• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Darbu sāks Nacionālais kiberdrošības centrs

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 07:32, 01.09.2024


Svētdien spēkā stāsies Nacionālās kiberdrošības likums un darbu sāks Nacionālais kiberdrošības centrs, informēja Aizsardzības ministrija.



Lai stiprinātu kiberdrošību Latvijā un ieviestu pārskatītās Eiropas Savienības Tīklu un informācijas sistēmu drošības direktīvas prasības, 1.septembrī spēkā stāsies Aizsardzības ministrijas izstrādātais Nacionālās kiberdrošības likums. Darbu uzsāks arī jauna institūcija - Nacionālais kiberdrošības centrs.

"Nacionālā kiberdrošības centra izveide ir būtisks solis Latvijas kibernoturības stiprināšanai. Tas ļaus efektīvāk uzraudzīt situāciju kibertelpā un ātrāk reaģēt uz incidentiem, sniedzot nepieciešamo atbalstu publiskā un privātā sektora organizācijām," uzsvēris aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Nacionālās kiberdrošības likums, salīdzinot ar spēkā esošo Informācijas tehnoloģiju likumu, ievieš vairākas nozīmīgas izmaiņas. Tostarp, ir izveidots Nacionālais kiberdrošības centrs, kas darbosies kā vienotais kontaktpunkts kiberdrošības jautājumos un veiks nacionālo kiberdrošības prasību ieviešanas pārraudzību, kā arī izstrādās nacionālās kiberdrošības rīcībpolitikas iniciatīvas.

Centra funkcijas īstenos Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienību "Cert.lv". Centra ģenerāldirektors būs Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra vietnieks - Politikas direktors.

Jaunais likums attiecas uz būtisko un svarīgo pakalpojumu sniedzējiem, kā arī informācijas un komunikācijas tehnoloģiju kritisko infrastruktūru, un tajā ir noteikti kritēriji, pēc kuriem tiek definēta publiskā un privātā sektora organizācijas piederība kādai no minētajām grupām.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī

Kriminālziņas Reģistrēto apdraudēto IP adrešu skaits aprīlī Latvijā pieaudzis par 10,5%

atvijā šogad aprīlī reģistrētas 253 367 kādam kibertelpas apdraudējumam pakļautas unikālās IP adreses, kas ir par 10,5% vairāk nekā 2023.gada aprīlī, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publicētā kibertelpas reģistrēto incidentu statistika.

Sabiedrība Aptauja: Latvijā pusei iedzīvotāju trūkst zināšanu par kiberdrošības riskiem

Latvijā gandrīz pusei jeb 49% iedzīvotāju nav zināšanu, kā sevi pasargāt digitālajā vidē, vai arī šīs zināšanas ir nepilnīgas, liecina "Tet" grupā ietilpstošā mācību centra SIA "Baltijas datoru akadēmija" veiktās iedzīvotāju aptaujas dati.

Kriminālziņas Latvijas kibervidē parādījušies daudzi jauni noziegumu veidi (+VIDEO)

Krāpnieki uzzina ar kādiem sadarbības partneriem uzņēmums strādā un to vārdā uzņēmumam nosūta informāciju.

Pasaule VDD: arī Ķīnas kibervienības ir sākušas izrādīt interesi par Latviju

Visaugstāko apdraudējumu Latvijas kiberfrontē rada Krievijas specdienestu vadītās kibergrupas, tomēr arī Ķīnas kibervienības ir sākušas izrādīt manāmu interesi par Latviju, teikts Valsts drošības dienesta (VDD) pagājušā gada darbības pārskatā.