Latvijā 40% pensionāru joprojām ir pakļauti nabadzības riskam

Sabiedrība
VS.LV 16:02, 30.09.2024 0

Latvijā 40% pensionāru joprojām ir pakļauti nabadzības riskam, pirmdien parlamentā atklājot Senioru dienu, pauda Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

 

Mieriņa pauda, ka arvien aktuāls un tuvākajā laikā risināms jautājums ir cieņpilnas vecumdienas. Kā būtiskus risināmus jautājumus Saeimas priekšsēdētāja norādīja zemās pensijas, ierobežotas iespējas tikt pie kvalitatīviem sociālā dienesta pakalpojumiem un pabalstiem, kā arī sociālās aprūpes sistēmas - pansionātu, aprūpes pakalpojumu - pieejamību.

Vienlaikus Mieriņa pateicās senioriem par viņu devumu Latvijas izaugsmē. "Jūs esat ļoti nozīmīga mūsu sabiedrības daļa un palīdzat veidot mūsu labklājību," pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Akcentējot senioru devumu tautsaimniecības attīstībā, Mieriņa norādīja, ka no 400 000 pensionāru, katrs ceturtais ir strādājošs. Savukārt, runājot par laikmeta izaicinājumiem, Mieriņa uzsvēra straujo digitalizāciju.

"Mums katram pašam arī ir jāmainās, lai ietu līdzi laikam, spētu saprast procesus un būtu iekļaujoša sabiedrība," aicināja Saeimas priekšsēdētāja.

Mieriņa solīja, ka Senioru dienas rezolūciju Saeimas komisijas izmantos savā darbā.

Viņa pauda cerību, ka Senioru diena Saeimā kļūs par jaunu ikgadēju tradīciju, uzsverot, ka ir būtiski kopā pārrunāt senioriem būtiskus jautājumus, lai pēc iespējas efektīvāk tos risinātu.

Senioru dienā Saeimā 100 Latvijas Pensionāru federācijas biedri no visiem reģioniem pulcējas parlamentā, lai spriestu par senioriem aktuāliem jautājumiem. Šāds pasākums Saeimā notiek pirmo reizi. Pasākumā piedalās arī pensionāru organizāciju pārstāvji no Igaunijas un Lietuvas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Šajā gadsimtā Latvijā būs ap 30% senioru, kas vecāki par 65 gadiem (+VIDEO)

Mūsu valsts zinātnieki un ārvalstu viesi pētīs izmaiņas demogrāfijā un tautsaimniecībā, pieaugot vidējam vecumam.

Sabiedrība Skandāls: Rēzeknes mērs Bartaševičs vēlas atņemt pilsētai sociālos darbiniekus

Maz ticams, ka pret pensionāru vitālajām interesēm vērstas darbības var palīdzēt jaunās partijas popularitātei.

Sabiedrība Senioru Saeima: Steidzami jāievieš pasākumi nabadzības risku novēršanai

Gados vecāku cilvēku interešu aizstāvībai būtisks ir kvalitatīvs senioru nevalstisko organizāciju (NVO) un valsts pārvaldes dialogs, tai skaitā arī par tādām senioriem vitāli svarīgām tēmām kā nabadzības risku mazināšana, sociālā atbalsta pasākumu klāsta paplašināšana un empātijas trūkums valsts institūcijās, šādu vērtējumu pauda biedrības "Latvijas senioru kopienu apvienība" (LSKA) struktūrvienība "Senioru Saeima".

Sabiedrība Cēsu novadā vientuļie pensionāri var pieteikties palīdzībai ceļu tīrīšanai ziemā

Cēsu novadā vientuļie pensionāri un personas ar invaliditāti var pieteikties pašvaldības palīdzībai privāto ceļu tīrīšanai ziemā.