• Erna,
  • Eva,
  • Evita
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pieminēs totalitāro režīmu upurus un atzīmēs Baltijas ceļa 35.gadadienu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 17:44, 22.08.2024


Latvijā un citās Eiropas valstīs 23.augustā atzīmēs staļinisma un nacisma upuru atceres dienu.



Latvijā un citās Eiropas valstīs 23.augustā atzīmēs staļinisma un nacisma upuru atceres dienu. Datuma simboliskā nozīme saistīta ar 1939.gada 23.augustā noslēgto PSRS un nacistiskās Vācijas neuzbrukšanas līgumu (Molotova - Ribentropa paktu), kura slepenie pielikumi sadalīja Centrāleiropu un Baltiju ietekmes zonās, paverot ceļu Otrajam pasaules karam un Baltijas valstu okupācijai.

Latvijas okupācijas muzejs 23.augustā aicina piedalīties totalitāro režīmu upuru atceres pasākumos un kopīgi atzīmēt Baltijas ceļa 35.gadadienu:

• visas dienas garumā iedzīvotāji tiek aicināti iedegt svecītes un nolikt ziedus pie padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla "Vēstures taktīls" blakus Rātslaukumam un pie piemiņas zīmes "Melnais slieksnis" pie bijušās VDK ēkas Brīvības ielā 61;

• interesentiem būs iespēja apmeklēt fotogrāfu Gunāra Janaiša un Kārļa Pakārkļa vēsturisko fotogrāfiju izstādi pie Latvijas Okupācijas muzeja ēkas, kā arī piedalīties tematiskā izstaigā Stūra mājā "Mēs visi tur bijām kopā".

"Atceres tradīciju 1986.gadā iedibināja Baltijas trimdinieki Kanādā. 1989.gadā tā vienoja Latvijas, Lietuvas un Igaunijas atbrīvošanās kustības. Protestējot pret padomju okupāciju, gandrīz divi miljoni cilvēku sadevās rokās un izveidoja Baltijas ceļu - 600 kilometrus garu dzīvo ķēdi starp Viļņu, Rīgu un Tallinu. 2008.gadā Eiropas Parlaments īpašā deklarācijā aicināja visas ES dalībvalstis pasludināt 23.augustu par Eiropas staļinisma un nacisma upuru atceres dienu. Latvijas Saeima šo iniciatīvu atbalstīja, un kopš 2009.gada 23.augusts Latvijā ieguva atceres dienas statusu", 23.augusta vēsturisko kontekstu skaidro Muzeja Publiskās vēstures nodaļas vadītājs Dr. hist. Gints Apals.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Jau šogad nepietiek esošo pensionāru pensijām

Valsts pensiju speciālajā budžetā veidojas strukturālais deficīts.

Sabiedrība Vēlētājus informēs par mākslīgā intelekta izmantošanu politiskajā aģitācijā

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas paredz no priekšvēlēšanu aģitācijas autoriem prasīt darīt zināmu vēlētājiem, ka tās tapšanā izmantots mākslīgais intelekts.

Sabiedrība Pašvaldības kompensēs pedagogiem transporta un mājokļa īres izdevumus

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, kas paredz atļaut izglītības iestāžu dibinātājiem piešķirt pedagogiem kompensācijas transporta vai dzīvojamās telpas īres izdevumu segšanai.

Sabiedrība Valsts austrumu un centrālajā daļā naktī gaidāmas lietusgāzes

Ceturtdienas vakarā un naktī uz piektdienu Latviju no dienvidaustrumiem šķērsos lietus mākoņi, daudzviet gaidāmas lietusgāzes un vietām iespējams pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Sabiedrība Aicina atņemt valsts apbalvojumus sešiem Kirhenšteina valdības locekļiem

Pieminot Komunistiskā terora upuru piemiņas dienu, biedrība "Publiskās atmiņas centrs" aicina Valsts prezidentu un Ordeņu kapitulu jau pēc nāves atņemt valsts apbalvojumus sešiem pirms vairāk nekā 80 gadiem veidotās Augusta Kirhenšteina valdības locekļiem.

Interesanti fakti Kā profesors Segliņš atklāja Senās Ēģiptes noslēpumus (VIDEO)

Mēs mācījāmies pētīt piramīdu zemes iedzīvotāju vēstījumus saviem dieviem.

Kultūra Melngalvju nams pārspēja popularitātes rekordu pirms Covid laikiem (+VIDEO)

Audio gids top 7 apmeklētāju valodās un būs sagatavots, sākoties vasaras sezonai.