Uzmanību - Latvijas ērces pārnēsā arī ērlihiozi! Vakcīnas pret to nav

Veselība
LETA 09:03, 21.06.2020 0

Līdzās encefalīta un Laima slimībai ērces Latvijā pārnēsā arī trešo slimību – ērlihiozi, atgādina Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC). Pēdējos gados ar to saslimst no 15 līdz 40 cilvēkiem gadā.

 
Foto: LETA

Ērlihioze ir mazāk izplatīta nekā pārējās ērces pārnēsātās infekcijas.

SPKC epidemioloģe Antra Bormane pastāstīja, ka pārsvarā slimība norit vieglā formā un cilvēki pie ārsta nevēršas. Retos gadījumos ir arī smagākās formās – meningīts un meningoencefalīts.

“Sākas kā jebkura infekcija – ar drudzi, drebuļiem, galvassāpēm, muskuļu sāpēm pēc ērces koduma. Inkubācijas periods ir vidēji astoņas dienas.

Tā kā vakcīnas pret šo slimību nav, ir svarīgi ģērbšanās pasākumi, kas nepieciešami, staigājot pa zāli, pa pļavām, pa mežiem. Nav jāģērbjas biezi, bet tā, lai ērce nevar nemanīta palīst zem apģērba un piesūkties. Visbiežāk jau potīšu un ceļgalu rajonā ērces pieķeras,” pastāstīja Bormane.

Šogad līdz jūnija sākumam 34 cilvēki Latvijā bija saslimuši ar encefalītu, 43 – ar Laima slimību un viens – ar ērlihiozi.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība SPKC sniedz padomus talkas dalībniekiem (+VIDEO)

Lai āra darbs sagādātu prieku, jums jāievēro vienkārši noteikumi.

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Lasiet arī

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.

Kriminālziņas Apcietināts jaunietis aizdomās par uzbrukumu mūziķim Horenam Stalbem

Rīga, 3.maijs, LETA. Valsts policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi kādu jaunieti, kurš tiek turēts aizdomās par uzbrukumu mūziķim Horenam Stalbem.

Sabiedrība Latvija plāno veikt iemaksu palestīniešu bēgļiem

Latvija plāno veikt iemaksu 17 000 eiro apmērā ANO Palīdzības un darba aģentūrā palestīniešu bēgļiem (UNRWA), aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.