• Rauls,
  • Rodrigo
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā plāno aizliegt mobilo tālruņu izmantošanu skolās līdz 6.klasei

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 17:34, 24.09.2024


No nākamā mācību gada varētu aizliegt izmantot mobilos tālruņus skolās 1.- 6.klašu skolēniem, ja vien tie nebūs nepieciešami mācību priekšmeta programmas apgūšanai, šādus grozījumus Izglītības likumā šodien atbalstīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.



Izglītības iestādēm tiks paredzēta atbildība noteikt nosacījumus un kārtību, kādā izmanto tehniskos līdzekļus mācību un audzināšanas procesā un saziņā.

Aizliegums varētu attiekties arī uz pirmsskolas audzēkņiem.

Priekšlikumu iesniedza opozīcijas deputāts Česlavs Batņa (AS). To atbalstījušas vairākas Saeimas frakcijas, kā arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība un Latvijas Izglītības vadītāju asociācija.

Par grozījumu projekta virzīšanu trešajām jeb galīgajam lasījumam komisija vienojās lemt rīt.

Jaunākajā UNESCO Globālās izglītības monitoringa ziņojumā "Tehnoloģijas izglītībā" valstis tiek mudinātas noteikt savus nosacījumus tam, kā tehnoloģijas tiek izstrādātas un izmantotas izglītībā, lai tās neaizstātu personisku, skolotāju vadītu mācīšanu un mācīšanos.

Ziņojuma autori aicina valstis izvērtēt, vai tehnoloģijas ir piemērotas izglītības mērķiem un to lietošana sniedz visiem vienlīdzīgas iespējas. Ziņojumā pausts, ka ir maz pārliecinošu pierādījumu digitālo tehnoloģiju pievienotajai vērtībai izglītībā, jo tehnoloģijas attīstoties ātrāk, nekā to esot iespējams novērtēt.

Lai arī tehnoloģiju pieejamība un universālais dizains ir paplašinājis iespējas mācīties cilvēkiem ar invaliditāti, piemēram, ar redzes traucējumiem, piekļuve tehnoloģijām ziņojumā tiek vērtēta kā nevienlīdzīga, jo pasaulē tikai 40% sākumskolu, 50% pamatskolu un 65% vidusskolu esot pieslēgtas internetam.

Ziņojumā arī uzsvērts, ka skolotāji bieži jūtas nesagatavoti un viņiem trūkst pārliecības, mācību procesā izmantojot tehnoloģijas, bet tikai pusē valstu ir standarti skolotāju informācijas un komunikācijas tehnoloģiju prasmju attīstībai. Tāpat tiek vērsta uzmanība uz kvalitātes un daudzveidības regulējuma un kontroles trūkumu, kā arī pārmests, ka tehnoloģiju iegādē netiek ņemta vērā ilgtermiņa ietekme uz valsts budžetu, bērnu labklājību un planētu.

Mobilo telefonu izmantošanu mācību stundās aizliegušas Nīderlande, Grieķija un Itālija, bet Vācijā šis jautājums tiek apspriests.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Šodien Latvijā gaidāma saulaina un silta diena

Otrdien Latvijā gaidāms sauss un pārsvarā saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Austrumu slimnīcas jaunajā korpusā pārvietos infektoloģijas un plaušu centru

Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas (RAKUS) jaunajā korpusā, Hipokrāta ielā 2, plānots pārvietot infektoloģijas, kā arī tuberkulozes un plaušu centru.

Sabiedrība Asinsdonoru centrs šonedēļ dosies 14 izbraukumos pie donoriem

Valsts asinsdonoru centrs šonedēļ dosies 14 izbraukumos pie donoriem. Patlaban tiek gaidīti visu asinsgrupu donori, bet īpaši A- asinsgrupas donori.

Sabiedrība Ķekavas novadā bez pajumtes var palikt vairākas ukraiņu bēgļu ģimenes

Nespējot rast remontam nepieciešamo naudu, Ķekavas novada pašvaldība atdos atpakaļ valstij bijušā sociālās aprūpes centra ēku, kurā patlaban mājokļus īrē vairākas Ukrainas bēgļu ģimenes - savukārt valstij, neveicot nepieciešamos ieguldījumus, tās var palikt bez pajumtes.

Lasiet arī

Sabiedrība SPRK: balss sakaru pakalpojumi Latvijā kopumā labā kvalitātē

Runas pārraides kvalitāte aizvien labā kvalitātē, vidējais savienošanas laiks kopumā nemainīgi ātrs, nesekmīgo savienojumu skaits fiksēts mazāks, ar VoLTE* tīkla tehnoloģiju balss sakaru pakalpojumi mobilā tīklā ir teicamā kvalitātē. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) skaidro iekšzemes balss sakaru pakalpojuma kvalitātes tendences 2022.gadā "Tet", "BITE Latvija", "Latvijas Mobilais Telefons" un "Tele2" elektronisko sakaru tīklā.

Ekonomika EP prasa visu ražotāju mobilos tālruņus aprīkot ar vienotu lādētāju

Eiropas Parlaments (EP) šodien plenārsēdē apstiprināja savu nostāju sarunās ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valdībām par grozīto Radioiekārtu direktīvu, uzsverot nepieciešamību visu ražotāju mobilajiem tālruņiem, planšetdatoriem un citām ierīcēm aprīkot ar vienotu lādētāju.

Sabiedrība Kā ķīmijas skolotājs Latvijā var saņemt 3000 eiro stipendiju (+VIDEO)

"Visi atbalstītie jaunieši joprojām ir apņēmības pilni strādāt skolās".

Sabiedrība Jaunajā mācību gadā reorganizēti vai slēgti vairāki desmiti skolu

Jaunajā mācību gadā reorganizēti un slēgti vairāki desmiti skolu, liecina informācija Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) tīmekļvietnē.