• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā novērots saslimstības ar Covid-19 pieaugums

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:27, 11.07.2024


Sākoties vasarai, Eiropas Savienības (ES) valstīs, tostarp arī Latvijā tika novērots mērens saslimstības ar Covid-19 pieaugums, taču šobrīd tas ir stabilizējies, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģiskās uzraudzības dati.


Foto: LETA

Šobrīd SPKC dati liecina, ka 2024.gadā maksimāli nelabvēlīga epidemioloģiskā situācija ar Covid-19 tika novērota janvāra sākumā, kad vidēji gandrīz katrs sestais jeb 18% tests uz SARS-CoV-2 vīrusu uzrādīja pozitīvo rezultātu. Līdz februāra sākumam situācija bija ievērojami uzlabojusies - vidējais pozitīvo testu īpatsvars samazinājies līdz 7%. Tālāk saslimstība ar Covid-19 turpināja samazināties vēl vairāk, sasniedzot minimālo līmeni aprīļa beigās un maijā pirmajā pusē, kad pozitīvo testu īpatsvars vidēji ir bijis 1,3%.

Sākot ar maija otro pusi, līdzīgi kā dažās citās ES valstīs, Latvijā novērots mērens saslimstības ar Covid-19 pieaugums, vidējam pozitīvo paraugu īpatsvaram sasniedzot 2,5% līdzīgi kā aprīļa sākumā. SPKC vērš uzmanību, ka uz nedaudz paaugstinātu SARS-CoV-2 vīrusa cirkulācijas intensitāti sabiedrībā norāda arī notekūdeņu monitoringa rezultāti.

Jaunākie epidemioloģiskā monitoringa dati liecina, ka epidemioloģiskais process ir stabilizējies un saslimstības pieaugums šobrīd ir apstājies. Covid-19 gadījumu skaita pieaugums vasaras sākumā ir saistīts ar dažādiem faktoriem, tas ir, biežākiem cilvēku kontaktiem, intensīvu ceļošanu un imunitātes pret Covid-19 infekciju samazināšanos, skaidro SPKC.

2024.gadā lielākajos Latvijas stacionāros, kas piedalās monitoringā, maksimālais pacientu skaits ar pamata diagnozi Covid-19 ir reģistrēts janvāra otrajā nedēļā, kad bija 159 pacienti, bet maija trešajā nedēļā minētajos stacionāros ārstējās seši pacienti ar pamata diagnozi Covid-19. Savukārt pēdējā jūnija nedēļā - desmit pacienti. Tas arī norāda uz nelielu saslimstības ar Covid-19 pieaugumu, skaidro SPKC.

Pēc operatīviem monitoringa datiem lielākais mirušo Covid-19 pacientu skaits tika ziņots janvāra pirmajā nedēļā, kad tie bija 23 pacienti, bet maija trešajā nedēļā tika ziņots par vienu mirušu pacientu ar Covid-19 infekciju. Pēdējā jūnija nedēļā nav saņemta informācija ne par vienu mirušu Covid-19 pacientu.

SPKC vērš uzmanību, ka centrs saņem un apkopo informāciju par laboratorijās veiktajiem testiem uz Covid-19, bet testi kas tiek veikti mājās, darba vietā, izglītības iestādēs, nav pakļauti monitoringam.

Pozitīvo laboratoriski veikto testu īpatsvars procentos pašreizējā situācijā, kad visaptveroša testēšana uz Covid-19 vairs nav nepieciešama, ir optimālais epidemioloģiskās uzraudzības rādītājs, kas diezgan precīzi uzrāda saslimstības tendences, skaidro centrā. Tādēļ patlaban tas ir plaši izmantots ES valstīs un citur pasaulē, analizējot epidemioloģisko situāciju ar tādām infekcijām kā Covid-19, gripa un RSV izraisītā infekcija.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Karalienes Elizabetes II piemiņai Rīgā notiks pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem

Karalienes Elizabetes II piemiņai šodien notiks zibakcija - pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem no Brīvības pieminekļa līdz Lielbritānijas vēstniecībai, aģentūru LETA informē pasākuma rīkotāja Gerda Pulkstene.

Sabiedrība Piektdiena būs saulaina un silta

Piektdien visā Latvijā saglabāsies sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Kā izvēlēties tualetes podu, ņemot vērā vannasistabas stilu un funkcionalitāti?

Telpas izmēri ir svarīgākais faktors, izvēloties tualetes podu. Jānovērtē, cik lielu vietu tualetes pods var aizņemt vannas istabā, lai tas netraucētu pārvietoties. Tualetes poda izmēriem jāatbilst telpai, pretējā gadījumā tas var ierobežot kustību un padarīt telpu mazāk funkcionālu.

Sabiedrība SEPLP uzdod LTV7 no nākamā gada visu saturu nodrošināt tikai valsts valodā

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) šodien apstiprināja grozījumus Mazākumtautību multimediju platformas koncepcijā, apstiprinot plānu, ka no 2025.gada. 1.janvāra LTV7 saturu nodrošinās tikai valsts valodā, tviterī atklāja padomes loceklis Jānis Eglītis.

Lasiet arī

Veselība Slimību profilakses un kontroles centrs atgādināja potēties pret gripu (+VIDEO)

Vakcīnas pasargā no aktuālajiem slimības izraisītājiem, jo katru gadu tiek izstrādātas no jauna, atbilstoši konkrētajā sezonā cirkulējošajiem vīrusa paveidiem.

Sabiedrība Slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits pārsniedzis 500

Latvijas slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits ir pārsniedzis 500, no kuriem aptuveni pusei Covid-19 ir kā galvenā diagnoze, bet otrai pusei - kā papildu saslimšana, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) riska analīzes un profilakses departamenta direktors, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Veselība Pieaug stacionēto Covid-19 pacientu skaits

Pagājušajā nedēļā Latvijas slimnīcās stacionēti 307 Covid-19 pacienti, kas ir par 35 pacientiem vairāk nekā nedēļu iepriekš, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Profesors: Masveida masku nēsāšana šobrīd nav nepieciešama

Masveida masku nēsāšana, lai pasargātu sevi un apkārtējos no inficēšanās ar Covid-19, šobrīd nav nepieciešama, šādu vērtējumu aģentūrai LETA pauda Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.