• Erlends,
  • Rolanda,
  • Rolands,
  • Ronalds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Apstiprina budžetu iedzīvotāju drošībai un konkurētspējai

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 17:34, 14.10.2024


Aizsardzībai nākamgad paredzēti 10,3% budžeta izdevumu, nodrošinot pakāpenisku Aizsardzības ministrijas budžeta izdevumu apjoma palielinājumu līdz 3,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP) 2026. gadā.



Pirmdien, 14.oktobrī, Ministru kabinets (MK) apstiprināja likumprojektu par 2025.gada valsts budžetu un budžeta ietvaru 2025., 2026. un 2027.gadam. 2025.gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 15,1 miljarda, savukārt izdevumi - 17,1 miljarda eiro apmērā. Par galveno valsts prioritāti noteikta valsts iekšējā un ārējā drošība.

Salīdzinot ar 2024.gada budžetu, 2025.gadā plānotie valsts budžeta ieņēmumi paredzēti par 583,2 miljoniem eiro lielāki. Savukārt valsts budžeta izdevumi 2025.gadā paredzēti par 876,5 miljoniem eiro lielāki nekā 2024.gada valsts budžeta likumā. Pamatbudžetā plānotie ieņēmumi veido 10,2 miljardus, bet izdevumi 12,7 miljardus eiro. Savukārt speciālajā budžetā ieņēmumi plānoti 5,2 miljardu eiro, bet izdevumi 4,7 miljardu eiro apmērā.

"2025.gada budžeta projekts ir sagatavots valsts un iedzīvotāju drošībai un konkurētspējai. Valsts spēja reaģēt uz dažādiem izaicinājumiem un aizsardzība pret dažāda veida apdraudējumiem laikā, kad turpinās Krievijas uzsāktais karš Ukrainā, saglabājas kā galvenā prioritāte. Tāpēc lielākie ieguldījumi nākamajā gadā paredzēti, lai stiprinātu mūsu iekšlietu un tieslietu dienestus, nodrošinātu valsts aizsardzībai nepieciešamo aprīkojumu un attīstītu aizsardzības infrastruktūru, tostarp kiberdrošību. Tāpat mūsu uzdevums ir mazināt ekonomisko nevienlīdzību iedzīvotāju vidū un veicināt mūsu konkurētspēju. Budžetā piedāvātās nodokļu izmaiņas paredzētas, lai ieguvēji būtu teju visi strādājošie iedzīvotāji, kuru maciņos paliks vairāk naudas. Budžeta piedāvājuma centrā esam likuši Latvijas iedzīvotājus, kuriem jājūtas aizsargātiem un drošiem par savu rītdienu. Paldies Finanšu ministrijai, nozaru ministrijām un sociālajiem partneriem par kopīgo darbu, izstrādājot valsts budžeta piedāvājumu, kas tagad nonāks pie Saeimas deputātiem." norāda Ministru prezidente Evika Siliņa.

"2025. gada budžeta projekts ir sagatavots valsts un iedzīvotāju drošībai un konkurētspējai. Valsts spēja reaģēt uz dažādiem izaicinājumiem un aizsardzība pret dažāda veida apdraudējumiem laikā, kad turpinās Krievijas uzsāktais karš Ukrainā, saglabājas kā galvenā prioritāte. Tāpēc lielākie ieguldījumi nākamajā gadā paredzēti, lai stiprinātu mūsu iekšlietu un tieslietu dienestus, nodrošinātu valsts aizsardzībai nepieciešamo aprīkojumu un attīstītu aizsardzības infrastruktūru, tostarp kiberdrošību. Tāpat mūsu uzdevums ir mazināt ekonomisko nevienlīdzību iedzīvotāju vidū un veicināt mūsu konkurētspēju. Budžetā piedāvātās nodokļu izmaiņas paredzētas, lai ieguvēji būtu teju visi strādājošie iedzīvotāji, kuru maciņos paliks vairāk naudas. Budžeta piedāvājuma centrā esam likuši Latvijas iedzīvotājus, kuriem jājūtas aizsargātiem un drošiem par savu rītdienu. Paldies Finanšu ministrijai, nozaru ministrijām un sociālajiem partneriem par kopīgo darbu, izstrādājot valsts budžeta piedāvājumu, kas tagad nonāks pie Saeimas deputātiem," norāda finanšu ministrs Arvils Ašeradens.

Aizsardzībai nākamgad paredzēti 10,3% budžeta izdevumu, nodrošinot pakāpenisku Aizsardzības ministrijas budžeta izdevumu apjoma palielinājumu līdz 3,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP) 2026. gadā (3,5% no IKP 2025. gadā, 3,7% no IKP 2026. gadā un 2027. gadā). Uz funkciju “Aizsardzība” daļēji tiek attiecināti arī ar valsts iekšējo drošību saistīti pasākumi, piemēram, ārējās robežas tehniskās infrastruktūras izveide un kiberdrošības stiprināšana.

Savukārt, sabiedriskajai kārtībai un drošībai paredzēti 6,6% no kopējiem 2025. gada budžeta izdevumiem, tai skaitā lielākais finansējums paredzēts Iekšlietu ministrijai (Valsts policijas darbībai, ugunsdrošībai, glābšanai un civilajai aizsardzībai, valsts robežsardzes darbībai un citiem) un Tieslietu ministrijai (tiesu sistēmai, kriminālsodu izpildei – ieslodzījuma vietām un to būvniecībai, probācijas īstenošanai un citiem pasākumiem).

Vairāk nekā trešdaļa jeb 33,2% 2025. gadā tiks novirzīti iedzīvotāju sociālajai aizsardzībai, tai skaitā speciālajā budžetā izdevumiem valsts pensijām, pabalstiem un citiem pasākumiem. Veselības nozarei nākamajā gadā paredzēti 11,0%, tai skaitā kompensējamo medikamentu un materiālu apmaksāšanai, kā arī neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai un citiem pasākumiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Nākamgad veselības nozares budžets pieaugs līdz 1,91 miljardam eiro

Nākamgad veselības nozares kopējais budžets pieaugs līdz 1,91 miljardam eiro, informē Veselības ministrija (VM).

Sabiedrība Mobilitātes punktos Rīgā izveidos īstermiņa auto stāvvietas un velonovietnes

Mobilitātes punktos dzelzceļa stacijās "Bolderāja", "Dauderi", "Sarkandaugava", "Šķirotava", "Zemitāni" un "Ziemeļblāzma" plānots izbūvēt īstermiņa auto stāvvietas, velonovietnes un dzeramā ūdens brīvkrānus.

Sabiedrība Investē 240 000 eiro augstskolas modernizācijā

ISMA: Augstskolas jubilejas gadā veica vērienīgu izglītības iestādes telpu modernizāciju.

Sabiedrība Viens no deputātiem sodīts par agresīvu braukšanu

Daži tautas kalpi pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, neveic transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu, pārkāpj sapulču, gājienu un piketu organizēšanas un norises kārtību.

Lasiet arī

Sabiedrība Ministriem izmaksātais atalgojums pērn audzis par desmitiem tūkstošu eiro

2023.gadā salīdzinājumā ar 2022.gadu politiķiem par darbu valdībā faktiski izmaksātais atalgojums pirms nodokļu nomaksas dažādu ministru pozīcijās ir audzis par desmitiem tūkstošu eiro, dažkārt pieauguma summai tuvojoties 30 000 eiro, liecina politiķu iesniegtās valsts amatpersonu deklarācijas.

Sabiedrība Soda izpildes procesu padarīs raitāku un efektīvāku. Trīs cietumu vietā - divas

Grozījumi Sodu izpildes kodeksā paredz turpmāk brīvības atņemšanas soda izpildi Latvijā īstenot tikai divu veidu cietumos - slēgtajā un atklātajā.

Sabiedrība Ministru kabinets pirmdien sanāks uz ārkārtas sēdi

Ministru kabinets pirmdien, 9.oktobrī, ārkārtas sēdē lems par jautājumiem, kas saistīti ar nākamā gada valsts budžeta likumprojektu.

Sabiedrība Šodien uz pirmo darba sēdi sanāk Evikas Siliņas valdība. Būs arī slēgtā daļa

Uz pirmo darba sēdi šodien sanāks jaunais Ministru kabineta sastāvs.