• Arvīds,
  • Arvis,
  • Druvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ārvalstīs dzīvojošo vēlētāju balsis aicina sadalīt pa visiem reģioniem

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 18:46, 09.10.2024


Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) aicina ārvalstīs dzīvojošo vēlētāju balsis Saeimas vēlēšanās pieskaitīt visiem vēlēšanu apgabaliem, vadoties no pēdējās deklarētās dzīves vietas.


Foto: LETA

Pašlaik Saeimas vēlēšanās nodotās balsis tiek ieskaitītas un ņemtas vērā mandātu sadalē Rīgas reģionā.

Mieriņa uzskata, ka diaspora pēdējos 30 gados ir būtiski mainījusies. "Ārzemēs dzīvojošie aktīvi uztur saikni ar tuviniekiem un reģionu, no kura nāk," izmaiņu nepieciešamību argumentē Mieriņa.

Pirmo reizi šāds priekšlikums Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijā tika iesniegts 2021.gadā no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas, bet tika noraidīts.

Šobrīd spēkā esošais Saeimas vēlēšanu likums paredz, ka ārvalstīs dzīvojošo Latvijas pilsoņu balsis tiek pieskaitītas Rīgas vēlēšanu apgabalam. Mieriņa atgādina - Satversmē norādīts, ka vēlēšanām jābūt proporcionālām, bet esošajā situācijā Rīga iegūstot par astoņiem mandātiem vairāk, kas neesot samērīgi attiecībā pret reģioniem, kuru pārstāvniecība Saeimā esot tikpat nozīmīga.

Tāpēc Mieriņa uzskata, ka nepieciešams mainīt pieeju balsošanai ārzemēs. Viena no iespējām esot atteikties no iecirkņu veidošanas ārzemēs, tā vietā ikvienam Latvijas iedzīvotājam piedāvājot balsot pa pastu, iepriekš sazinoties ar Centrālo vēlēšanu komisiju, norādot visu nepieciešamo informāciju, tajā skaitā vēlēšanu apgabalu, par kuru vēlas balsot.

Saeimas priekšsēdētāja norādījusi, ka, veicot šādas izmaiņas, varēšot ekonomēt gan resursus, gan veicināt vēlētāju aktivitāti ārpus Latvijas, jo iecirkņi nereti atrodas simtiem kilometru attālumā no mītnes vietas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Saeima: Drīzumā varēs ierobežot pirātiskās tīmekļvietnes

Latvijas interneta lietotāji visbiežāk Eiropas Savienībā izmantoja nelegālu saturu - 13,9 reizes mēnesī (Igaunijā - 12,5, bet Lietuvā - 11,5; vidēji Eiropas Savienībā - 5,9 reizes mēnesī).

Sabiedrība Interese par ēdināšanas nodrošināšanu Saeimas ēkā maza

Konkursā par ēdināšanas nodrošināšanu Saeimā pieteicies tikai viens pretendents, bet pašapkalpošanās kiosku uzstādīšana parlamentā interesē četrus uzņēmējus.

Sabiedrība Pērn vienam pacientam kompensējamām zālēm izlietotā summa bija 654 144 eiro

2023.gadā maksimālā vienam pacientam kompensējamām zālēm izlietotā summa bija 654 144 eiro, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) publiskotais pārskats par gada laikā veselības aprūpei izlietoto finansējumu.

Sabiedrība Ceturtdien Latvijā gaidāma silta rudens diena

Ceturtdien gaidāma pelēka, bet visai silta rudens diena, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Lasiet arī

Sabiedrība CVK uzstāj uz jauno vēlēšanu zīmju izmantošanu jau pašvaldību vēlēšanās

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) uzskata, ka jaunās vēlēšanu zīmes jāizmanto jau pašvaldību vēlēšanās, kas notiks nākamā gada jūnijā.

Sabiedrība Noraida priekšlikumu kandidātu sarakstus iesniegt būtiski agrāk pirms vēlēšanām

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien noraidīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu partiju deputātu kandidātu sarakstus prasīt iesniegt ne vēlāk kā 120 dienas jeb četrus mēnešus pirms vēlēšanām.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Pasaule Krievijas reģionālajās vēlēšanās dominē Putina partija

Svētdien Krievijā notikušajās reģionālajās vēlēšanās savus amatus saglabājuši visi pašreizējie gubernatori, bet reģionālajos parlamentos ievēlēti valdošās partijas "Vienotā Krievija" kandidāti.