• Alita,
  • Elita,
  • Liesma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Gaidot “Melno piektdienu”

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 12:20, 12.09.2024


BALTA par piektdienās, 13. datumā, notikušiem negadījumiem četru gadu laikā izmaksājusi mazliet vairāk par miljonu eiro.



Mistiska un mazliet baisa - tāda daudziem šķiet "melnā piektdiena" jeb 13. datums piektdienā: kombinācija, ko piedzīvosim arī šajā septembrī un kuru daudzi uzskata par īpaši neveiksmīgu. Arī apdrošināšanas statistika ir nepielūdzama - BALTA (PZU grupa) par dažādām "melnajās piektdienās" notikušām likstām izmaksājusi vairāk nekā 1 miljonu eiro.

Kaut arī zinātnisku pierādījumu nav, pastāv uzskats, ka "melnās piektdienas" savu biedējošo auru ieguvušas jau 14.gadsimta sākumā, kad pēc Francijas karaļa pavēles masveidā arestēti Templiešu ordeņa biedri. Lāsti, kas gūlušies pār nākamajām paaudzēm, bijuši tik baisi, ka vēl līdz šai baltai dienai leģendas par nelāgiem un mistiskiem notikumiem tieši "melnajās piektdienās" liek daudzām sirdīm neomulīgi notrīsēt, un ir definēts pat īpašs fobijas paveids - bailes no piektdienas, 13. datuma.

BALTA par piektdienās, 13. datumā, notikušiem negadījumiem četru gadu laikā izmaksājusi mazliet vairāk par miljonu eiro. Īpaši "dārgs" izrādījies 2020.gada 13.marts, kad atlīdzībās par dažādām likstām izmaksāti teju 300 000 eiro, tai skaitā lielākā fiksētā "melnās piektdienas" atlīdzība par sadegušu kravas automašīnu VOLVO FH, zaudējumiem sasniedzot ap 95 000 eiro. Otra lielākā atlīdzība - ap 35 000 eiro - izmaksāta par 2023.gada janvārī notikušiem plūdiem, kad kādā ēkā ūdens vairāk nekā nedēļu turējies 1,6 m augstumā, sabojājot apkures sistēmu, elektroinstalāciju, inženierkomunikācijas un telpu interjeru.

"Droši vien negadījumi "melnajās piektdienās" vismaz daļēji ir saistīti ar psiholoģiskiem faktoriem - ja cilvēks sevi īpaši noskaņo uz to, ka var notikt kaut kas slikts, tas agri vai vēlu arī notiek, jo spriedze un trauksme nevienam nepalīdz justies droši, cilvēki kļūst saspringti, neveikli un neuzmanīgi. Bet kopumā apdrošināšanu tieši neietekmē ne pilnmēness, ne piektdiena, 13. datums, nedz arī Merkūrs retrogrādā vai citi astroloģiski biedēkļi. Negadījumu un atlīdzību pieteikumu skaitu nosaka daudz objektīvāki apstākļi, piemēram, gadalaikam raksturīgi laikapstākļi ar sniegu, ledu vai vētrām, un nedēļas diena - pirmdienās atlīdzību pieteikumu skaits parasti pieaug, jo klienti brīvdienās atlīdzības piesaka retāk, atliekot to uz tuvāko darba dienu," stāsta BALTA Nelaimes gadījumu un ceļojumu produkta vadītāja un risku parakstītāja Ludmila Ščegoļeva.

Tiesa, pēdējos četros gados vidējais negadījumu skaits "melnajās piektdienās" patiešām bijis par aptuveni 13% lielāks nekā vidēji katru dienu pārējā gada griezumā. Likstām īpaši bagāts bijis 2021.gada 13.augusts ar 224 apdrošināšanas atlīdzībām, kas ir par 37% vairāk 2021.gada vidējo rādītāju 164. Tomēr nevar teikt, ka "melnās piektdienas" ir bīstamākas par citām dienām, piemēram, pērn 13.janvārī saņemto pieteikumu skaits bija mazāks, turklāt, aplūkojot katru "melnajā piektdienā" notikušu incidentu, redzams, ka visi pieteikumi ir sezonai raksturīgi un nekādas neizskaidrojamas tendences nav novērojamas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā ieradušies Ukrainas bērnu slimnīcas pacienti

Rīgā uz psiholoģiskā atbalsta nometni ieradušies Ukrainas bērnu slimnīcas "Ohmatdyt" pacienti ar vecākiem un ārstiem.

Sabiedrība Panākta vienošanās neapliekamo minimumu pensionāriem nākamgad dubultot

Pensionāriem no nākamā gada neapliekamo minimumu varētu noteikt 1000 eiro apmērā mēnesī, intervijā LTV sacīja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Sabiedrība Rīga aicina saglabāt dzelzceļa staciju «Rumbula»

Ņemot vērā augsto teritorijas attīstības potenciālu nākotnē un lielo loģistikas, tirdzniecības un ražošanas uzņēmumu koncentrāciju, Rīgas vicemērs un Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienības "Rīgas metropole" līdzpriekšsēdētājs Edvards Ratnieks (NA/LRA) aicina Satiksmes ministriju pārskatīt nodomu par Rumbulas dzelzceļa stacijas slēgšanu.

Sabiedrība Valdība atbalsta 77 personu uzņemšanu Latvijas pilsonībā

Starp pretendentiem 63% bija krievi, 13% baltkrievi, 5% lietuvieši, kā arī cahurs, armēnis, čečens, ukrainis.

Lasiet arī

Sabiedrība Apdrošinātāji ievieš krīzes konsultatīvo telefonu

Telefons darbosies darba dienās no 9:00 - 20:00 un pa to būs iespējams saņemt konsultācijas, kā

rīkoties, ja iestājies apdrošināšanas gadījums kustamajam vai nekustamajam īpašumam nesenās

vētras un plūdu izraisīto seku dēļ.

Sabiedrība Latvijas Banka: apdrošinātājiem jāveic ātra un taisnīga atlīdzību izmaksa

Saskaņā ar Latvijas Apdrošinātāju asociācijas sniegto informāciju līdz otrdienas, 30.jūlija, vakaram apdrošinātāji saistībā ar nedēļas sākumā piedzīvoto vētru un stiprajām lietusgāzēm bija saņēmuši gandrīz 3500 pieteikumu.

Sabiedrība Postījumu dēļ apdrošinātāji saņēmuši pieteikumus septiņu miljonu eiro apmērā

Saistībā ar nedēļas sākuma vētru un lietavām apdrošinātāji līdz šim ir saņēmuši atlīdzību pieteikumus aptuveni septiņu miljonu eiro apmērā, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) prezidents Jānis Abāšins.

Ekonomika Gjensidige biznesu Baltijas valstīs pārdos Ergo

Norvēģijas apdrošināšanas uzņēmums "Gjensidige Forsikring" savu meitasfkompāniju Baltijas valstīs "ADB Gjensidige" ("Gjensidige Baltics") par 80 miljoniem eiro pārdos Vācijā bāzētajai starptautiskajai apdrošināšanas grupai "Ergo International".