• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lems par iepriekš noteiktās invaliditātes grupas termiņa pagarināšanu

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 12:55, 15.12.2022


Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās grozījums Invaliditātes likumā, kas paredz iespēju pagarināt personām iepriekš noteiktās invaliditātes grupas termiņu.


Ir skaidrs, ka šim puisītim kāja nepieaugs, bet Latvijas valsts likumdošana

Valdība iesniedza Saeimā Labklājības ministrijas (LM) izstrādātos grozījumus Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā (VDEĀVK) esošo garo rindu dēļ.

LM informē, ka vasaras otrajā pusē un rudens periodā VDEĀVK novērots netipiski augsts personu iesniegumu pieplūdums. Piemēram, ja VDEĀVK 2021.gadā vidēji mēnesī tika iesniegti 5300 iesniegumi un 2022.gada pirmajā pusgadā vidēji mēnesī tika iesniegti 5500 iesniegumi, tad 2022.gada jūlijā iestādē tika iesniegti 5691 iesniegumi, augustā - 6010, septembrī - 6228, oktobrī - 6388 iesniegumi.

Arī novembrī iesniegto iesniegumu skaits nesamazinās - līdz 15.novembrim vidēji dienā tika iesniegti 314 iesniegumi, kas nozīmē, ka, ja šāds iesniegto iesniegumu dienā skaits saglabājās visu mēnesi, novembrī iesniegumu skaits pārsniedza 6500.

Ekspertu novērojumi liecina, ka iesnieguma skaita krasu palielināšanos varētu būt veicinājusi straujā inflācija un sociālekonomiskās situācijas pasliktināšanās, it īpaši radot negatīvas sekas uz iedzīvotājiem ar zemiem un ļoti zemiem ienākumiem, kā arī valsts un pašvaldību atbalsts personām ar invaliditāti energoresursu sadārdzinājuma kompensēšanai, kā arī citi personām ar invaliditāti noteiktie atbalsta pasākumi.

Tāpat skaita palielināšanos varētu būt veicinājusi iepriekš beigušies automātiskie pagarinājumi saistībā ārkārtējās situācijas laiku 2022.gada pavasarī, kas mehāniski rada iesniegumu skaita pieplūdumu noteiktā laika posmā, jo lielam skaitam cilvēku invaliditātes termiņš beidzas ļoti tuvos datumos.

Līdz ar to LM izstrādāto grozījumu mērķis ir nodrošināt personu ar invaliditāti tiesības uz savlaicīgu atbalstu invaliditātes seku mazināšanai periodā, kad persona ir iesniegusi komisijā iesniegumu atkārtotai invaliditātes ekspertīzei, bet iesniegums vēl ir izskatīšanas procesā un VDEĀVK lēmums vēl nav pieņemts

Grozījumi dos VDEĀVK tiesības pagarināt iepriekš izdotā administratīvā akta darbības termiņu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, proti, pagarināt iepriekš noteiktās invaliditātes grupas termiņu, ja objektīvu iemeslu dēļ komisijas amatpersonai viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas nebūs iespējams pieņemt šā panta otrajā daļā minēto administratīvo aktu. LM norāda, ka tādējādi iesnieguma izskatīšanas laikā personai neradīsies invaliditātes statusa pārrāvums un tai netiks liegtas tiesības uz invaliditātes seku mazināšanas pasākumiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Noraida priekšlikumu kandidātu sarakstus iesniegt būtiski agrāk pirms vēlēšanām

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien noraidīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu partiju deputātu kandidātu sarakstus prasīt iesniegt ne vēlāk kā 120 dienas jeb četrus mēnešus pirms vēlēšanām.

Sabiedrība VDD komentē «TikTok» un «Telegram» iespējamu bloķēšanu Latvijā

Lēmumam par sociālo tīklu "TikTok" un "Telegram" iespējamu bloķēšanu ir jābūt politiskam, turklāt, lai šāds risinājums būtu efektīvs, par ierobežošanu būtu jāvienojas vismaz visām trim Baltijas valstīm, šādu vērtējumu vēstulē Saeimai paudis Valsts drošības dienests (VDD).

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.