• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kā vētras pasaules finanšu tirgos ietekmē uzkrājumus Latvijā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 06:58, 07.08.2024


Ja līdz pensijai atlicis mazāk nekā 10 gadu, ieteicamāk ir atrasties konservatīvajā plānā.


Notikumi Volstrītā ietekmē Latvijas pilsoņu pensijas.

Pastiprinoties bažām par potenciālu krīzi ASV ekonomikā, kā arī strauji izmainoties Japānas jenas vērtībai un procentu likmēm, kopš aizvadītās nedēļas beigām bija vērojami strauji kritumi pasaules lielākajos akciju tirgos un citās atsevišķās aktīvu klasēs. Kas jāņem vērā Latvijas pensiju plānu dalībniekiem?

"Norises pasaules finanšu tirgū ietekmē arī pensiju 2. un 3. līmeņa plānus Latvijā", - pauž finanšu eksperte Elīna Neimane.

Aktīvie jeb augsta riska plāni vienas dienas laikā piedzīvojuši lielāko korekciju pēdējos gados, vērtības zudumiem esot robežās no 1 līdz 4 %. Tas ir loģiski, ka šiem plāniem īstermiņa svārstības ir lielākas, jo šajos plānos ieguldījumi uzņēmumu akcijās var sasniegt līdz pat 100 % no kopējā apjoma. Vienlaikus gan jāuzsver, ka visiem aktīvajiem plāniem gan sešu mēnešu, gan piecu gadu periodā ienesīgums joprojām ir pozitīvs un tirgus atkopšanās gadījumā tieši šie plāni būs tie, kas savu vērtību atgūs visstraujāk.

Pat ja iedzīvotāji paši ikdienā seko līdzi norisēm finanšu tirgos un domā, vai nav nepieciešams veikt stratēģiskas izmaiņas izvēlētajā pensijas plānā, šobrīd nav īstais brīdis, lai, baidoties no tālāka krituma, pārliktu savus līdzekļus no aktīvā uz sabalansēto vai konservatīvo plānu. Ja vēl nav sasniegts 55-65 gadu vecums, aktīvais plāns joprojām būs piemērotākā izvēle sava uzkrājuma vairošanai ilgtermiņā. Ņemot vērā vēsturiskos datus un dažādās būtiskās tirgus korekcijas (10 – 20 % apmērā), ilgtermiņa ieguldītājiem pareizākais lēmums var šķist pilnībā kontraintuitīvs, proti, šādi brīži ir bijuši piemērotākie papildu iemaksu veikšanai, piemēram, pensiju 3. līmenī vai individuālu ieguldījumu veikšanai savas kompetences ietvaros.

Ja līdz pensijai atlicis mazāk nekā 10 gadu, ieteicamāk ir atrasties konservatīvajā plānā, kur lielāko daļu veido ieguldījumi valstu vai uzņēmumu obligācijas. Šādos plānos ienesīgums nekad nesasniegs aktīvo plānu apmērus, taču pirmspensijas vecumā nebūs jāuztraucas par to, ka paliksiet ar mazāku uzkrājuma apjomu, ja, piemēram, akciju tirgus pāris nedēļu laikā piedzīvos ievērojamas svārstības brīdī, kad jums ir jāpensionējas un jāizņem savi pensiju uzkrājumi no finanšu tirgiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Ekonomika Uzkrājumus veido 47% Latvijas iedzīvotāju

Uzkrājumus veido 47% iedzīvotāju, kas ir par astoņiem procentpunktiem vairāk nekā gadu iepriekš, informēja "Swedbank" pārstāvji, atsaucoties uz apkopotajiem bankas klientu datiem.

Ekonomika Aptauja: latvietes visbiežāk krāj ceļojumiem (+VIDEO)

Šobrīd ir pieejami dažādi rīki, kas var palīdzēt ieguldītās naudas summas arī audzēt ilgākā laika periodā.

Sabiedrība Latvijā 40% iedzīvotāju krāj skaidru naudu

Lai arī gandrīz trešdaļa jeb 29% iedzīvotāju tur savus uzkrājumus krājkontā vai krājrīkā, kā arī veic termiņnoguldījumu, liela daļa aptaujāto - 40% - arvien krāj skaidrā naudā, informē "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Ekonomika Latvijā 22% iedzīvotāju vispār nav uzkrājumu

Finanšu uzkrājumi ir 69% Latvijas iedzīvotāju, tomēr 15% nespētu no tiem iztikt ilgāk par vienu mēnesi, un katram piektajam jeb 22% vispār nav uzkrājumu, informē "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz aptaujas "Finanšu drošības indekss" datiem.