• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vētra plosa Rīgu. Dienesti turpina glābšanas darbus

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 14:43, 29.07.2024


Rīgas mērs, Civilās aizsardzības komisijas vadītājs Vilnis Ķirsis: Situācija Rīgā ir kontrolējama



Kopš svētdienas vakara Rīgā turpinās vētra un ekstremālas lietusgāzes. Plosoties dabas stihijai, nolauzts simtiem koku, bojāti vai norauti ēku jumti, sabojāti žogi, vides objekti, automašīnas, luksofori, trolejbusu vadi, applūduši pagrabi, pagalmi un ielas. Lauzto koku un peļķu dēļ daudzviet nekursē vai kavējas sabiedriskais transports, tāpat tūkstošiem mājsaimniecību un uzņēmumu palikuši bez elektrības. Vētras seku novēršanā aktīvi strādā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), kā arī pašvaldības iestāžu un uzņēmumu dienestu brigādes.

Kopš svētdienas vakara Rīgā turpinās ekstremālas lietusgāzes un nokrišņu daudzums līdz pusdienas laikam sasniedzis 115 milimetrus jeb 11 litrus uz kvadrātmetru, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz iepriekšējo rekordu un ir pusotra visa jūlija norma. Tāpat turpinās spēcīgas vēja brāzmas, pārsniedzot 20 metrus sekundē. Tiek prognozēts, ka lietus un vējš turpināsies līdz vakaram, tāpēc Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus rūpēties par savu drošību un palikt mājās. Lai atvieglotu glābšanas dienestu darbu un mazinātu satiksmes intensitāti, autovadītāji aicināti izmantot "Rīgas satiksmes" sabiedrisko transportu - autobusus, trolejbusus un tramvajus, kuru šodien var izmantot bez maksas, uzrādot transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā līdz pusdienas laikam no rīdziniekiem saņemti vairāk nekā 350 pieteikumi par postījumiem. Rīgas pašvaldībā saņemts jau gandrīz 300 pieteikumu - par lauztiem kokiem, applūdušām ielām, pagalmiem un pagrabiem, plūdu dēļ izspiestiem aku vākiem, bojātiem jumtiem. Divās vietās applūduši pagrabtelpās esošie dzīvokļi, no kuriem evakuēti iedzīvotāji un viņiem piedāvāta pagaidu izmitināšana. Saņemti ziņojumi par automašīnām, kurām uzkrituši koki. Juglas apkārtnē bez elektrības palika vairāki tūkstoši mājsaimniecību un uzņēmumu, bija traucēta dzeramā ūdens sūkņu staciju darbība.

Vētra sabojājusi daudz pašvaldībai piederošo ēku, piemēram, nolūzis koks sabojājis Rīgas Valsts ģimnāzijas jumtu, jumts sabojāts arī sociālās aprūpes centrā "Stella maris", bet pansionātā "Mežciems" applūdis pagrabs. Cietis "Rīgas vasarai" veltītais vides objekts Uzvaras bulvārī, tāpat bīstama situācija ir Rīgas Domā, kur draud atrauties jumta konstrukcijas daļa. Daudzviet krītošie koki sabojājuši izglītības iestāžu žogus. Bojājumu apzināšana turpinās un dienesti aktīvi strādā, lai mazinātu bīstamību.

Vētras postījumu un tās seku likvidācijas dēļ tiek atcelts 2. Baltijas Starptautiskā puķu dobju festivāla Rīgas posms, kuru organizē pašvaldības uzņēmums SIA "Rīgas meži". Iepriekš tika plānots, ka tas notiks otrdien, 30.jūlijā.

Pagaidām apmeklētājiem ir slēgts "Rīgas zoodārzs", kas tiks atvērts pēc bīstamo koku un zaru likvidēšanas.

Pašvaldības uzņēmums "Rīgas meži" aicina sabiedrību noteikti neapmeklēt Rīgas dārzus, parkus un mežus. Īpašs aicinājums neapmeklēt un neiet cauri Lielajiem kapiem un Mežaparkam, kā arī ievērot aizliedzošās zīmes, kuras šobrīd izvieto "Rīgas mežu" darbinieki. Tāpat to nevajag darīt arī pēc vēja pierimšanas - stiprais vējš aizlauž kokus, to zarus, izcilā koku saknes, tāpēc uzturēties parkos un mežos arī pēc vētras būs bīstami.

"Situācija Rīgā ir kontrolējama, tomēr gan lietus, gan vējš turpinās, tādēļ iedzīvotājiem jāturpina ievērot visus piesardzības pasākumus. Rīgas pašvaldības dienesti gatavi reaģēt krīzes situācijā un sniedz palīdzību iedzīvotājiem, kam tā nepieciešama. Pašvaldība nodrošina visus būtiskos pakalpojumus iedzīvotājiem, tai skaitā sabiedrisko transportu, bērnudārzus, tomēr aicinu iedzīvotājus palikt mājās un nebraukt ar auto, jo tas var palikt peļķē un traucēt operatīvajam transportam. Drošība ir pirmajā vietā, rūpējieties par ģimeni un mājdzīvniekiem, uzlādējiet mobilos telefonus," aicina Rīgas mērs, Civilās aizsardzības komisijas vadītājs Vilnis Ķirsis.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī

Sabiedrība "Dārznieku brokastis" un citas aktivitātes. Atbalstīti astoņi projekti

Rīgas Apkaimju iedzīvotāja centra izsludinātā projektu konkursa par apkaimju iniciatīvu un piederības sajūtas veicināšanu otrajā uzsaukumā finansiāls atbalsts piešķirts astoņiem projektiem par kopējo summu 25 845 eiro.

Sabiedrība Ierīkos spēļu laukumus apkaimēs

Spēļu un rekreācijas laukumu attīstībai apkaimēs atvēlēti 3,2 miljoni eiro.

Sabiedrība Arī rīt Rīgā darbosies "sniega biļetes"

"Sniega biļetes" var izmantot jebkura pilngadīga persona, brauciena laikā ņemot līdzi automašīnas tehnisko pasi. Autovadītāja apliecībai obligāti nav jābūt līdzi. Automašīnas tehniskā pase apliecina, ka konkrētais transportlīdzeklis tajā brīdī neatrodas satiksmē, kas ir pašvaldības mērķis.

Sabiedrība Iepazīsies ar Mūkusalas ielas krasta promenādes pārbūves gaitu

Projekta ietvaros paredzēts rekonstruēt Mūkusalas ielas krastmalu 2,3 km garumā.