• Agija,
  • Aldonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


VM: Esošais veselības aprūpes finansēšanas modelis jāpārskata

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 18:45, 24.05.2023


Ilggadējs nepietiekams veselības aprūpes finansējuma apjoms liek secināt, ka esošais veselības aprūpes finansēšanas modelis ir jāpārskata, komentējot Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) ieceri ieviest Latvijā obligāto veselības apdrošināšanu, pauda Veselības ministrijā (VM).



Nepaužot konkrētu redzējumu, kā tieši nozares finansēšanas modelis būtu pārskatāms, VM klāstīja, ka ministrijā norit darbs pie veselības aprūpes sistēmas ilgtspējīga finansēšanas modeļa priekšlikumu izstrādes. Darba grupā tiekot analizēts gan bieži piesauktais Igaunijas veselības sistēmas finansēšanas modelis un tā plusi un mīnusi, gan citu valstu pieredze un starptautisko organizāciju ieteikumi.

Tāpat notiek un vēl tiek plānotas diskusijas ar finanšu ekspertiem, kā arī veselības nozari par atbilstošākā modeļa izstrādi un ieviešanu pārskatāmā nākotnē, iespējams, tuvāko divu gadu laikā. VM atzīmē, ka tik būtiskas izmaiņas kā finansēšanas modeļa maiņa, prasīs gan plašu diskusiju ar visām iesaistītajām pusēm, gan pārejas periodu.

Jau vēstīts, ka tuvāko divu gadu laikā Latvijā varētu virzīties uz vispārējo veselības apdrošināšanas modeli, Latvijas Radio pieļāva Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Ministru prezidents norādīja, ka viņa mērķis ir "pārdalīt budžeta pīrāgu par labu veselības nozarei". Salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, Latvijā veselības aprūpē kopumā tiek ieguldīti 8% no IKP, tomēr tikai 4% no tā ir publiskais finansējums, kamēr atlikušie - "no iedzīvotāju kabatas". Viņš atzina, ka tie, kuriem ir labs darbs, apdrošināšana, tiek pie plašāka pakalpojumu klāsta, kamēr pārējie ir spiesti gaidīt garās rindās.

Šobrīd ministrijām ir dots uzdevums līdz 26.maijam pārskatīt savus budžeta līdzekļus par labu veselības aprūpei. Kariņš norādīja, ka katru gadu ir vismaz 100 miljoni eiro, kas netiek izmantoti plānotajām programmām, taču tas tiek konstatēts tikai gada beigās.

"Tagad ir grūtāk saprast, kas [no plānotajām programmām] nepildās. Mana prognoze, ka viss nebūs tik vienkārši. Viens ministrs būs pastrādājis mazāk, cits vairāk, bet trešais varbūt vispār nebūs pārskatījis," sacīja Kariņš.

Gadījumā, ja no ministrijām nekas netiks piedāvāts, neatliks nekas cits, kā "vilkt ar pirkstu" līdzi ministriju īstenotajām programmām ar mērķi atrast pārdalāmo finansējumu un piešķirt kaut vai 10 000 eiro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas zinātnieki brīdina par D vitamīna pārdozēšanas risku (+VIDEO)

Institūts BIOR veic riska zinātnisko novērtējumu savas kompetences jomās.

Veselība Pavasara aktivitāte dārzā: ko iesaka ārsti (+VIDEO)

Uzsākot darboties pārāk strauji, pastāv liels risks, ka spēks tiks nepareizi aprēķināts.

Veselība Tuberkulozes gadījumu skaits atgriezies pirmspandēmijas līmenī

Gadījumu skaits, kad iedzīvotājiem tiek konstatēta tuberkuloze, ir atgriezies pirmspandēmijas līmenī, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica stacionāra "TPSC" Tuberkulozes un plaušu slimību nodaļas vadītāja Līga Kukša.

Veselība Vai vēnu operācija ir pareizais risinājums?

Vēnu varikoze ir plaši izplatīta saslimšana un ļoti aktuāla problēma. Varikoze jeb paplašinātas vēnas ir visbiežāk sastopamā vēnu slimība.

Lasiet arī

Kriminālziņas VDD pērn veicis pārrunas ar iedzīvotājiem, kuri draudējuši Latvijas amatpersonām

Valsts drošības dienests (VDD) aizvadītajā gadā veicis pārrunas ar iedzīvotājiem, kuri draudējuši aizsargājamām Latvijas amatpersonām, liecina dienesta darbības pārskats.

Pasaule Krievija atkal veikusi Ukrainai plašu gaisa triecienu

Krievija naktī uz piektdienu atkal veikusi Ukrainai plašu gaisa triecienu un Ukrainas spēkiem izdevies notriekt 84 no 99 droniem un raķetēm, paziņoja Ukrainas gaisa spēku pavēlniecība.

Ekonomika Nākotnes zaļajām ostām: ūdeņradi izmanto Baltijas jūras infrastruktūrā (+VIDEO)

Kuģi piesārņo vidi ne tikai tad, kad tie pārvadā preces vai pasažierus, bet arī stāvot ostās, jo uz kuģa uzstādītajām elektriskajām un citām sistēmām ir jādarbojas nepārtraukti.

Kriminālziņas Policija Lieldienu brīvdienās pastiprināti uzraudzīs sabiedrisko kārtību

Valsts policija Lieldienu brīvdienās, no piektdienas līdz pirmdienai, 1.aprīlim, pastiprināti uzraudzīs sabiedrisko kārtību un arī drošību uz autoceļiem, aģentūra LETA uzzināja policijā.