Vai Latvijā līdz pensijas vecumam ir iespējams iekrāt līdz pat miljonam (+VIDEO)

Sabiedrība
VS.LV 08:36, 24.10.2024 0

Respondenti vecuma grupās no 18 līdz 39 gadiem ik mēnesi vēlētos saņemt pensiju no 1200 līdz 2000 eiro.

 

Aptaujā noskaidrots, ka gados jauni Latvijas iedzīvotāji ir īpaši ambiciozi, domājot par pensijas apjomu, kādu viņi cer saņemt pensijas vecumā. Lai spētu nodrošināt sev finansiāli drošas un pārtikušas vecumdienas, respondenti vecuma grupās no 18 līdz 39 gadiem ik mēnesi vēlētos saņemt pensiju no 1200 līdz 2000 eiro. Kā skaidro aktīvu pārvaldīšanas un pensiju uzņēmumu eksperts Atis Krūmiņš, šādi rezultāti liecina par pašsaprotamu cilvēku vēlmi vecumdienas pavadīt kvalitatīvi un bez raizēm par savu finanšu situāciju, tomēr šāda pensijas apjoma sasniegšana lielākoties atkarīga no finanšu lēmumiem jau šobrīd.

Jaunu cilvēku gaidas neatbilst esošai situācijai

Teju puse jeb 49% Latvijas iedzīvotāju finansiāli drošām vecumdienām mēnesī vēlētos saņemt 1200-2000 eiro lielu pensiju. Luminor novērojumi liecina, ka lielākā daļa no tiem ir iedzīvotāji vecuma grupās no 18 līdz 39 gadiem (54% katrā vecuma grupā), kā arī aktīvā darbspējīgo grupa - no 40 līdz 49 gadiem (51%). Savukārt gados vecāki cilvēki (50-74) biežāk varētu iztikt ar mazāku pensijas apjomu, proti, no 600 līdz 1200 eiro ik mēnesi.

"Gados jaunāku cilvēku vēlme nākotnē saņemt lielāku pensiju nekā vidēji saņem šī brīža seniori ir vērtējama pozitīvi, tomēr šai iecerei vajadzētu pastāvēt reizē ar izpratni, ka tikai valsts nodrošinātā pensija šādu labklājības līmeni nespēs nodrošināt. Šobrīd vidējā pensija valstī ir 576 eiro, un, lai vecumdienās nodrošinātu stabilu un augstu ienākumu līmeni, jau šodien ikkatram ir jārūpējas par savu nākotni, veidojot stabilus nākotnes uzkrājumus. Ja personas mērķis ir līdzvērtīgs dzīves līmenis kā pirms pensijas vecuma sasniegšanas, tad ienākumiem vecumdienās būtu jābūt robežās 70 līdz 80% no saņemtā vidējā atalgojuma - šobrīd diemžēl valsts solītā pensija nodrošina tikai apmēram pusi no tā, un nav prognožu, ka situācija paliks labāka," izceļ eksperts Atis Krūmiņš.

Savlaicīga uzkrājuma veidošana - finansiāli droša pensija

Lai saņemtu tādu pensiju, kādu vēlas vairums aptaujāto, svarīgi jau laikus uzsākt savu personīgo uzkrājumu veidošanu, proti, jo ātrāk sāk veidot iekrājumus vecumdienām, jo lielāku summu iespējams sakrāt. Eksperts skaidro, ka, veicot savlaicīgus un regulārus ieguldījumus, kā arī ievērojot disciplīnu līdz pensijas vecumam, ir iespējams sakrāt pat vienu miljonu eiro. Bankas veiktie aprēķini liecina - uzsākot darba gaitas, piemēram, 21 gada vecumā un veicot regulāras iemaksas pensiju 3. līmenī virs 7% no bruto algas, kopā 2. un 3. līmenī līdz pensijas vecumam ir iespējams iekrāt līdz pat vienam miljonam eiro.

Neatkarīgi no vecuma, ikvienam ir iespēja veidot savus uzkrājumus vecumdienām - pat, ja pensija ir tuvu, labāk nodrošināt kaut nelielus iekrājumus, kas jebkurā gadījumā būs labāk nekā nulle eiro jūsu uzkrājumu kapitālā. Taču nenoliedzami - regularitāte ir uzkrājuma veidošanas zelta atslēga, tāpēc, lai parūpētos par finansiāli drošu pensiju, sākt ieguldīt ieteicams jau tagad.

Uzkrāj, sākot ar mazām summām

Protams, ka cilvēku finansiālās situācijas ir dažādas un ne visiem ir iespējams pensiju uzkrājumam katru mēnesi novirzīt lielas naudas summas. Tāpēc eksperts iesaka ieguldījumu apjomu pielāgot ienākumu līmenim un vecumam, piemēram, 20 gados pensiju 3. līmenī veikt iemaksas 25 eiro vērtībā vai tik, cik ļauj esošā finanšu situācija, savukārt, piemēram, no 25 gadiem vai pamazām palielināt iemaksas līdz 50 eiro mēnesī un tā attiecīgi turpināt, pieaugot ienākumu līmenim.

Tāpat uzkrājumu iespējams palielināt, katru gadu saņemot 20% atmaksu par iedzīvotāju ienākumu nodokli par pensiju 3. līmenī veiktajām iemaksām, kas nepārsniedz 10% no bruto algas, bet ne vairāk kā 4000 eiro. Tā vietā, lai šo atmaksu iztērētu kādu preču vai pakalpojumu iegādei, ieteicams to novirzīt finanšu tirgos, piemēram, atpakaļ pensiju 3. līmenī un tādējādi palielināt pensijas uzkrājumu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijā strādājošie biežāk piedzīvo psiholoģisko stresu nekā ES (+VIDEO)

Tādiem parametriem kā dzimums, darba slodze, ienākumu līmenis ir tieša korelācija ar problēmu esamību.

Sabiedrība Par izteikumiem pret latviešiem veikala darbiniece atstādināta no darba

Veikala "Postcard" darbiniece pēc naidīgiem izteikumiem pret latviešiem un atteikšanos apkalpot latviešu valodā atstādināta no darba ar brīdinājumu līdz Valsts valodas centra (VVC) lēmumam par viņas valodas prasmēm, aģentūrai LETA pavēstīja veikala pārstāvji.

Sabiedrība Dienas gaitā laikapstākļi būtiski nemainīsies

Ceturtdien Latvijā gaidāms apmācies laiks, tikai vietām starp mākoņiem izsprauksies kāds saules stars, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Radošas un jautras Ziemassvētku dāvanu idejas pāriem.

Svētku sezona ir ideāls laiks, lai parādītu saviem mīļajiem, cik daudz viņi jums nozīmē, tāpēc atrast ideālu dāvanu pāriem var būt gan aizraujoši, gan izaicinoši. Neatkarīgi no tā, vai dāvanu iegādājaties jaunlaulāto duetam vai ilggadējam pārim, dāvanas izvēle, ko abas personas novērtēs, var stiprināt viņu saikni un radīt paliekošas atmiņas. Tiem, kas meklē vēl vairāk iedvesmas, tīmekļa vietnē Lieliska Davana ir atrodama virkne unikālu ideju, lai padarītu šos Ziemassvētkus neaizmirstamus.

Lasiet arī