• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Čempionāta skriešanā medaļas un krekli nesīs Latvijas kultūras vārdu pasaulē

Teksta izmērs Aa Aa
Sports
LETA 17:33, 17.07.2023


Pasaules čempionātam skriešanā Rīgā, kas pirmoreiz piedāvās masu skrējienos piedalīties ikvienam interesentam un veselīga dzīvesveida piekritējam, atklātas īpašas Latvijas kultūras iedvesmotas medaļas, ziņo sacensību organizatori.



Medaļas, kuru dizaina autore Maija Rozenfelde iedvesmojusies no Niklāva Strunkes darba "Cilvēks, kas ieiet istabā", īpašas padara tas, ka pie tām tiks ne tikai pasaules elite, kas Rīgā iekaros čempionāta pjedestālu, bet pilnīgi visi masu skrējienu - jūdzes, piecu kilometru, pusmaratona, pusmaratona stafetes un Bērnu dienas distanču - finišētāji no Latvijas un vēl vismaz 100 pasaules valstīm, tādējādi Latvijas kultūru nesot tālu pasaulē.

Gan čempionāta oficiālā skriešanas krekla, kurā attēlots Vilhelma Purvīša darbs "Pavasarī", gan medaļu dizains tapis ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja gādību, ļaujot Latvijas mākslai ielauzties pasaules tautas sporta un vieglatlētikas norisēs.

"Jau čempionāta organizācijas pirmsākumos definējām, ka Latvijas kultūrai un mākslai jākļūst par nozīmīgu pasaules pirmā čempionāta skriešanā stūrakmeni," norāda pasaules čempionāta organizatoru komandas vadītājs Aigars Nords. "Līdzīgi kā "Rimi" Rīgas maratonā, arī pasaules čempionāta trases skrējiena laikā pieskandinās Dziesmu un deju dalībnieki, oficiālos kreklus rotās Purvīša darbs "Pavasarī", bet medaļas, pie kurām finišā tiks gan pasaules čempioni, gan visi masu skrējienu dalībnieki, šoreiz iedvesmosies no labi zināmā Strunkes darba."

Finišētāju medaļas visiem masu skrējiena dalībniekiem ir nozīmīga balva par mērķtiecību un apņēmību trasē, kā arī treniņos izlietajiem sviedriem. Medaļas saņemšana, šķērsojot finiša līniju, ir īpaši nozīmīga masu skrējiena dalībniekiem - tieši tādēļ medaļas saņems pilnīgi visi dalībnieki, kuri finišēs pasaules čempionātā skriešanā 21 kilometra, 21 kilometra stafetes, piecu kilometru, jūdzes un arī Bērnu dienas distanču skrējienos. Pasaules čempionāta medaļas Rīgā īpašas padara arī fakts, ka Strunkes motīvos veidotās medaļas pienāksies gan pasaules čempioniem, gan masu skrējienu finišētājiem.

"Medaļas idejas pamatā ir skrējiena ģeometrija. Tā ietver sevī ķermeņa pozīciju, soļa leņķi, elpas ritmu, pulsa ātrumu," medaļu ideju raksturo dizaina autore Maija Rozenfelde, "KID Design" partnere un Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore, Dizaina nodaļas vadītāja, kā arī Dziesmu un deju svētku identitātes autore. "Skriešana atspoguļo katra dalībnieka daudzšķautņaino ceļu līdz finiša taisnei. Tajā abstrakti apspēlēts konkrētās distances garums (1 jūdze, 5 km, 21 km) - jo garāka distance, jo stratēģiskāks un precīzāks darbs jāiegulda, jo vairāk šķautnes jāpārvar."

Stilistiski Rozenfelde iedvesmojusies no Niklāva Strunkes darba, kas ir viens no oriģinālākajiem latviešu modernistu paaudzes māksliniekiem. Viņa 1927.gadā tapušais mākslas darbs "Cilvēks, kas ieiet istabā" iekļauts Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā. Niklāvs Strunke savos darbos meklējis konstruktīvismu, kas bāzēts uz futūrisma un kubisma pamatiem. Dziesmu svētku gada zīmē, Pasaules čempionāta skriešanā medaļu vizuālā stilistika turpina svētku simtpiecdesmitgades monogrammas aizsākto veltījumu latviešu modernisma klasiķiem.

Čempionāta programma un medaļas apzināti veidotas tā, lai aktīvākie skrējēji, kuri iecerējuši iegūt visas čempionāta medaļas, var pieveikt visas trīs distances, sākot ar jūdzi, turpinājumā pievarot piecu kilometru distanci, bet pēcpusdienā noskrienot 21 kilometru vai stafeti.

Pasaules čempionāts skriešanā Rīgā norisināsies šī gada 30.septembrī un 1.oktobrī, pirmo reizi pasaules vēsturē trīs distancēs pulcējot gan pasaules elites skrējējus, gan arī skriešanas entuziastus un ģimenes ar bērniem no vairāk nekā 100 pasaules valstīm.

Sestdien, 30.septembrī, pasaules čempionāta Bērnu dienas distancēs izskrieties un pie pasaules čempionāta medaļām tikt varēs jaunākā skrējēju paaudze (bērni vecumā līdz 12 gadiem), kuriem organizatori Brīvības pieminekļa pakājē piedāvās 200 metru, 400 metru un sprinta distances. Reģistrācija Bērnu dienas distancēm tiks atklāta 2023.gada jūlijā.

Savukārt svētdien, 1.oktobrī, Rīgas ielās startēs jūdzes (1609 metri), piecu kilometru, pusmaratona un pusmaratona stafetes dalībnieki. Starta laiki arī jaunajā programmā apzināti plānoti tā, lai masu skrējiena dalībnieki varētu izskriet un nopelnīt visu trīs distanču medaļas. Reģistrācija pasaules čempionāta masu skrējieniem iespējama pasaules čempionāta mājaslapā "www.riga23.org."

Plānots, ka sacensībās piedalīsies apmēram 25 000 dalībnieku, no kuriem 3000 līdz 5000 varētu būt ārvalstu viesi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sports Daugaviņš: Esam nolikti uz ceļiem un tagad ir jāmāk piecelties

Latvijas hokeja izlase pēc smagā zaudējuma pasaules čempionāta mačā ir nonākusi punktā, no kura tai jāsāk augšupeja, sarunā ar žurnālistiem atzina valstsvienības kapteinis Kaspars Daugaviņš.

Sports Latvijas hokejisti pasaules čempionāta ceturtajā mačā pārliecinoši zaudē Vācijai

Latvijas vīriešu hokeja izlase trešdien Ostravā pasaules čempionātā ceturtajā spēlē ar rezultātu 1:8 (0:2, 1:5, 0:1) kapitulēja Vācijai, piedzīvojot pirmo neveiksmi šajās meistarsacīkstēs.

Sports Ostapenko Romā tiksies ar baltkrievieti Sabaļenku

Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko šodien Romas "WTA 1000" sērijas turnīra ceturtdaļfinālā tiksies ar baltkrievieti Arinu Sabaļenku.

Sports Vītoliņš: Pret vāciešiem vairs nebūsim favorīti

Latvijas hokeja izlasei pasaules čempionātā pret Vācijas valstsvienību būs vienkāršāk spēlēt nekā pirmajos trīs mačos turnīrā, uzskata komandas galvenais treneris Harijs Vītoliņš.

Lasiet arī

Sports Jādiskutē, vai sporta naudas sadalē vēl lielāku uzsvaru likt uz masveidību

Latvijā ir vieta diskusijai, vai sporta naudas sadalē vēl lielāku uzsvaru likt uz sporta veidu masveidību, šādu viedokli intervijā TV3 pauda Saeimas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV).

Sports Rīdzinieki iepazīstas ar Daugavas sporta manēžu (+VIDEO)

Būvniecībā tika ievēroti vides pieejamības standarti.

Sports Latvijas izlases nevarēs spēlēt pret Krievijas vai Baltkrievijas valsts izlasēm

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Sporta likumā, kas nosaka, ka Latvijas izlasēm turpmāk būs aizliegts spēlēt pret Krievijas vai Baltkrievijas valsts izlasēm, ja tās piedalās sacensībās zem sava karoga vai neitrālā statusā.

Sabiedrība Vieglatlētikas manēža pie Daugavas stadiona uzņems 1600 līdzjutējus (+VIDEO)

Pēc vairāk nekā 25 gadiem varēsim atkal pretendēt uz Pasaules un Eiropas junioru čempionātu rīkošanu Rīgā.