• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


VM: Esošais veselības aprūpes finansēšanas modelis jāpārskata

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 18:45, 24.05.2023


Ilggadējs nepietiekams veselības aprūpes finansējuma apjoms liek secināt, ka esošais veselības aprūpes finansēšanas modelis ir jāpārskata, komentējot Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) ieceri ieviest Latvijā obligāto veselības apdrošināšanu, pauda Veselības ministrijā (VM).



Nepaužot konkrētu redzējumu, kā tieši nozares finansēšanas modelis būtu pārskatāms, VM klāstīja, ka ministrijā norit darbs pie veselības aprūpes sistēmas ilgtspējīga finansēšanas modeļa priekšlikumu izstrādes. Darba grupā tiekot analizēts gan bieži piesauktais Igaunijas veselības sistēmas finansēšanas modelis un tā plusi un mīnusi, gan citu valstu pieredze un starptautisko organizāciju ieteikumi.

Tāpat notiek un vēl tiek plānotas diskusijas ar finanšu ekspertiem, kā arī veselības nozari par atbilstošākā modeļa izstrādi un ieviešanu pārskatāmā nākotnē, iespējams, tuvāko divu gadu laikā. VM atzīmē, ka tik būtiskas izmaiņas kā finansēšanas modeļa maiņa, prasīs gan plašu diskusiju ar visām iesaistītajām pusēm, gan pārejas periodu.

Jau vēstīts, ka tuvāko divu gadu laikā Latvijā varētu virzīties uz vispārējo veselības apdrošināšanas modeli, Latvijas Radio pieļāva Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Ministru prezidents norādīja, ka viņa mērķis ir "pārdalīt budžeta pīrāgu par labu veselības nozarei". Salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, Latvijā veselības aprūpē kopumā tiek ieguldīti 8% no IKP, tomēr tikai 4% no tā ir publiskais finansējums, kamēr atlikušie - "no iedzīvotāju kabatas". Viņš atzina, ka tie, kuriem ir labs darbs, apdrošināšana, tiek pie plašāka pakalpojumu klāsta, kamēr pārējie ir spiesti gaidīt garās rindās.

Šobrīd ministrijām ir dots uzdevums līdz 26.maijam pārskatīt savus budžeta līdzekļus par labu veselības aprūpei. Kariņš norādīja, ka katru gadu ir vismaz 100 miljoni eiro, kas netiek izmantoti plānotajām programmām, taču tas tiek konstatēts tikai gada beigās.

"Tagad ir grūtāk saprast, kas [no plānotajām programmām] nepildās. Mana prognoze, ka viss nebūs tik vienkārši. Viens ministrs būs pastrādājis mazāk, cits vairāk, bet trešais varbūt vispār nebūs pārskatījis," sacīja Kariņš.

Gadījumā, ja no ministrijām nekas netiks piedāvāts, neatliks nekas cits, kā "vilkt ar pirkstu" līdzi ministriju īstenotajām programmām ar mērķi atrast pārdalāmo finansējumu un piešķirt kaut vai 10 000 eiro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Zilaļģu dēļ aizliegts peldēties Daugavas peldvietā Ikšķilē

Zilaļģu masveida savairošanās dēļ aizliegts peldēties Daugavas peldvietā Ikšķilē, informē Ogres novada pašvaldībā.

Veselība Ventspils dzemdību nodaļu ieteiktu arī citām māmiņām (+VIDEO)

Ārsti lepojas ar ģimenes un paaugstināta komforta palātām ar divguļamām gultām un citām ērtībām.

Veselība Latvijā sākas vērienīga pacientu ārstēšanas testēšana (+VIDEO)

Tiks izanalizētas 1500 Nacionālā Veselības dienesta nejaušināti atlasītas slimību vēstures.

Veselība Neiroloģe: migrēna ir ģenētiski predisponētas, kompleksas galvassāpes (+VIDEO)

Ārste Anita Balcerbula uzsver, ka arī atsevišķu produktu izslēgšana no uztura ir pamatota profilakse.

Lasiet arī

Kriminālziņas Linkaits izstājies no JKP

Bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits izstājies no Jaunās konservatīvās partijas (JKP), ceturtdien ziņo Latvijas Televīzija.

Kriminālziņas Kā nekļūt par noziedznieka upuri, iepērkoties internetā (+VIDEO)

Krāpnieks bieži atsūta saiti uz viltus vietni, kas ir izveidota līdzīga kādam no populāriem kurjerdienestiem.

Sabiedrība Trenē spēju izvērst mobilizācijas centrus

Rīt Nacionālie bruņotie spēki izvērsīs mobilizācijas centrus Rīgā, Saldū, Valmierā, Jēkabpilī un Gulbenē, lai trenētu un pilnveidotu kārtību, kādā krīzes situācijā Latvijas pilsoņi tiek aicināti un iesaukti bruņotajos spēkos.

Ekonomika Jautājuma likmes ir augstas... Asociācijas viedoklis par darbībām ar LMT un Tet

Latvijas Telekomunikāciju asociācija aicina atcerēties ne vien par Telia un valsts maka interesēm, bet paturēt prātā arī Latvijas telekomunikāciju nozares kopējo veselību, valsts drošības jautājumus, attīstības perspektīvu un lietotāju intereses, lai arī turpmāk varam lepoties, ka esam Eiropas priekšpulkā ar jaudīgu nozari, pakalpojumu kvalitāti, tehnoloģiju attīstību un labiem piedāvājumiem.