, ko ar ES fonda līdzfinansējumu un sadarbojoties ar Rīgas Tehnisko universitāti un Latvijas Universitāti, radījis Latvijas medicīnas iekārtu uzņēmums "Bdetect".

Tā ir bezvadu ierīce, kas ar multispektrālas tehnoloģijas palīdzību saņem un automātiski analizē datus no ādas šūnu un zemšūnu līmeņiem, lai laikus spētu noteikt melonomas risku, kā arī atklāt potenciāli ļaundabīgus ādas veidojumus. Ierīce izmanto infrasarkano, zaļo, sarkano, zilo un balto gaismu, tādējādi iegūstot detalizētu analīzi par ādas stāvokli, un šie rezultāti ir viegli nolasāmi.

Turklāt informācija tiek nosūtīta uz konkrētā medicīnas speciālista profilu, garantējot datu anonimitāti. Kā uzsver ierīces ražotāji, sistēmas jutība ir 90%, spējot noteikt ļaundabīgus ādas veidojumus

"Melanoma ir ļoti agresīvs audzēja veids, ko ik gadu Latvijā atklāj vairākiem simtiem cilvēku, un arī visā pārējā pasaulē šis audzēja veids ir ļoti izplatīts, tāpēc ir ļoti svarīgi to savlaicīgi atklāt, mēs varam lepoties, ka latvieši ir radījuši šādu medicīnisku ierīci, kas precīzi var noteikt melanomas risku un potenciāli ļaundabīgus ādas veidojumus. Šis ir ļoti nozīmīgs un arī inovatīvs izgudrojums medicīnas nozarē, par kuru gribam, lai uzzina arī citviet pasaulē," pauž Batalauskis.

Melanoma ir visļaundabīgākais un agresīvākais no visiem ādas audzējiem. Tas var rasties kā jauns pigmentēts veidojums vai no esošas dzimumzīmes (atipiska nevusa), kas mainījusi savu izskatu un formu – tā var būt melnā, tumši vai gaiši brūnā, zilganā, iesarkanā vai bālā krāsā ar nelīdzenām kontūrām.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Kultūra Bungu un dūdu mūzikas grupa «Auļi» dosies tūrē pa Latviju (+VIDEO)

Reinis Suhanovs uzveduma režijas pamatā izmantojis Edvarta Virzas poēmas.