Valdības budžeta plānu iesniegs Eiropas Komisijai

Sabiedrība
VS.LV 17:38, 14.10.2024 0

Ministru kabinets (MK) apstiprināja Latvijas vispārējās valdības budžeta plāna projektu 2025. gadam, ko Finanšu ministrija sagatavojusi, pamatojoties uz šā gada jūnijā izstrādāto makroekonomiskās attīstības scenāriju, kā arī aktualizētajām fiskālajām prognozēm.

 

Budžeta plāna projekts atspoguļo aktuālāko novērtējumu par 2024. gadu, kā arī ņem vērā visus lēmumus, ko MK ir pieņēmis 2025.gada budžeta izstrādes laikā.

Tas ietver to pašu informāciju attiecībā uz 2025. gadu, kas ir pamatā likumprojektam par valsts budžetu 2025. gadam un budžeta ietvaru 2025., 2026. un 2027. gadam. Šogad Budžeta plāna projekts ir papildināts ar papildu informāciju attiecībā uz neto nacionāli finansēto izdevumu pieaugumu, lai novērtētu tā atbilstību maksimāli pieļaujamajam izdevumu pieauguma līmenim. Maksimāli pieļaujamais izdevumu pieauguma līmenis jeb fiskālā trajektorija ir iekļauta Fiskāli strukturālajā plānā, kas tiek sagatavots atbilstoši jaunajiem Eiropas Savienības fiskālajiem noteikumiem.

2024. gadam vispārējās valdības ieņēmumi tiek novērtēti 42,1% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), izdevumi 44,7% apmērā, nominālais budžeta deficīts 2,6% apmērā, bet parāds 45,8% no IKP.

Savukārt 2025. gadam vispārējās valdības ieņēmumi tiek prognozēti 41,5% no IKP apmērā, izdevumi 44,4% apmērā, nominālais budžeta deficīts 2,9% apmērā, bet parāds 47,0% no IKP.

Budžeta plāna projekts tiks iesniegts Eiropas Komisijai, kas sniegs savu izvērtējumu par atbilstību Eiropas Savienības tiesību normām fiskālās disciplīnas jomā. Eiropas Komisijas novērtējums nacionālajiem parlamentiem būs jāņem vērā, pieņemot valsts budžetu galīgajā lasījumā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rinkēvičs: Putins sapņo par Krievijas impērijas atjaunošanu

Krievijas diktators Vladimirs Putins sapņo par Krievijas impērijas atjaunošanu un tas nav iespējams bez Ukrainas tās sastāvā, tādu viedokli drošības un ārpolitiskas forumā "Rīgas konference" pauda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Sabiedrība Nākamgad veselības nozares budžets pieaugs līdz 1,91 miljardam eiro

Nākamgad veselības nozares kopējais budžets pieaugs līdz 1,91 miljardam eiro, informē Veselības ministrija (VM).

Sabiedrība Mobilitātes punktos Rīgā izveidos īstermiņa auto stāvvietas un velonovietnes

Mobilitātes punktos dzelzceļa stacijās "Bolderāja", "Dauderi", "Sarkandaugava", "Šķirotava", "Zemitāni" un "Ziemeļblāzma" plānots izbūvēt īstermiņa auto stāvvietas, velonovietnes un dzeramā ūdens brīvkrānus.

Sabiedrība Investē 240 000 eiro augstskolas modernizācijā

ISMA: Augstskolas jubilejas gadā veica vērienīgu izglītības iestādes telpu modernizāciju.

Lasiet arī

Sabiedrība Ministriem izmaksātais atalgojums pērn audzis par desmitiem tūkstošu eiro

2023.gadā salīdzinājumā ar 2022.gadu politiķiem par darbu valdībā faktiski izmaksātais atalgojums pirms nodokļu nomaksas dažādu ministru pozīcijās ir audzis par desmitiem tūkstošu eiro, dažkārt pieauguma summai tuvojoties 30 000 eiro, liecina politiķu iesniegtās valsts amatpersonu deklarācijas.

Sabiedrība Soda izpildes procesu padarīs raitāku un efektīvāku. Trīs cietumu vietā - divas

Grozījumi Sodu izpildes kodeksā paredz turpmāk brīvības atņemšanas soda izpildi Latvijā īstenot tikai divu veidu cietumos - slēgtajā un atklātajā.

Sabiedrība Ministru kabinets pirmdien sanāks uz ārkārtas sēdi

Ministru kabinets pirmdien, 9.oktobrī, ārkārtas sēdē lems par jautājumiem, kas saistīti ar nākamā gada valsts budžeta likumprojektu.

Sabiedrība Šodien uz pirmo darba sēdi sanāk Evikas Siliņas valdība. Būs arī slēgtā daļa

Uz pirmo darba sēdi šodien sanāks jaunais Ministru kabineta sastāvs.