Turklāt daļu burgera sastāvdaļu mēs varam, gatavojot mājās, interpretēt. Piemēram, baltās kviešu miltu bulciņas vietā izvēlēties pilngraudu vai rudzu, varbūt pat salātlapas. Veikalā pirkto mērcīti aizvieto ar mājās gatavotu uz grieķu jogurta bāzes vai pašu gatavotu tomātu mērci. Un arī gaļu varam ņemt no pašu saimniecības vai ekoproduktu veikalā iegādāt bioloģiski audzētu.
VS.LV piedāvā trīs lieliskas burgeru receptes sevis palutināšanas maltītēm vai ģimenes un draugu burziņam – vienu veģetāru, vienu tradicionālo ar gaļu un vienu ar zivi. Un atcerieties – sastāvdaļas ir piemērs! Dārzeņus varat droši variēt, tāpat arī mērcītes un maizītes!
Laša burgers
Sastāvdaļas (4 personām):
* 4 burgeru maizītes (ideāli, ja rudzu vai pilngraudu)
* 4 vidēji biezi cepta vai grilēta laša gabali maizīšu lielumā
* Salātlapas
* Sīpoli un citi dārzeņi pēc vēlēšanās
* Tzatziki mērce
Tzatziki mērci var nopirkt gatavu, bet var pagatavot paši. Vajadzēs: 100 ml grieķu jogurta, 100 g rīvēta svaiga gurķa, 2 smalki sakapātas vai presētas ķiploku daiviņas,1,5 ēdamk. franču sinepju, sāli. Pagatavošana: sarīvētos gurķus pārkaisiet ar sāli un atstājiet uz 5 minūtēm, tad nospiediet lieko šķidrumu, sajauciet gurķus ar ķiplokiem, pievienojiet jogurtu un sinepes.
Kad mērcīte gatava un lasis izcepts, kārto burgerus. Ieteicams burgermaizītes pirms tam nedaudz pasildīt.
Ziemas burgers ar karamelizētiem sīpoliem un liellopu gaļu
Sastāvdaļas (4 personām):
* 4 burgermaizes
* 4–6 salātlapas
* Tomātu un sinepju mērce
* 400 g liellopa maltās gaļas
* 1–2 tomāti
* 2 marinēti gurķi
* 3 sarkanie sīpoli
* 3 ēdamk. balzametiķa
* 1 ēdamk. medus
* Olīveļļa cepšanai
* 100 g Čedaras siera
* Šķipsna sāls, pipari
Tomātu un sinepju mērcei:
* 150 g skābā krējuma
* 50 g tomātu mērces
* 1 tējkarote sinepju
* Sāls, pipari pēc garšas
* 1 ēdamk. sakapātu diļļu
Pagatavošana: malto gaļu sajauc ar sāli, pipariem un veido kotletes, cepeškrāsnī cep no abām pusēm, līdz gatavas (15–20 minūtes). Sīpolus sagriež plānās šķēlēs, liek cepties uz pannas, pievieno medu un balzametiķi, cep 8–10 minūtes. Tomātus, marinēto gurķi, sieru sagriež šķēlēs. Bļodā sajauc visas mērces sastāvdaļas. Burgermaizes nedaudz uzkarsē cepeškrāsnī no abām pusēm. Gatavo burgeri – liek salātlapu, kotleti, sieru, dārzeņus, pāri lej mērci un karamelizētos sīpolus.
Veģetārais burgers
Sastāvdaļas (4 personām):
* 4 burgeru maizītes
* 130 g fetas siers
* 2 tomāti
* 1 sarkans sīpols
* 2 saujas svaiga bazilika
Kotletei
* 120 ml cūku pupu mīkstuma
* 120 ml kuskusa
* 1 ola
* 1 ķiploks daiva
* Eļļa vai sviests cepšanai
Pagatavošana: cūku pupas izņem no pākstīm un vāra 20–25 minūtes. Kad pupas mīkstas, tās nedaudz atdzesē un attīra no apvalciņiem. Izvāra ūdeni un aplej kuskusu, lai tas uzbriest. Cūku pupu mīkstumu samaļ kopā ar olu un ķiploku. Masai lēnām pievieno uzbriedināto kuskusu, līdz tā kļūst tik bieza, ka var veidot kotletes. Ja nepieciešams, pievieno sāli un piparus. Kotletes apcep uz pannas taukvielās vai uz sakarsēta grila restēm bez taukvielām. Tomātus sagriež šķēlītēs, sīpolus – ripiņās. Gatavo burgeru: apziež maizītes ar sieru un vidū kārto pārējās sastāvdaļas.
Ieteikums!
Lai pagatavotu veģetārā burgera kotleti, var izmēģināt dažādus dārzeņus. Cūku pupu mīkstumu vietā var pievienot tvaicētus brokoļus, dažādu krāsu ziedkāpostus vai grilētu papriku. Jāatceras vien, ka tie jāsamaļ biezenī.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Pievienojiet komentāru
Anonīmi komentāri
Atbilēt
Anonīmi komentāri