• Iza,
  • Izabella
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kārtējais demogrāfiskais antirekords

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 14:39, 05.08.2024

Andris Ērglis


Bērnu skaits Latvijā sarucis līdz 356 tūkstošiem.


Foto: LETA

2024. gada sākumā Latvijā dzīvoja 356 tūkstoši bērnu, veidojot 19,0 % no kopējā iedzīvotāju skaita, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati. Salīdzinot ar 2023. gada sākumu, kad Latvijā bija 361 tūkstotis jeb 19,2 % bērnu vecumā līdz 17 gadiem, bērnu skaits ir samazinājies par 5 tūkstošiem.

Kopš 2016. gada sākuma kopējais bērnu skaits palielinājies par 4 tūkstošiem jeb 1,1 %, bet īpatsvars – par 1,1 procentpunktu (2016. gadā 352 tūkstoši jeb 17,9 % bērnu). Bērnu īpatsvara palielināšanos veicināja nelielais dzimstības pieaugums 2013.–2016. gadā, tomēr vecuma grupā 0–9 gadi bērnu skaits samazinās. Salīdzinot ar 2016. gada sākumu, tas samazinājies par 14 tūkstošiem jeb 6,8 %.

2024. gada sākumā no visiem bērniem 96,3 % bija Latvijas pilsoņi, 0,5 % – Latvijas nepilsoņi un 3,2 % – citu valstu pilsoņi. Pēc etniskās piederības 70,0 % bērnu bija latvieši, 12,7 % – krievi, 2,1 % – ukraiņi, 0,6 % – poļi, 0,5 % – baltkrievi un 14,1 % bērnu bija cita etniskā piederība. Bērnu skaitā 94,7 % bērnu dzimuši Latvijā, kam seko 2,0 % bērnu, kuri dzimuši Ukrainā, 1,3 % – Apvienotajā Karalistē, 0,3 % – Īrijā un Krievijā.

Visvairāk bērnu Mārupes, vismazāk – Krāslavas novadā

Šī gada sākumā vislielākais bērnu īpatsvars bija Rīgas reģionā (19,6 %), bet vismazākais – Latgalē (16,5 %). Novados bērnu īpatsvars svārstījās no 13,5 % Krāslavas novadā līdz 30,5 % Mārupes novadā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvija apelācijā Avena lietā nav sniegusi jaunus juridiskus argumentus

Lietā par miljardierim Pjotram Avenam noteiktajām Eiropas Savienības (ES) sankcijām Latvija apelācijas sūdzībā Eiropas Savienības Tiesā (EST) nav ietvērusi nekādu jaunu informāciju vai jaunus argumentus, aģentūrai LETA apgalvoja Avena advokāts Ārons Bass.

Sabiedrība Piektdien daudzviet īslaicīgi līs, vietām gaidāms pērkona negaiss

Piektdien Latvijā būs pārsvarā mākoņains laiks, daudzviet īslaicīgi līs, vietām gaidāms stiprs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Darba devējiem piedāvā dotācijas jaunu darbinieku praktiskai apmācībai

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) aicina darba devējus pieteikties darbinieku praktiskai apmācībai darba vidē, sagatavojot tos uzņēmuma specifikai un vajadzībām, kā arī nodrošinot bezdarbnieka statusu NVA reģistrēto klientu apmācību darba vidē profesionālās kompetences iegūšanai.

Sabiedrība Mieriņa: Saeimas deputāti vērtē arī citus nodokļu reformas priekšlikumus

Saeimas deputāti vērtē arī citus nodokļu reformas priekšlikumus, ne tikai tos, par kuriem publiski ir paziņojis finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" teica Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

Lasiet arī

Sabiedrība Jelgavā atklāta jaunā dzimtsarakstu nodaļas ēka

Gandrīz 2 miljonu eiro lielajam projektam vajadzētu palīdzēt pilsētas un novada demogrāfijai.

Interesanti fakti Dzimstība Latvijā joprojām ir vairāk nekā uz pusi zemāka par mirstību

Šī gada pirmajos trīs mēnešos dzimstības lejupslīde turpinās, un reģistrēti 3154 jaundzimušie - par 267 jeb 7,8% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, kad piedzima 3421 bērns, liecina Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati.

Sabiedrība Latvijā reģistrēto jaundzimušo skaits divos mēnešos sarucis par 3,8%

Latvijā šogad pirmajos divos mēnešos reģistrēti 2079 jaundzimušie, kas ir par 3,8% jeb 82 jaundzimušajiem mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie provizoriskie dati.

Sabiedrība Latvijā reģistrēto jaundzimušo skaits janvārī sarucis par 7,9%

Latvijā šogad janvārī reģistrēti 1050 jaundzimušie, kas ir par 7,9% jeb 90 jaundzimušajiem mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie provizoriskie dati.