• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvija plāno iegādāties vieglos uzbrukuma helikopterus no ASV (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:10, 28.07.2024


Tā ieroču sistēma atbalsta visu veidu NATO munīciju.


MD 530F "Cayuse Warrior".

NBS attīstības plāna ieviešanas gaitā tiks turpināta arī Gaisa spēku (GS) attīstība. Viena no galvenajām spēju attīstības prioritātēm ir slāņveida pretgaisa aizsardzības attīstība, kas nodrošinās Latvijas gaisa telpas aizsardzību, kontroli un neaizskaramību. Slāņveida pretgaisa aizsardzības attīstība ietvers vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmu ieviešanu, tuvas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmu modernizāciju un jaunu pretdronu sistēmu ieviešanu NBS bruņojumā, kā arī gaisa telpas novērošanas un kontroles spēju attīstību.

Attīstot slāņveida pretgaisa aizsardzības spējas, tiks izveidotas vairākas pretgaisa aizsardzības kaujas grupas, kas tiks integrētas ne tikai GS vienībās, bet arī Sauszemes komponenta un Jūras spēku vienībās. Tādējādi tiks nodrošināta visaptveroša Latvijas iedzīvotāju un kritiskās infrastruktūras aizsardzība pret gaisa apdraudējumiem.

GS attīstība ietvers arī taktiskā gaisa transporta (helikopteru) spēju attīstības turpināšanu. Tas galvenokārt būs saistāms ar GS flotes pilnveidošanu, ieviešot GS bruņojumā UH-60M Black Hawk un MD-530F helikopterus. GS helikopteri spēs gan īstenot civilās meklēšanas un glābšanas operācijas, gan sniegt atbalstu NBS un sabiedroto vienībām militāro uzdevumu izpildē.

MD-530F ir daudzfunkcionāls viegls uzbrukuma un izlūkošanas helikopters, ko ražo MD Helicopters, Inc. (MDHI), aviācijas un kosmosa uzņēmums ASV. Tas ir paredzēts, lai uzlabotu gaisa spēku skautu uzbrukumu, bruņotu eskortu un gaisa spēku tuvu gaisa uzbrukuma spējas.

Daudzfunkcionālo bruņoto helikopteru var izmantot taktiskajās, izlūkošanas un transporta operācijās. Tas var arī veikt gaisa kuģa tiesībaizsardzības, personāla transporta, gaisa medicīnas, meklēšanas un glābšanas (SAR), ugunsdzēsības un citas sabiedriskās drošības misijas.

MDHI 2020. gada augustā saņēma Federālās aviācijas administrācijas (FAA) sertifikātu, lai palielinātu helikoptera maksimālo bruto pacelšanās masu no 1406 kg līdz 1519 kg.

Helikopters MD 530F "Cayuse Warrior" ir bruņots ar FN HMP400 LCC koaksiālo gaisa ieroču sistēmu, ko izstrādājis FN Herstal. Ložmetēja podam ir .50 collu FN M3P ložmetējs. Tā ieroču sistēma atbalsta visu veidu 12,7 mm x 99 mm NATO munīcijas patronas.

FN HMP400 pilnībā piekrauts svars ir 138 kg, un munīcijas uzglabāšanas ietilpība ir 400 patronas. Ieroču sistēma var izšaut aptuveni 1100 patronu minūtē.

Helikopteram var pievienot arī Mace Aviation izstrādāto paplašinātā darbības rādiusa ieroču spārnu (ER2W), kuram ir četras ieroču stacijas un 35 galu iekšējā degvielas tvertne.



Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī

Sabiedrība «Pūķa zobi», prettanku eži, dzeloņdrāti. Austrumu robežas stiprināšana turpinās

Latvijas austrumu robežas militārajā stiprināšanā tuvāko piecu gadu laikā tiks ieguldīti kopskaitā 303 miljoni eiro.

Pasaule Baltijas valstis aicina ES izbūvēt aizsardzības līniju gar robežu ar Krieviju

Baltijas valstis un Polija kopīgā vēstulē aicinājušas Eiropas Savienību (ES) izbūvēt aizsardzības līniju gar bloka robežu ar Krieviju un Baltkrieviju, lai pasargātu ES no Maskavas militārajiem draudiem un hibrīdkara aktivitātēm, ziņo aģentūra "Reuters".

Sabiedrība Sēlijā tika atklāts dronu mācību un testēšanas poligons (+VIDEO)

Tuvāko piecu gadu laikā robežas stiprināšanas pasākumiem tiks atvēlēti 303 miljoni eiro.

Sabiedrība Vai Latvija ir gatava aizstāvēt savu zemi: eksperti lems jūnijā (+VIDEO)

"Ģimenes vēlas zināt, kā rīkoties, ja pienāk "X" stunda".