• Bruno,
  • Telma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Bonuss pēc aizsardzības dienesta - bezmaksas studijas augstskolās

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 13:47, 02.08.2024


Vairāk nekā 100 jauniešu, kuri brīvprātīgi pieteicās valsts aizsardzības dienestā un to pabeidza šī gada maijā, jaunajā studiju gadā uzsāks valsts budžeta finansētas mācības kādā no Latvijas augstskolām, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) apkopotā informācija.



Pašreiz lielākais uzņemto reflektantu skaits ir Rīgas Tehniskajā universitātē – 68, tālāk seko Latvijas Universitāte – 16, Rīgas Stradiņa universitāte – 6, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte – 5, kā arī pa vienam uzņemts Latvijas Kultūras akadēmijā, Latvijas Nacionālajā Aizsardzības akadēmijā, Rēzeknes Tehnoloģiju augstskolā, Ventspils Augstskolā, RTU Olaines Tehnoloģiju koledžā. Uzņemšana augstskolās šobrīd vēl turpinās.

Šis ir pirmais gads, kad valsts obligāto aizsardzības dienestu pabeidza pilsoņi, kas iestājās dienestā brīvprātīgi un kuriem ir tiesības studēt valsts augstskolās bez konkursa, izpildot augstskolu un studiju programmu uzņemšanas prasības. Šogad maijā dienestu pabeidza 245 brīvprātīgās personas.

“Jauniešu interese par studijām pēc aizsardzības dienesta ir vērtējama kā pozitīva, apliecinot Latvijas augstākās izglītības vērtību un kvalitāti. Arī uzņemšanas process augstskolās un koledžās lielākoties ir noritējis raiti. Izņēmuma gadījumi norādīja, ka nepieciešami atsevišķi precizējumi normatīvajā regulējumā, kā arī jāpilnveido komunikācija un sapratne starp visām iesaistītajām pusēm. Izglītības un zinātnes ministrija vienmēr ir bijusi gatava būt vadošā institūcija sistēmas pilnveidošanā un paplašināšanā, lai pēc iespējas vairāk jauniešu pieteiktos studijām augstskolās, pabeidzot aizsardzības dienestu kā brīvprātīgie,” saka Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Paiders, kā piemērus minot, ka būtu nepieciešams palielināt valsts pieejamo finansējumu minēto jauniešu studijām, kā arī aicinot augstskolas nepārprotamāk komunicēt uzņemšanas prasības.

“Valsts aizsardzības dienesta beidzēju skaits nākotnē tikai pieaugs, tāpēc, iespējams, varētu tikt paplašināts to studiju programmu loks, kur varētu tikt piedāvātas valsts studiju vietas kādā no valsts augstskolām, saglabājot augstākās izglītības kvalitātes prasības. Valsts drošība ir visu mūsu kopīga prioritāte, tāpēc augstskolām ir jābūt pēc iespējas pretimnākošām pret valsts aizsardzības dienesta beidzējiem,” norāda J.Paiders, sakot paldies augstskolām par izpratni un atbalstu.

IZM nosūtījusi valsts augstskolām un koledžām papildu skaidrojumu, kā piemērot normatīvo regulējumu personu uzņemšanai studijās pēc aizsardzības dienesta.

Dienu iepriekš lielu rezonansi izraisīja kāda abiturienta mammas ieraksts sociālajā tīklā, kuram pēc dienesta beigšanas armijā atteica uzņemšanu

augstskolā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Pirmdiena būs vējaina un silta

Pirmdien Latvijā saglabāsies sauss un saulains laiks, taču pastiprināsies vējš, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Jelgavā līdz astoņiem eiro palielina nodevu par suņa turēšanu

Turpmāk par suņa turēšanu, kas sasniedzis sešu mēnešu vecumu, Jelgavā ir noteikta nodeva astoņu eiro apmērā, paredz grozījumi pašvaldības saistošajos noteikumos "Jelgavas valstspilsētas pašvaldības nodevas".

Sabiedrība LM: jāveicina Ukrainas bēgļu nodarbinātība augsti kvalificētās profesijās

Latvijā aktuāla problēma ir Ukrainas bēgļu nodarbinātības veicināšana augsti kvalificētās profesijās atbilstoši viņu profesionālajai kvalifikācijai, jo īpaši veicinot viņu iespējas un motivāciju apgūt latviešu valodu, paziņo Labklājības ministrija (LM).

Sabiedrība NVA šogad sniegusi atbalstu jau 3700 Ukrainas bēgļiem

Šogad Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) sniegusi atbalstu jau 3700 Ukrainas bēgļiem, kuri pametuši dzimteni kara dēļ.

Lasiet arī

Sabiedrība Vairākās augstskolās līdz mēneša beigām turpināsies jauno studentu uzņemšana

Vairākās valsts augstskolās līdz mēneša beigām turpinās uzņemšana īsā cikla un bakalaura līmeņa studiju programmās, liecina augstskolu tīmekļa vietnēs publicētā informācija.

Sabiedrība Pieteikumu skaits studijām Kultūras akadēmijā - lielākais pēdējo 5 gadu laikā

Noslēdzoties konkursam uz studijām bakalaura un maģistra līmeņa programmās, Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) šogad saņemts 941 pieteikums jeb par 162 pieteikumiem vairāk nekā pērn, informēja LKA pārstāve Aija Lūse.