• Sanda,
  • Sanija,
  • Sanita,
  • Santa
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Auto eksperts: «Latvijā ļoti skatās uz to, cik liela ir automašīna» (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 08:56, 28.08.2024


Kāpēc tērēt kaudzi naudas par dārgu apvidnieku ar milzīgu akumulatoru, lai braukātu pa Rīgas centru pārdesmit kilometru dienā?


Mazauto iezīme ir tehnoloģiju bagātība.

Vārdu "lēts" attiecībā uz automašīnām lieto ne tikai, lai raksturotu tās vērtību naudas izteiksmē. Tie var būt lēti apdares materiāli, nepatīkamas braukšanas īpašības, vāja trokšņu izolācija, tehnoloģiju trūkums. Vai tiešām starp "mazs auto" un "ekonomiskā klase" vienmēr būtu jāliek vienādības zīme?

Izmērs ne vienmēr atbilst klasei

"Latvijā ļoti skatās uz to, cik liela ir automašīna. Cilvēkiem svarīga ir liela virsbūve, lai arī ikdienā šāda auto priekšrocības izmanto reti. Tirgū gan ir pieejami arī grezni mazās klases pārstāvji. Eiropā cilvēki auto izvēlas pēc tā, cik liels ir reāli nepieciešams," stāsta auto apskatnieks un konkursa Latvijas Gada auto tiesnesis Toms Timoško.

Tas izskaidrojams ar faktu, ka Rietumeiropas un Dienvideiropas vecpilsētās ielas ir šauras un stāvvietu nav īpaši daudz. Tāda pati situācija ir kalnainos apvidos, kur ceļi ir šauri. Šādās vietās ar mazauto ir vienkāršāk dzīvot. Bet tas nenozīmē, ka cilvēkiem būtu jāsamierinās ar ko sliktāku.

Elektriskie mazauto - vieda filozofija

Elektrifikācija auto industrijā iepūš jaunus vējus un daļēji maina izpratni par luksusa klasi. Protams, pagaidām lielākā daļa cilvēku uz elektromobili skatās kā uz pārvietošanās līdzekli pilsētā, un šobrīd attur arī to augstā cena. Lai attaisnotu cenu, ražotāji cenšas radīt atbilstošu komforta un dizaina līmeni.

"Mazie elektroauto, manuprāt, ir superīga lieta, jo parasti cilvēki tos pērk braukšanai pa pilsētu. Kāpēc tērēt kaudzi naudas par lielu un dārgu apvidnieku ar milzīgu akumulatoru, lai braukātu pa Rīgas centru pārdesmit kilometru dienā? Neliels elektroauto šādā gadījumā ir visloģiskākais risinājums. Lielāki elektriskie krosoveri ir komfortablāki un piemērotāki garākiem gabaliem, un tos parasti pērk pavisam citiem mērķiem," saka Toms Timoško.

Mazs tikai no ārpuses

Tikai retais apšaubīs, ka ar mazu automašīnu pārvietoties pa pilsētu ir patiešām ērti. Tas gan nebūt nenozīmē, ka iekšā valda šaurība.

Lai veiktu ikdienas maršrutus pa pilsētas līkločiem, nav nepieciešams liels akumulators, turklāt liels akumulators ir smags, bet tas savukārt ietekmē dinamiku un ekonomiju. Vairums pilsētas elektromobiļu ir aprīkoti ar akumulatoriem līdz 30-40 kWh. Daži savā kompaktajā formā skaisti apvieno stilu un greznību, citi fokusējas uz zemāku cenu. Tā kā ražotāji redz, ka mazie elektroauto uzrāda ļoti iepriecinošus rezultātus, viņi nāk klajā ar jaunām idejām.

Nav šaubu, ka eiropiešiem tie noteikti patiks. Vai tie pārliecinās arī latviešus, ka mazauto nu jau ir braši izkāpuši no ekonomiskās klases kastītes? Laiks rādīs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvija apelācijā Avena lietā nav sniegusi jaunus juridiskus argumentus

Lietā par miljardierim Pjotram Avenam noteiktajām Eiropas Savienības (ES) sankcijām Latvija apelācijas sūdzībā Eiropas Savienības Tiesā (EST) nav ietvērusi nekādu jaunu informāciju vai jaunus argumentus, aģentūrai LETA apgalvoja Avena advokāts Ārons Bass.

Sabiedrība Piektdien daudzviet īslaicīgi līs, vietām gaidāms pērkona negaiss

Piektdien Latvijā būs pārsvarā mākoņains laiks, daudzviet īslaicīgi līs, vietām gaidāms stiprs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Darba devējiem piedāvā dotācijas jaunu darbinieku praktiskai apmācībai

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) aicina darba devējus pieteikties darbinieku praktiskai apmācībai darba vidē, sagatavojot tos uzņēmuma specifikai un vajadzībām, kā arī nodrošinot bezdarbnieka statusu NVA reģistrēto klientu apmācību darba vidē profesionālās kompetences iegūšanai.

Sabiedrība Mieriņa: Saeimas deputāti vērtē arī citus nodokļu reformas priekšlikumus

Saeimas deputāti vērtē arī citus nodokļu reformas priekšlikumus, ne tikai tos, par kuriem publiski ir paziņojis finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" teica Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

Lasiet arī

Ekonomika EK plāno Ķīnā ražotiem elektroauto piemērot importa nodevas līdz 36%

Eiropas Komisija (EK) otrdien paziņoja, ka plāno uz pieciem gadiem Ķīnas elektromobiļu importam noteikt nodevas līdz pat 36% apmērā, ja vien Pekina nespēs piedāvāt alternatīvu risinājumu nesakaņām negodīgu valsts subsīdiju jautājumā.

Ekonomika Latvijā gaidāms elektromobiļu remontētāju trūkums (+VIDEO)

Šobrīd jauno automehāniķu apmācības uzņemas paši auto ražotāji un to oficiālie dīleri, kas gatavo savus speciālistus.

Ekonomika Vidējais koplietošanas elektroauto brauciena attālums Latvijā ir 24 km (+VIDEO)

Var prognozēt, ka pilsētvidē jau tuvākajās desmitgadēs šo pārvietošanos veidu izmantos puse cilvēku.