Vēl pirms pasaule uzzināja par uzlējumiem
Miljoniem, jā, tiešām miljoniem gadu sena vēsture stāsta, ka pirmatnējais cilvēks, izmantojot ožu meklēja augļus un, protams, vadoties pēc ožas, vieglāk bija atrast jau nokritušus augļus, kuros bija jau sācies rūgšanas process. Savukārt vielas, kas bija radušās augļos, veicināja pirmatnējo cilvēku evolūciju, kā arī vajadzību pārvietoties, apgūt jaunas teritorijas. Tādējādi, analizējot vēsturi, var teikt, ka uzlējumu priekšteči ir fermentēta (sarūgusi) pārtika.
Ilgi pirms uzlējumi tikai saukti par uzlējumiem, tos pazina kā tonikus, sīrupus, veselības zālītes. Bet ideja pamatā bija tā pati – piešķirt papildus kvalitāti un īpašības bāzes šķidrumam – ūdenim, alkoholam vai eļļai. Agrīnie pētījumi liecina, ka alus un vīns ir populārākie uzlējumu priekšteči. Līdz mūsdienām saglabājies un joprojām tiek lietots rīsu vīns, kura pagatavošanā izmanto arī medu. Taču vismaz pirms 10 000 gadiem, cilvēki lietoja alu, kuru pagatavoja no raudzētām zālītēm un tad vēl rīsus pasaule nepazina.
Mirklis vēsturē
Plaša uzlējumu lietošana un popularitāte ir atklāta sākot no senās Ķīnas līdz Krievijai, no Sumērijas līdz Peru, no Vācijas līdz Irānai. Skarbā daba, nacionālās īpatnības un kultūra veicināja dažādu uzlējumu attīstību. Protams, līdz pat mūsdienām, populārākais un senākais uzlējums, kas nāk no Vācijas, ir alus. Daudzi no raudzētajiem uzlējumiem tika gatavoti samaisot dažāda veida sastāvdaļas – augus, ziedus, medu un pat miltus. Savukārt dažādas koku mizas un sēklas izmantoja kā dabiskas krāsvielas.
Mūsdienās alus, vīna un stipro alkoholisko dzērienu gatavošanas tehnikas joprojām tiek balstītas uz seno uzlējumu veidošanas pamatiem. Taču uzlējumi, kā tos saprotam mūsdienās, jau ieņem paši savu, stabilu nišu un zināšanas.
Daudzi šobrīd lietotie alkoholiskie dzērieni – uzlējumi, radās tieši viduslaiku beigās. Degvīns bija pirmais, tam strauji sekoja viskijs, tekila, rums un džins. Tā laika aptiekāri, sāka izmantot zālītes, dārgmetālus, garšvielas un ziedus dažādu ārstniecisko uzlējumu gatavošanai. Stipro alkoholisko dzērienu uzlējumiem tika piedēvētas antiseptiskas, dziedējošas īpašības. Tos izmantoja, lai ārstētu:
- Elpceļu iekaisumus
- Kaulu sāpes
- Veicinātu gremošanu
- Palīdzētu pret kukaiņu kodumiem
- Lai dziedētu brūces
Gardi, ar relaksējošu efekti
Tiesa, nebija ilgi jāgaida, līdz cilvēki saprata, ka aromātiskie uzlējumi ir gardi un to lietošana rada relaksējošu efektu, arī tad, ja nebija medicīnisku sūdzību. Neskatoties uz uzlējumu izmantošanas blakus efektu, šie vienkāršie dzērieni, bija pamats, lai aizsāktu jaunu maisījumu gatavošanu un savienojumu veidošanu, jau ar konkrētu mērķi – novērtēt katras vielas ietekmi un dziedinošās īpašības. Viens no mūsdienās visplašāk izmantotajiem savienojumiem ir tanīni, kurus plaši izmanto vīna gatavošanā.
Maisījums, kas īsti nav uzlējums, taču viens no tā atvasinājumiem ir “laudanum”. Tā ir opija tinktūra, kas satur apmēram 10% opija pulvera. Tinktūra ir sarkanbrūna un ārkārtīgi rūgta, un tā ir uzskatāma par morfija priekšteci, kuru tā arī izmantoja – kā līdzekli sāpju mazināšanai.
Taču, lai cik arī interesanta, bagātīga un dāsna būtu dabas pasaule un dažādu dabas velšu uzlējumu ietekme uz cilvēku veselību, to popularitātei un pieprasījumam bija pavisam vienkāršs, vecmammas zāļu skapīša cienīgs, iemesls. Cilvēki bija ievērojuši, ka dažādi, uz alkohola bāzes gatavoti uzlējumi, izcili veicina gremošanu un atvieglo sajūtas vēderā pēc sātīgām un vēlām maltītēm.
Aizraujošas un izcilas leģendas
Mūsdienās, līdz ar vēlmi pēc iespējas vairāk atgriezties pie dabas, dažādi uzlējumi atkal iegūst savu popularitāti. Lai gan, gribas teikt, ka tie nebija nekur pazuduši, vien ar dažādu mājražotāju un amatnieku tirdziņu palīdzību, uzlējumiem ir iespēja kļūt populārākiem. Protams, to pieprasījums vistiešākā mērā ir atkarīgs no pievienotās vērtības, no darba, ko katrs tā gatavotājs būs ieguldījis, lai to pagatavotu. Izmeklētas zālītes, pārdomātas zālīšu kombinācijas, aromātiski ziedi, kārdinošas garšvielas un visam pāri – ticamas, aizraujošas un izcilas leģendas.
Latvijā populārākais un atpazīstamākais zālīšu uzlējums ir “Latvijas Balzams”, kuru izmantojam gan sildošu dzērienu gatavošanai, gan, lai relaksētos, gan arī to ierasts izmantot kā suvenīru, taču ne visi, kas to saņem dāvanā notic, ka tas paredzēts iekšķīgai lietošanai. Reiz, aizvedot balzamu vācu draugiem, viņi pajautāja – vai tas domāts, lai ierīvētos? Tas vien liecina, ka katrai tautai ir savas nacionālās īpatnības, leģendas, kurām ticam.
Uzlējums nav alkoholisks kokteilis
Tomēr alkoholiskie kokteiļi nav tas pats, kas dabīgie uzlējumi, izmantojot mežos, pļavās atrodamās vielas. Uzlējumos, kuri gatavoti ārstējošos nolūkos, alkohola koncentrācija ir pavisam neliela, vai pat tādas nav.
Ja jūsu mājās vēl nav, bet izlasot šo rakstu, ir modusies vēlme izveidot savu slepeno zāļu skapīti, tad ir īstais brīdis rīkoties. Pļavās vēl pilnbriedā atrodamas dažādas zālītes, var izrakt mārrutka sakni, tik stipri kā augustā ķiploki nav nekad. Dienvidu draugi citrusi, ingvers, aromātiskas austrumu garšvielas pieejamas neierobežotu laiku. Savukārt pavasarī un vasaras sākumā jāatceras par pienenēm, liepziediem, ceriņiem, rožlapiņām.
Latvijas vasaras ir skaistas, īpašas, bet īsas. Tāpēc esam raduši veidot krājumus ziemai. Un līdztekus ievārījumiem, marinējumiem, kaltētām tējām ir arī uzlējumi, kuriem raksturīga brīnišķīga ietekme uz veselību:
- Aizstāj nepieciešamību pēc mākslīgiem aromatizētājiem
- Dabiskās sastāvdaļas nodrošina vitamīnus un barības vielas
- Padara gardākus dzērienus, nepalielinot kaloriju vai ogļhidrātu (cukuru) apjomu
Tēja ir vienkāršs uzlējums
Protams, kā gandrīz visu, arī uzlējumus iespējams iegādāties veikalos, taču tikai tad, ja to esat gatavojuši paši, ir iespējams būt pārliecinātam, ka pagatavošanas procesā nav izmantotas mākslīgās krāsvielas vai garšas pastiprinātāji.
Populārākais, vienkāršākais un vieglākais uzlējums ir tēja. Taču arī tēja var būt gan tikai dzēriens, gan arī uzlējums ar konkrētām ārstnieciskam īpašībām. Pareizi pagatavotas un sistemātiski lietotas, tējas nodrošina izcilu terapeitisko iedarbību.
Tradicionālākā proporcija uzlējumu pagatavošanai ir 1:10, viena daļa zālīšu un 10 daļas ūdens. Aplej zālītes ar ūdeni, silda šķidrumu līdz tas sāk vārīties, pēc tam noņem no uguns un ļauj atdzist. Tad rūpīgi nokāš biezumus un uzlējums ir gatavs lietošanai.
Svaiga elpa
Uzlējumus var izmantot elpas atsvaidzināšanai. Lai tādu pagatavotu, nepieciešami (vienādās daļās):
- Ugunspuķes ziedi
- Mežrozīšu ziedlapiņas
- Piparmētru lapiņas
Apmēram ēdamkaroti augu maisījuma aplej ar glāzi ūdens, silda līdz ūdens sāk vārīties. Tad ņem nost no uguns un atstāj ievilkties 30 minūtes. Biezumus nokāš un gatavo uzlējumu izmanto mutes skalošanai.
Ķiploku spirta uzlējums
Lai uzlabotu gremošanas sistēmu, atbrīvotos no parazītiem organismā, uzlabotu asinsriti un samazinātu holesterīnu, gatavo ķiploku spirta uzlējumu. Lai to pagatavotu nepieciešami:
- 200 g notīrītas ķiploku daiviņas
- 200 g spirta
Pirms gatavot uzlējumu, svarīgi, lai iegūtu maksimālo efektu, ķiploju daiviņas jāpārdala uz pusēm un jāizņem zaļais asniņš. Ķiploku daiviņas aplej ar spirtu un ļauj tām nostāvēties 10 dienas. Pēc tam uzlējumu nokāš un glabā slēgtā traukā, tumšā vietā.
Terapeitiskam efektam ir svarīgi ievērot divu nedēļu lietošanas shēmu. 10 pilienus uzlējuma sajauc ar 5 ēdamkarotēm auksta piena. To dzer 20 minūtes pirms ēšanas divas reizes dienā, divu nedēļu garumā. Pēc tam pārtraukt uzlējuma lietošanu divas nedēļas un pēc šī laika atkārtot divu nedēļas pēc sākotnējās shēmas. Ieguvums būs acīmredzams. Uzlabosies gremošanas sistēma, pateicoties asinsritei uzlabosies miega kvalitāte un šis līdzeklis palīdz atbrīvoties no ilgstošām galvas sāpēm. Atvieglo problēmas, kas saistītas ar lieko svaru un tas pozitīvi ietekmē ādas stāvokli.
Palīgs kosmētikā
Ideju un pamatzināšanas par uzlējumiem izmanto ne tikai gatavojot dabiskos ārstniecības līdzekļus, papildinot kulināros šedevrus, bet dažādus ziedu, augu uzlējumus plaši izmanto arī kosmētikā. Piemēram, sojas pupiņu eļļu, saules puķu eļļu, mandeļu un kokosriekstu eļļu izmanto kā izcilu bāzi dažādu kosmētisko līdzekļu veidošanā. Lai tos pagatavotu eļļā tiek iemaisīti dažādas intensitātes uzlējumi. Katrai eļļai un katrai kombinācijai ar uzlējumu ir ļoti konkrētas īpašības, piemēram, mitrina ādu, veicina ādas atjaunošanos, veicina brūču dzīšanu, uzlabo matu struktūru. Šie paši maisījumi ir arī pamats sveču un aromaterapijas eļļu gatavošanai.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Pievienojiet komentāru
Anonīmi komentāri
Atbilēt
Anonīmi komentāri