• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Onkoloģe nosauc piecas cilvēku grupas ar vislielāko risku saslimt ar vēzi

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 17:55, 15.05.2023


Gados vecāki cilvēki ir vairāk pakļauti vēža attīstībai, tā atzinusi Onkoloģijas institūta ārste Jūlija Vakhabova.


Ilustratīvs foto.

Speciāliste nosaukusi piecas cilvēku grupas, kurām ir vislielākais risks saslimt ar audzēju. Kā skaidroja Vakhabova, ar vecumu imunitāte zūd, tāpēc pēc 50 gadiem ir rūpīgi jāuzrauga sava veselība un regulāri jāveic medicīniskās pārbaudes.

"Visām sievietēm ieteicams veikt ikgadēju mammogrammu, bet abiem dzimumiem - kolonoskopiju, gastroskopiju, plaušu CT un tā tālāk," viņa uzsvēra.

Otrā riska grupa ir smēķētāji, kuriem ir septiņas reizes lielāka iespēja saslimt ar plaušu vēzi nekā nesmēķētājiem.

"Tabakas dūmi negatīvi ietekmē visu ķermeni kopumā, tāpēc principā tiem ir paaugstināts jebkura veida vēža audzēja attīstības risks," brīdināja Vakhabova.

Trešajā vietā ir cilvēki ar ģenētisku noslieci uz vēža attīstību. Ārsts iesaka viņiem veikt ģenētisko testu, lai noteiktu mutācijas, kas veicina iedzimtu audzēju veidošanos.

Kā ceturto Vakhabova nosauca cilvēku grupu, kas nonāk saskarē ar toksiskām vai radioaktīvām vielām, piemēram, strādājot kaitīgu darbu.

"Šādu uzņēmumu darbiniekiem pēc iespējas vairāk jāaizsargā elpošanas orgāni un āda, kā arī regulāri jāveic medicīniskās pārbaudes."

Pirmo piecinieku noslēdz cilvēki, kuri cieš no tādām slimībām kā cilvēka papilomas vīruss (HPV), Epšteina-Barra vīruss, kā arī B un C hepatīts.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Veselība Šonedēļ Latvijas dāmas varēs atjaunināt savu krūšu veselību (+VIDEO)

Ikviena sieviete vecumā no 50 gadiem tiek aicināta sameklēt sev tuvāko mamogrāfu.

Veselība Skarbi! Valsts nenodrošina vēža agrīnu atklāšanu un vajadzīgo zāļu kompensāciju

Veselības ministrijas (VM) īstenotie pasākumi nenodrošina agrīnu onkoloģisko slimību atklāšanu un pacientiem nepieciešamo zāļu kompensāciju, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā par onkoloģisko saslimšanu diagnostiku un ārstēšanu Latvijā.

Veselība Mediķi aicina aktīvāk izmantot valsts apmaksātās vēža profilaktiskās pārbaudes

Latvijā saslimstība ar vēzi ir augstāka nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES). Iedzīvotāju atsaucība un interese veikt krūts un kolorektālā jeb zarnu vēža skrīningu Latvijā salīdzinājumā ar ES vidējiem rādītājiem ir zemāka. ES mērķis ir panākt, lai līdz 2025.gadam krūts, dzemdes kakla un kolorektālā vēža profilaktiskās pārbaudes veiktu 90% cilvēku, kas ietilpst vecuma grupās, kurām ieteicams veikt šādas pārbaudes, informēja Nacionālais veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga.

Veselība Universitātes slimnīcām būs vienoti dati par onkoloģijas pacientiem

Turpinot onkoloģijas kā vienas no veselības nozares prioritārajām jomām attīstību un veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanu onkoloģijas pacientiem, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai (RAKUS), Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcai (PSKUS) un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcai (BKUS) tiks izveidota vienota datu platforma par onkoloģijas pacientiem un viņu medicīniskajiem datiem. Pacienta datu apmaiņas platformas ieviešanu lielākajās slimnīcās Latvijā finansēs no ES Atveseļošanas fonda līdzekļiem, informē Veselības ministrija Komunikācijas nodaļa.