• Arvīds,
  • Arvis,
  • Druvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Atbalsta ieceri iesaldēt atalgojumu valsts un pašvaldību uzņēmumu vadībai

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 17:21, 09.10.2024


Ar grozījumiem iecerēts uz laiku apturēt valsts un pašvaldību uzņēmumu valdes un padomes locekļu atlīdzības pieaugumu, nosakot, ka tas nākamajos divos gados - no 2025.gada 1.janvāra līdz 2026.gada 31.decembrim - nedrīkst pārsniegt šā gada 31.augustā noteikto apmēru.



Ņemot vērā valsts budžeta prioritātes, ir atbalstāma iecere uz laiku iesaldēt atalgojumu valsts un pašvaldību uzņēmumu valdēs un padomēs, trešdien, 10.oktobrī, uzsvēra Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija. Deputāti konceptuāli atbalstīja Valsts prezidenta rosinātos grozījumus Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā.

"Valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību vadības atalgojumam jābūt konkurētspējīgam, bet samērojamam ar budžeta iespējām. Vienlaikus jābūt pārskatāmiem datiem un skaidriem kritērijiem, pēc kādiem salīdzinām atalgojumu publiskajā un privātajā sektorā," iepriekš uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Atsaucoties uz komisijas 25.septembra sēdē pausto aicinājumu, Valsts kancelejas pārstāvji informēja deputātus par valsts kapitālsabiedrību un valsts tiešā izšķirošā ietekmē esošu kapitālsabiedrību padomes un valdes locekļu atlīdzību. Klātesošie diskutēja par iespēju paplašināt iecerētā atalgojuma pieauguma ierobežojuma tvērumu, iekļaujot visas kapitālsabiedrības, kurās ir publiskā kapitāla daļa. Tāpat deputāti aktualizēja arī jautājumus par padomes locekļu atlases kritērijiem un amatu savienošanu.

Iecerētie grozījumi uzdod Ministru kabinetam līdz nākamā gada 31.decembrim iesniegt Saeimā izvērtējumu par publiskas personas kapitālsabiedrību un publiski privāto kapitālsabiedrību juridiskās formas atbilstību tām noteikto funkciju un uzdevumu izpildei.

Izmaiņas nepaciešamas, lai veicinātu samērīgu un valsts budžeta iespējām atbilstošu atlīdzības noteikšanu valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās, minēts anotācijā. Valdes un padomes atlīdzībai jābūt konkurētspējīgai, bet sabalansētai ar uzņēmuma ilgtermiņa interesēm, akcionāru mērķiem un sabiedrības labklājību.

Komisija lūgs likumprojekta pirmo lasījumu iekļaut Saeimas 10.oktobra sēdes darba kārtībā un noteikt tam steidzamību,


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Saeima: Drīzumā varēs ierobežot pirātiskās tīmekļvietnes

Latvijas interneta lietotāji visbiežāk Eiropas Savienībā izmantoja nelegālu saturu - 13,9 reizes mēnesī (Igaunijā - 12,5, bet Lietuvā - 11,5; vidēji Eiropas Savienībā - 5,9 reizes mēnesī).

Sabiedrība Interese par ēdināšanas nodrošināšanu Saeimas ēkā maza

Konkursā par ēdināšanas nodrošināšanu Saeimā pieteicies tikai viens pretendents, bet pašapkalpošanās kiosku uzstādīšana parlamentā interesē četrus uzņēmējus.

Sabiedrība Pērn vienam pacientam kompensējamām zālēm izlietotā summa bija 654 144 eiro

2023.gadā maksimālā vienam pacientam kompensējamām zālēm izlietotā summa bija 654 144 eiro, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) publiskotais pārskats par gada laikā veselības aprūpei izlietoto finansējumu.

Sabiedrība Ceturtdien Latvijā gaidāma silta rudens diena

Ceturtdien gaidāma pelēka, bet visai silta rudens diena, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijai jākļūst par dronu ražošanas līderi

Aizsardzības ministrijas pārstāvji šodien deputātus informēja, ka ir uzsāktas iepirkuma procedūras un no trim Latvijas ražotājiem jau piegādāti pirmie 100 droni. Vasarā plānotas piegādes vēl no astoņiem Latvijas uzņēmumiem, un notiek aktīvs darbs pie nākamās dronu partijas iepirkuma.

Sabiedrība Atvieglos lēmumu pieņēmšanu dzīvojamo māju atjaunošanai

Saeimas komisija atbalstīja grozījumus Dzīvokļa īpašuma likumā. Ar tiem paredzēts dot iespēju par mājai būtiskiem jautājumiem lemt arī tad, ja daļa iedzīvotāju neiesaistās šo jautājumu risināšanā.

Sabiedrība Ierēdņu algas arī turpmāk nepublicēs

Pašlaik informācija par aprēķināto atalgojumu ir pieejama tikai valsts amatpersonu deklarācijās, ko publisko reizi gadā. Saeimas komisija uzskata, ka šī kārtība arī jāsaglabā.

Sabiedrība Kad pašvaldībām akūti trūkst naudas

Deputāti iepazīsies ar finanšu situāciju pašvaldībās.