• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Daži no Spānijā iestrēgušajiem Latvijas bērniem ir ceļā uz mājām

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 06:52, 09.08.2024


Daži no Spānijā iestrēgušajiem bērniem, kuri ar Latvijas tūroperatora starpniecību bija devušies uz apsolītu sērfošanas nometni Portugālē, jau ir sākuši atpakaļceļu uz mājām Latvijā, aģentūru LETA informēja apdrošināšanas kompānijā "Balcia".



Minētā apdrošināšanas kompānija ceturtdienas rītā esot saņēmusi trīs, bet dienas otrajā pusē vēl vienu pieteikumu no saviem klientiem, kuru bērni devušies uz nometni Portugālē, bet organizatori pazuduši bez vēsts un bērni netiek mājās. Apdrošinātājs esot nekavējoties sācis risināt situāciju, organizējot šiem bērniem transportu uz lidostu un lidojumu uz mājām.

Tie trīs bērni, kuriem bija "Balcia" ceļojumu apdrošināšana un par kuriem apdrošinātājam tika ziņots no rīta, ceturtdienas vakarā bija ceļā uz Latviju, bet ceturtajam bērnam piektdien ir paredzēta atgriešanās Latvijā ar reisu no Barselonas.

Kā norāda "Balcia", par situāciju nekavējoties tika informēta arī Ārlietu ministrija (ĀM) un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), piedāvājot apdrošinātāja ekspertu atbalstu repatriācijas reisa noorganizēšanā, lai arī pārējiem bērniem, kas nav "Balcia" klienti, pēc iespējas ātrāk tiktu sniegta iespēja atgriezties mājās.

LETA jau ziņoja, ka PTAC nolēmis sākt Spānijā iestrēgušo ceļotāju bezmaksas repatriāciju, tikmēr palīdzību bērniem sniedz arī risku apdrošināšanas kompānija "Balta".

Kā aģentūru LETA informēja PTAC pārstāve Sanita Gertmane, saistībā ar SIA "Fisom" nespēju pildīt saistības un konstatētajām komersanta likviditātes problēmām, kā rezultātā vairāk nekā 100 galvenokārt nepilngadīgo ceļotāju iestrēguši Spānijā, PTAC saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par kompleksa un saistīta tūrisma pakalpojuma sagatavošanas un sniegšanas kārtību un kompleksu un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēju un ceļotāju tiesībām un pienākumiem pieņēmis lēmumu sākt ceļotāju nogādāšanu atpakaļ Latvijā un izmitināšanu pirms repatriācijas.

Gertmane piektdienas vakarā norādīja, ka tiek apzināti trīs varianti, kā atgādāt Spānijā iestrēgušos ceļotājus atpakaļ uz Latviju, tostarp ar repatriācijas pakalpojuma veicēja partnerkompānijas Spānijā autobusu. Tāpat tiek vērtētas repatriācijas iespējas ar aviotransportu vai izmantojot SIA "Lux Express Latvia" sniegtos pakalpojumus, kas aizņemtu aptuveni trīs dienas.

PTAC ir apturējis tūrisma operatora licenci, kas nozīmē, ka turpmākie ceļojumi nenotiks. Par iemaksu atgūšanas procesu PTAC informēs tuvākajā laikā, jo patlaban prioritāte ir Spānijā esošo bērnu nogādāšana Latvijā. PTAC tupina būt saziņā ar bērnu vecākiem un ĀM, un detalizētāka informācija par repatriācijas gaitu un aktualitātēm tiks ievietota PTAC mājaslapā.

Kā aģentūru LETA piektdienas vakarā informēja risku apdrošināšanas kompānijas "Balta" pārstāvis Toms Sadovskis, nepilngadīgie bērni no Latvijas, kas bija devušies uz sērfošanas nometni, atrodas kempingā Spānijas ciematā Buendijā.

Viņš atzīmēja, ka bērnu vecāki nevar sazināties ar brauciena organizatoriem un saņemt informāciju par risinājumu. Apzinoties situācijas nopietnību, uzņēmums ir iesaistījies un apmaksājis izmitināšanas un ēdināšanas izmaksas, un meklē veidus, kā vēl var palīdzēt.

"Lai gan ceļojuma apdrošināšana neparedz šādu izmaksu segšanu, uzskatām, ka mūsu pienākums ir šādās situācijās sniegt palīdzību," uzsvēra Sadovskis.

Tiks vēstīts, ka uzņēmuma "Fisom" organizētā ekskursija, kas dēvēta par "nometni" sērfošanai Portugālē tikai daļēji sasniedza tās mērķi - divi no trim autobusiem ar jauniešiem vecumā aptuveni no 13 līdz 20 gadiem ir palikuši kādā kempingā Spānijā, savukārt organizatori nav sasniedzami.

Iepriekš gan ĀM pauda, ka vecākiem pašiem nāksies segt radušās izmaiņas, taču tagad tas ir mainījies. ĀM norādīja, ka ministrija ir saņēmusi apstiprinājumu no PTAC, ka bērnus Latvijā varēs nogādāt par valsts līdzekļiem. ĀM arī aicina bērnu vecākus ar iesniegumiem vērsties Valsts policijā (VP) lietas ierosināšanai par naudas līdzekļu piesavināšanos, kas ļautu VP izsludināt personu vai personas starptautiskā meklēšanā.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka SIA "Fisom" valdes priekšsēdētājs ir Matīss Dālbergs. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 7500 eiro. 2021.gadā SIA "Fisom" apgrozījums bija 117 615 eiro, savukārt peļņa sasniedza 41 749 eiro, 2022.gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedza 356 396 eiro, taču uzņēmums strādāja ar zaudējumiem 33 452 eiro apmērā. Informācija par 2023.gadu pagaidām nav pieejama.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī

Kriminālziņas Zakatistovs pārsūdzējis viņam nelabvēlīgo spriedumu krāpšanas lietā

Bijušais 13.Saeimas deputāts Atis Zakatistovs un uzņēmējs Viesturs Tamužs pārsūdzējuši viņiem nelabvēlīgo Rīgas apgabaltiesas spriedumu krāpšanas lietā, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Kriminālziņas Latvijas pilsoni varētu izdot Spānijai. Ko viņš izdarījis?

Krāpšanas shēmā par viltotiem ieguldījumiem kaņepju ražotnēs aizdomās turēto Latvijas pilsoni varētu izdot Spānijai.

Kriminālziņas Par naudas izkrāpšanu par nenotikušām nometnēm piespriež gadu cietumā

Rīgas rajona tiesa uzņēmēju Vitu Taubi ir atzinusi par vainīgu apsūdzībās par naudas izkrāpšanu par nenotikušām nometnēm un piespriedusi viņai gadu cietumā.

Kriminālziņas Konstatē krāpšanos uzturēšanās atļauju pieprasīšanā ārvalstu «vidusskolniekiem»

Pēdējā laikā konstatēta regulāra krāpšanās termiņuzturēšanās atļauju (TUA) pieprasīšanā, ārvalstniekus aicinot uz Latviju mācīties pamatskolās un vidusskolās, bet izglītošanu reāli neveicot.