• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pensionāru federācija zāļu cenu reformu sauc par sasteigtu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 21:41, 14.07.2024


Veselības ministrijas (VM) un veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) virzītā zāļu cenu reforma ir sasteigta un sabiedrības gaidām neatbilstoša, paziņojumā pauž Latvijas Pensionāru federācija (LPF).


Foto: LETA

Organizācijā skaidro, ka pērnā gada rudenī veselības ministra biroja pārstāvji piedalījās LPF domes sēdē, kurā prezentēta ministra apņemšanās samazināt zāļu cenas Latvijā, cenšoties tās pielīdzināt Baltijas valstu - Lietuvas un Igaunijas zāļu cenu līmenim.

"Protams, mēs apsveicām un atbalstījām šādu iniciatīvu, turpmāk rūpīgi sekojot līdz visām VM aktivitātēm, kas liecināja par šī jautājuma virzīšanu tuvāk realizācijai," norāda LPF.

Taču ziņa par izstrādāto reformu farmācijas nozarē organizāciju esot pārsteigusi "tikpat pēkšņi, kā pārējo Latvijas sabiedrību". "Rūpīgāk iedziļinoties publiski pieejamajā informācijā par reformas būtību, secinām, ka zāļu cenu samazinājums notiek vien uz zāļu izplatītāju - apgādes uzņēmumu un aptieku cenu politikas regulējuma rēķina," apgalvo LPF.

Tā pievienojas "kopējam Latvijas farmācijas tirdzniecības uzņēmumu paustajam protestam par to, ka VM izsludinātā reforma ir sasteigta, tā nav objektīvi izvērtēta un tās sasniedzamie rezultāti nav atbilstoši tam, ko sagaida Latvijas sabiedrība", norāda federācijā. LPF uzskata, ka reformas rezultātam jābūt nepārprotamam - pircējam pieejamas visas nepieciešamās zāles un to cenas kļuvušas lētākas.

"LPF nekādā ziņā nevar atbalstīt un neatbalsta nekādas valdības aktivitātes farmācijas nozares sakārtošanā, ja tās rezultāti draud samazināt aptieku skaitu laukos, piepilsētās un mazpilsētās, kur dzīvo liela daļa Latvijas pensionāru," paziņojumā norāda organizācijā.

Seniorus pārstāvošā federācija arī norāda, ka aptieku likvidēšana laikā, kad farmaceits pilda sociālo funkciju, aiztaupot vecam cilvēkam vizīti pie ģimenes ārsta vai ārsta speciālista vieglos saslimšanas gadījumos, ir nopietns apdraudējums ne tikai pensionāriem, bet visiem Latvijas iedzīvotājiem kā laukos, tā pilsētās.

LPF pieprasa apturēt VM izsludināto zāļu cenu reformu, līdz tā nebūs pienācīgi izanalizēta, izdiskutēta gan ar reformā tieši iesaistītajiem farmācijas nozares dalībniekiem, gan zāļu lietotājiem un aptieku klientiem - Latvijas sabiedrību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Veselība Veicināt zāļu pieejamību un uzraudzību

Lai veicinātu zāļu un medicīnas ierīču uzraudzību un pieejamību, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 12.jūnijā, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Farmācijas likumā.

Veselība Latvijā ziņo par zāļu blaknēm: izsitumi, dermatīts, alerģijas (+VIDEO)

ZVA aicina iedzīvotājus bez šaubīšanās ziņot par visām reakcijām, ja ir kaut niecīgākās aizdomas.

Sabiedrība Abu Meri sola rudenī samazināt recepšu zāļu cenu par 15-20%

Mēs nevaram atkāpties no solījuma rudenī samazināt recepšu zāļu cenu par 15-20%, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Iedzīvotājus aicina periodiski pārlasīt zāļu lietošanas instrukciju

Katra zāļu lietotāja atbildība ir izlasīt medikamentu lietošanas instrukciju, un to svarīgi darīt katru reizi pēc ilgstošas zāļu nelietošanas, nevis reizi desmit gados, Zāļu valsts aģentūras (ZVA) kampaņas "Lieto zāles? Novēro blaknes? Ziņo!" atklāšanā uzsvēra speciālisti.