• Bruno,
  • Telma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Daugavpils skolu absolventi tiks stiprināti eksaktajās zinātnēs (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:19, 04.08.2024


"Ir jāievieš reformas jaunās pedagogu paaudzes sagatavošanā un jāatbalsta topošie skolotāji".


Daugavpils dizaina un mākslas vidusskola “Saules skola”.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība jaunajā mācību gadā plāno sākt atbalstīt topošos STEM jomas pedagogus, kas studē Daugavpils Universitātē (DU). Jautājums par stipendiju programmu apspriests ar augstskolas vadību un skatīts Izglītības un kultūras jautājumu komitejas ārkārtas sēdē.

Domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš, komentējot problēmas aktualitāti, norādīja: "Pēc rūpīgas apspriešanas ar DU vadību nolēmām kopīgi izveidot jaunu stipendiju programmu, kas ļaus atbalstīt un piesaistīt darba pilsētā topošos jaunos STEM priekšmetu jeb fizikas, ķīmijas, bioloģijas un matemātikas skolotājus. Šodien mēs redzam, ka uz visu valsti gadā tiek sagatavots tikai viens fizikas skolotājs, taču mūsu skolām nepieciešams daudz vairāk jauno speciālistu! Mums ir jāievieš reformas jaunās pedagogu paaudzes sagatavošanā un jāatbalsta topošie skolotāji nevis ar vārdiem, bet reālu palīdzību."

1.augustā Izglītības un kultūras jautājumu ārkārtas sēdē deputāti uzklausīja Izglītības pārvaldes sagatavotu ziņojumu, kurā pausts, ka kopumā ar šo brīdi situācija ar STEM jomas pedagogiem Daugavpils skolās ir labāka, nekā vidēji valstī un praktiski visas likmes ir nosegtas, taču teju 10% no visiem fizikas, matemātikas, ķīmijas, bioloģijas un dabaszinību skolotājiem ir pirmspensijas vai pensijas vecumā, līdz ar ko jau pēc dažiem gadiem šo pedagogu trūkums var kļūt par visai nopietnu problēmu, kas jārisina kompleksi, motivējot jauniešus iegūt pedagoga profesiju. Jābūt vienotai pašvaldības, izglītības iestāžu un augstākās izglītības iestāžu stratēģijai, kas ļautu jau šodien risināt problēmu perspektīvā.

Izglītības un kultūras jautājumu komitejas priekšsēdētāja Līvija Jankovska uzsvēra: "Daugavpils pašvaldībai jau ir labā prakse pilsētai nepieciešamo speciālistu atbalstam izglītības iegūšanas procesā. Pirms pieciem gadiem sākām īstenot stomatologu stipendiju programmu, un jau pavisam drīz darbu mūsu Zobārstniecības poliklīnikā uzsāks 2 jaunie speciālisti, kas ieguvuši atbilstošu izglītību ar labiem rezultātiem. Kopumā atbalstām 10 šādus studentus. Līdzīgu programmu īstenošana ļauj iegūt tiešām kvalificētus profesionāļus, jo viens no piešķiršanas kritērijiem ir labās sekmes mācībās. Runājot par pedagogiem, mēs ne vien nodrošināsim eksakto zinātņu speciālistu esamību, bet arī nodrošināsim direktoriem iespēju izvēlēties tiešām labākos skolotājus, kas, bez šaubām, pozitīvi ietekmēs priekšmetu apguvi un skolēnu rezultātus."

Jautājumu deputāti turpinās skatīt Domes sēdē. Paredzēts, ka stipendiju programma sāks darboties šogad. Tikmēr uzņemšana Daugavpils Universitātē turpinās un abiturientu interese par šo mācību iestādi pieaug: ir noslēgusies 1. kārta, kuras gaitā studijām jau ir pieteicies par 145 cilvēkiem vairāk, nekā pērn. Uzņemšana turpināsies līdz septembra vidum. DU prorektors Arvīds Barševskis, komentējot stipendiju piešķiršanas ideju, pauž: "Esmu ļoti pateicīgs Daugavpils pašvaldībai par izrādīto interesi un rūpēm. Mūsu sadarbības rezultātā pilsēta varēs piesaistīt vairāk jauniešu, kuru vidū noteikti būs labi speciālisti. Interese par eksaktajām zinātnēm pašlaik nav ļoti liela, bet jau šobrīd ir skaidrs, ka pēc dažiem gadiem strādāt par skolotāju Daugavpilī būs ļoti izdevīgi, jo tas būs pietiekami labs atalgojums, tās būs sociālās garantijas, tāpēc es varu tikai aicināt jauniešus nākt, nebaidīties. Te noteikti būs labi apmaksāts un interesants darbs".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Mieriņa mierina: ja Krievijas drons apdraudētu valsts drošību, NBS būtu rīkojies

a Latvijā ielidojušais Krievijas militārās nozīmes bezpilota lidaparāts apdraudētu valsts drošību, nepieciešamības gadījumā Nacionālie bruņotie spēki (NBS) būtu veikuši "nepieciešamās darbības atbilstoši procedūrām", pauda Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

Sabiedrība Kam jaunajiem vecākiem Latvijā būtu jāsagatavojas finansiāli (+VIDEO)

Jāņem gan vērā, ka valsts nodrošina dažādus pabalstu veidus.

Sabiedrība Ieguldīs 1,4 miljonus eiro vēstuļu apstrādes un šķirošanas iekārtās

Latvijas Pasts automatizēs vēstuļu apstrādes procesu.

Sabiedrība Izvairīšanās no vakcinēšanās dēļ Latvijā noticis difterijas uzliesmojums

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) pagājušajā nedēļā nonākuši četri bērni, kuri inficējušies ar difteriju un nebija pret to vakcinēti, aģentūru LETA informēja BKUS.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijā nokritušais Krievijas drons bija aprīkots ar sprāgstvielu

Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokritušais Krievijas drons bija ar sprāgstvielu aprīkots "Shahed" tipa drons, preses konferencē pirmdien paziņoja Nacionālo bruņoto spēku vadība.

Pasaule Pēc Latvijas un Rumānijas lūguma par dronu incidentiem notiks diskusija NATO

Pēc Latvijas un Rumānijas lūguma par "dronu incidentiem" notiks diskusija NATO augstākajā līmenī, intervijā TV24 sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Ekonomika Gada inflācija augustā Latvijā saglabājās 0,7% apmērā

Patēriņa cenas šogad augustā salīdzinājumā ar jūliju Latvijā samazinājās par 0,5%, bet gada laikā - šogad augustā salīdzinājumā ar 2023.gada augustu - palielinājās par 0,7%, tādējādi gada inflācijai saglabājoties tādā pašā līmenī kā mēnesi iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Sabiedrība Rēzeknes pašvaldība: Krievijas drons nav nokritis tuvu apdzīvotai vietai

Krievijas militārais drons sestdien Latvijā nav nokritis tuvu kādām apdzīvotām vietām, ziņo Rēzeknes novada pašvaldība.