• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā palielinās vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo darba stāžu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 14:14, 18.09.2024


Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien konceptuāli atbalstīja grozījumus pensiju likumā, kas nosaka, ka Latvijā nedzīvojošajiem, bet pensiju saņemt tiesīgajiem pilsoņiem apdrošināšanas stāža periodam Latvijā būs jābūt vismaz 20 gadiem, sākot ar 1996.gadu.


Foto: pixabay

Iepriekš izskanēja bažas, ka saskaņā ar šobrīd spēkā esošo apdrošināšanas stāža noteikšanas kārtību tagadējiem sociālās apdrošināšanas iemaksu veicējiem tiek uzlikts liels papildu slogs, jo no viņu veiktajām iemaksām jānodrošina pensijas izmaksa par darba periodiem citās PSRS republikās un ne tikai Latvijas pilsoņiem un dubultpilsoņiem, kuri dzīvo jebkur pasaulē un pieprasa Latvijas pensiju, bet arī visiem pārējiem Eiropas Savienības pilsoņiem, kuriem ir tiesības uz Latvijas valsts pensiju un kuri to pieprasa.

Kā likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori no Labklājības ministrijas, pensionēšanās vecums ik gadu pakāpeniski tiek palielināts par trim mēnešiem, un nākamajā gadā tas būs 65 gadi.

Vienlaikus tiek paaugstināts arī vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamais apdrošināšanas stāžs - 2025.gadā tas paaugstināsies no 15 līdz 20 gadiem. Latvijas valsts pensijas šobrīd tiek piešķirtas un maksātas arī par vēsturisku un apdrošināšanas stāžam pielīdzinātu stāžu līdz 1990.gada 31.decembrim, kas nav uz sociālās apdrošināšanas iemaksām balstīts un kura nozīme personas apdrošināšanas kopējā stāžā ir būtiski mazinājusies un pakāpeniski izzūd, akcentēts anotācijā.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie vēl jāpieņem Saeimā trīs lasījumos.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Sabiedrība Ceturtdien izklīdīs migla un spīdēs saule

Ceturtdien Latvijas lielākajā daļā migla izklīdīs rīta stundās, vietām tā var saglabāties līdz dienas vidum, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Sabiedrība «Latvijas pensionāri ir pelnījuši cilvēka cienīgas vecumdienas» (+VIDEO)

LSKA izraisa bažas ekspertu paustais, ka, samazinot iemaksas pensiju otrajā līmenī, var nākties celt pensionēšanās vecumu.

Sabiedrība Eksperti: Latvijas iedzīvotāji nespēs nodrošināt sev cienījamas vecumdienas

Nodokļu izmaiņu scenārijā minētais ierosinājums samazināt iemaksas pensiju otrajā līmenī var radīt graujošas sekas Latvijas iedzīvotāju spējai nodrošināt cienījamas vecumdienas, pauda finanšu eksperti.

Ekonomika Latvijai draud nekontrolēta pensionēšanās vecuma celšana

Plānotā nodokļu reforma, samazinot iemaksas pensiju otrajā līmenī, var izraisīt nekontrolētu pensionēšanās vecuma celšanu, pavēstīja ieguldījumu pārvaldes uzņēmuma "Vairo" valdes priekšsēdētājs Iļja Arefjevs.

Sabiedrība Šoruden pilnā apmērā indeksēs pensijas līdz 683 eiro

Šogad 1.oktobrī tiks indeksētas pensijas un atlīdzības vai to daļa, kas nepārsniedz 683 eiro, ziņo Labklājības ministrija (LM).