• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vai ir svarīgi iekļaut uzkodas starp ēdienreizēm?

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 16:17, 16.01.2023


Daudzi cilvēki izvairās no uzkodām, jo baidās, ka uzkodas liks pieņemties svarā. Veselīgas uzkodas var piedāvāt dažādu veidu veselības ieguvumus visas dienas garumā. Katram cilvēkam jātiecas pēc uzkodām, kas ir aptuveni 100 kalorijas un kurās ir graudi, olbaltumvielas un veselīgi tauki.



Ir jāmēģina ēst uzkodas apmēram pusceļā starp ēdienreizēm, lai saglabātu nemainīgu enerģijas līmeni. Daudzi cilvēki, kuri starp ēdienreizēm neēd veselīgas uzkodas, kļūst tik izsalkuši, ka sniedzas pēc neveselīgas nevēlamas pārtikas. Veselīgas uzkodas, kas sastāv no graudiem, olbaltumvielām un veselīgiem taukiem, paaugstina cilvēka enerģijas līmeni uz ilgāku laiku, nekā saldas uzkodas. Turklāt veselīgu uzkodu pievienošana var palielināt koncentrēšanos un veiktspēju gan skolā, gan darbā.

Neregulāra ēšana atšķiras no veselīgas našķošanās. Neregulāras ēšanas ieradums palielina tauku daudzumu un liek pieņemties svarā. Tas ir pārtikas patēriņš vairak nekā nepieciešams. Tikmēr veselīgas uzkodas ir ēšana starp regulārām ēdienreizēm noteiktā laikā, nevis nepārtraukta ēšana. Veselīgas uzkodas var atšķirīgi ietekmēt cilvēka veselību, pamatojoties uz tādiem individuāliem faktoriem kā vecums, dzimums, dzīvesveids un citi apstākļi.

Uzkodas pēc veselīgākas izvēles arī palīz palielināt smadzeņu jaudu un ir ļoti noderīga cilvēkiem, kuri uzņem uzkodas darba laikā, īpaši pirms pusdienām vai kā vakara uzkodas. Šie rieksti un ogas darbojas kā degviela smadzenēm un liek cilvēka prātam aktīvi darboties visas dienas garumā, padarot cilvēku produktīvu un nodrošinot visu uzdevumu izpildi pēc iespējas vēlamākajā veidā. Veselīga uzkodu iekļaušana starp maltītēm var izrādīties labvēlīga visu atlikušo mūšu un arī apkārtējai videi. Ja nevēlas vienkārsi pagatavot veselīgas uzkodas, vai negaršo rieksti un tādas lietas, tad var aplūkot dažādus veselīgu batoniņus, kas ir pieejami www.mrbiceps.lv.

Uzkodām starp maltītēm arī ir potenciāls palīdzēt zaudēt svaru. Kad tiek uzņemtas veselīgas uzkodas dienas laikā starp galvenajām maltītēm, tās palīdz nejusties izsalcis. Veselīgas uzkodas var aplūkot ŠEIT. Arī vajag ķerties pēc veselīgām uzkodam nevis kaut ko saldu un bagātu ar taukiem. Tas arī sniedz iespēju nepārēsties galvenajās ēdienreizēs, tādējādi ietaupot kalorijas. Uzkodas no rīta un pēcpusdienā var arī pastiprināt vielmaiņu. Kad cilvēki ēd ik pēc dažām stundām, ķermenis regulāri apstrādā pārtiku. Tas liek cilvēka vielmaiņai visu dienu sadedzināt kalorijas. Uzkodas var arī izlīdzināt cukura līmeni asinīs.

Veselīgākas uzkodas pēc treniņa var palīdzēt papildināt uzkrāto enerģiju un paātrināt muskuļu atjaunošanos. Laba uzkoda pēc treniņa būtu sava veida ogļhidrātu un olbaltumvielu avots, piemēram, ābolu un siera nūjiņa. Citas uzkodas, kas nodrošina labu atveseļošanos un nodrošina būtiskas uzturvielas, ir jogurts, banāns un zemesriekstu sveists. Veselīgas uzkodas pa rokai var palīdzēt izvairīties no neveselīgu uzkodu ēšanas.

Ir skaidrs, ka uzkodas starp maltītēm ir ļoti labvēlīgas organismam daudzos aspektos, kā minēts iepriekš. Sagatavojot uzkodas pirms laika un atstājot tās ledusskapī, cilvēki ietapīs laiku, kad pirms iziešanas no mājas būs nepieciešams ātri paņēmt. Uzkodas novedīs pie tā, ka visas dienas garumā cilvēki patērēs vairāk barības vielu saturošu pārtiku, kas var palīdzēt uzlabot cilvēka veselību. Uzkodu lietošana var palīdzēt ķermenim atgūties pēc treniņa, justies laimīgākam un iegūt vairak enerģijas visas dienas garumā. Pēc visa šī, var teikt to, ka katram cilvēkam ir svarīgi iekļaut uzturā uzkodas starp ēdienreizēm.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijas karavīri haubices šaušanas vietā izmantos simulatorus (+VIDEO)

Tiks samazināts munīcijas daudzums, kas nepieciešams apmācībai.

Pasaule Viļņā izvērtēs Navaļnija komandas apgalvojumus par uzbrukumu Volkovam

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pirmdien paziņoja, ka Lietuvā tiks atbildīgi izvērtēti cietumā mirušā Krievijas opozīcijas aktīvista Alekseja Navaļnija komandas apgalvojumus par to, kas Viļņā sarīkoja uzbrukumu viņu sabiedrotajam Leonīdam Volkovam.

Ekonomika Ar vizīti Hjūstonā sākas vēsturiski lielākā Latvijas tirdzniecības misija uz ASV

Šodien, 16.septembrī, sākās Latvijas tirdzniecības misija uz ASV, ar kopumā ap 100 biznesa delegācijas dalībniekiem.

Sabiedrība «Viss sākas ar sapni»: Latvijas Universitāte nākamnedēļ atzīmēs 105.jubileju

Latvijas Universitāte (LU) nākamnedēļ, no 23.septembra līdz 28.septembrim, ar izglītojošiem, svinīgiem un izklaidējošiem pasākumiem atzīmēs 105.jubileju, informē universitāte.