• Agija,
  • Aldonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pērn samazinājies pacienšu skaits, kurām nepieciešama dzemdību palīdzība

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 22:01, 16.03.2023


Pērn Rīgas Dzemdību namā samazinājies pacienšu skaits, kurām nepieciešama dzemdību palīdzība, liecina iestādes 2022.gada neauditētā pārskata dati.


Foto: LETA

Pagājušajā gadā kopumā bijušas 5091 dzemdības, bet 2021.gadā - 5761, tas ir par 670 dzemdībām mazāk.

Pērn 337 jaundzimušie tika ārstēti Intensīvās terapijas nodaļā, 47 no jaundzimušajiem bijuši zema svara un dziļi neiznēsāti, līdz ar to šādu jaundzimušo aprūpe prasa papildus resursus.

Kopumā pagājušajā gadā aprūpēts 181 Covid-19 pacients, no kuriem 147 bija Covid-19 pozitīvas mātes, 14 - Covid-19 pozitīvi jaundzimušie un 20 - Covid-19 pozitīvas kontaktpersonas. Ievērojot tiešo korelāciju starp Covid-19 saslimstības līmeni sabiedrībā un Covid-19 pozitīvo dzemdētāju skaita pieaugumu, 2022.gada pirmajā ceturksnī pieauga Covid-19 pozitīvām mātēm dzimušo bērnu skaits, kuriem pēc dzemdībām bija nepieciešama ārstēšanās jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā. Tādēļ tika izveidota atsevišķa, epidemioloģiskās drošības prasībām un tehnoloģiskā nodrošinājuma ziņā atbilstoša jaundzimušo intensīvās terapijas palāta ar atsevišķu aprūpes posteni sestajā stāvā.

2022.gada 12 mēnešos intensīvajā terapijā ārstēti 13 jaundzimušie, no tiem trīs dziļi neiznēsāti un zema svara.

Atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai, Dzemdību nams iesaistās valsts vakcinācijas politikas īstenošanā - tiek turpināta vakcinācija pret Covid-19. 2022.gadā veikta 5081 vakcinācija un 499 vakcinācijas pret gripu.

Rīgas Dzemdību nama neto apgrozījums 2022.gadā bija 14 658 860 eiro, kas ir par 1,1% vairāk nekā 2021.gadā. Pagājušo gadu kapitālsabiedrība ir noslēgusi ar peļņu 846 932 eiro.

Pagājušā gada beigās iestādē strādāja 409 darbinieki, tai skaitā 311 darbinieki bija medicīnas personāls.

Rīgas Dzemdību nams norāda, ka tam ir unikāla pieredze un augsts medicīnisko tehnoloģiju nodrošinājums augsta riska grūtnieču aprūpē, tajā skatā dzemdētājām ar agrīni priekšlaicīgām dzemdībām un dziļi neiznēsātiem jaundzimušajiem.

Tāpat tā ir dzemdību palīdzības iestāde, kas sniedz dzemdību palīdzību arī gadījumos, kad tā jānodrošina īpaši specifisko apstākļos. Uz Rīgas dzemdību namu palīdzības sniegšanai tiek nogādātas arī pacientes no ieslodzījuma vietas, un šādas pacientes aprūpējamas īpašām drošības prasībām atbilstošās zālēs.

Dzemdību nams nodrošina palīdzību arī pacientēm, kuras tiek pārvestas no Infektoloģijas centra - pacientes ar gripu, hepatītiem, sniedz uz pierādījumiem balstītu palīdzību HIV inficētām pacientēm, tādēļ nepieciešamas papildus zāles, jo šādā gadījumā pēc izmantošanas ir ievērojami ilgāks ekspozīcijas laiks.

Būtisks izaicinājums visai veselības aprūpes sistēmai, tajā skaitā dzemdību palīdzības nozarei, bija Covid-19 krīze un ar to saistītā aprūpes modeļa maiņa, lai nodrošinātu atbilstošas izolācijas un pacientu aprūpes telpas, papildus darbaspēka rezerves resursus, kā arī nodrošinātu pacientus un aprūpes personālu ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Pavasara aktivitāte dārzā: ko iesaka ārsti (+VIDEO)

Uzsākot darboties pārāk strauji, pastāv liels risks, ka spēks tiks nepareizi aprēķināts.

Veselība Tuberkulozes gadījumu skaits atgriezies pirmspandēmijas līmenī

Gadījumu skaits, kad iedzīvotājiem tiek konstatēta tuberkuloze, ir atgriezies pirmspandēmijas līmenī, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica stacionāra "TPSC" Tuberkulozes un plaušu slimību nodaļas vadītāja Līga Kukša.

Veselība Vai vēnu operācija ir pareizais risinājums?

Vēnu varikoze ir plaši izplatīta saslimšana un ļoti aktuāla problēma. Varikoze jeb paplašinātas vēnas ir visbiežāk sastopamā vēnu slimība.

Veselība Mazais, ej gulēt: kas vainas bērna miegā (+VIDEO)

Biežākās sūdzības ir grūtības iemigt un miegainība.

Lasiet arī

Pasaule Zelenskis: Ukraina bez ASV palīdzības nespēs uzvarēt

Bez amerikāņu palīdzības Ukraina karā pret Krieviju nespēs uzvarēt, intervijā telekanālam CBS sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Ekonomika Baltijā benzīna cenas palielinās, bet dīzeļdegvielas cenas sarūk

Pagājušajā darba nedēļā Latvijā un Igaunijā palielinājās benzīna cenas, bet dīzeļdegvielas cenas saruka Igaunijā un Lietuvā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Pasaule Spānijas piekrastē stiprā vējā iekrītot jūrā, gājuši bojā četri cilvēki

Spānijas piekrastē ir gājuši bojā četri cilvēki, stiprā vējā iekrītot Atlantijas okeānā vai Vidusjūrā, ceturtdien paziņoja ārkārtas situāciju dienesti.

Sabiedrība Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies, prognozē sinoptiķi.