• Anrijs,
  • Arkādijs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vieta, kur mīt cerība: Latvijā atklāta vasaras nometne īpašiem bērniem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:08, 04.07.2024


Pirmās 13 ģimenes, kas saskārās ar vēža diagnozēm, uzzināja, kur varētu saņemt palīdzību.


Ar muzikālu priekšnesumu nometnes dalībniekus priecēja Anda un Kaspars Zemīši. Izjādes ar zirgiem sarūpēja Sandis Ģērmanis.

Onkoloģiska saslimšana maina katra pacienta un viņa tuvinieku dzīves, taču bērniem, kuri vēl pirms skolas gaitu uzsākšanas vairākus gadus pavada slimnīcā, šī pieredze atstāj īpaši smagas un ilgstošas sekas. Bērniem bieži pietrūkst socializēšanās gan ar draugiem, gan ģimenes locekļiem, atgriežoties mājās ir grūtāk iekļauties sabiedrībā, un arī tuvinieki savos pārdzīvojumus mēdz justies vientuļi.

Bērnu slimnīcas fonda Vecāku mājas komanda pagājušā gada decembrī noslēdza Eiropas Sociālā fonda finansētu atbalsta projektu Bērnu slimnīcas onkoloģijas pacientiem un viņu ģimenēm, kā rezultātā radās ideja par vasaras nometni ar terapeitiskiem elementiem. Ņemot vērā piemēru no Itālijā rīkotās specializētās vasaras nometnes "Dynamo Camp", kurā ar Bērnu slimnīcas fonda atbalstu katru gadu piedalās arī pusaudži ar onkoloģiskām saslimšanām no Bērnu slimnīcas, kā arī pieredzi no līdzīgām vietējām iniciatīvām, tapa pirmā nometne Latvijā, kura pielāgota tieši pašiem mazākajiem onkoloģijas pacientiem un viņu tuviniekiem.

Nometnes koncepta izstrādē iesaistījās gan Vecāku mājas vadītāja un klīniskā psiholoģe, kuras bija darbojušās ESF finansētājā atbalsta projektā, gan Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas sociālā darbiniece, aprūpes personāls un pacientu atbalsta organizācijas komanda. Nometnes praktiskā vadība tika nodota pieredzējušajiem nometņu rīkotājiem "Jogitas pasākumi", kas iepriekš brīvprātīgi iesaistījušies Bērnu slimnīcas onkoloģijas pacientu socializēšanās pasākumos.

13 ģimenes, kurās aug bērni ar onkoloģiskām saslimšanām, jūnijā piedalījās pirmajā Bērnu slimnīcas fonda Vecāku mājas organizētajā vasaras nometnē. Pateicoties ziedotāju atbalstam, ar socializēšanos un daudzveidīgām aktivitātēm piepildītu atpūtu baudīja bērni no 3 līdz 10 gadu vecumam, kuri vai nu pabeiguši ārstēšanos, saņem uzturošo terapiju vai ir vēža ārstēšanas noslēdzošajā posmā, kopā ar saviem vecākiem, brāļiem un māsām.

Nometne bija iespēja kaut uz brīdi izrauties no ikdienas rūpēm, kas dažas ģimenes nav atstājušas jau vairākus gadus. Gan bērni, gan vecāki, brāļi un māsas bija kopā, satika citas ģimenes ar līdzīgu pieredzi un veidoja jaunas draudzības. Daudzi pat atvadījās ar prieka asarām un atzina, ka pozitīvās emocijas pietiks visai vasarai. Organizatoriem tas bija vislabākais novērtējums - prieka asaras šķiroties, silts apskāviens un paldies no katras ģimenes.

"Šo četru dienu laikā man bija milzīgs prieks satikt ģimenes un bērnus, kuri vēl pirms dažiem mēnešiem ārstējās onkoloģijas nodaļā, bet tagad, nometnē, ar milzīgu aizrautību un prieku piedalās aktivitātēs un, šķiet, ir nenogurdināmi! Prieks bija vērot katras ģimenes, tostarp, brāļu un māsu, atbalstošās attiecības, vienlaikus apzinoties grūtos pārdzīvojumus, kuriem viņi visi ir kopīgi gājuši cauri onkoloģiskās ārstēšanās laikā. Vecāki uzsvēra, ka šī nometne ir kā uzvaras svinēšana, kas nosacīti ļauj pielikt punktu traumatiskajām pieredzēm. Būšana ģimenē un būšana kopā ar "savējiem" - citām ģimenēm, kuras izdzīvojušas līdzīgu pieredzi, deva šai nometnei īpašu drošības un savstarpējā atbalsta sajūtu. Tā ir terapeitiska pieredze, kura būtu nepieciešama visiem bērniem un jauniešiem, kuri ir saskārušies ar dzīvību apdraudošām slimībām," pauda Vecāku mājas klīniskā psiholoģe un psihoterapeite Inese Lietaviete.

Ar muzikālu priekšnesumu nometnes dalībniekus priecēja Anda un Kaspars Zemīši. Izjādes ar zirgiem sarūpēja Sandis Ģērmanis. Vecāki kopā ar bērniem piedalījās deju un kustību terapeites Līvas Kupčas nodarbībās. Rīgas Lutera draudzes vīru grupas vadītājs Jānis Krievkalns un Oskars Bāliņš tēviem sarīkoja meditatīvo "Vīru apli" ar bungām, bet māmiņas piedalījās aromaterapijas eļļu darbnīcā Ievas Mauriņas vadībā. Ar maģisku priekšnesumu bērnus izklaidēja burvju mākslinieks Dmitrijs Bubins. Pārsteigumus visiem sarūpēja arī motoklubi "Patrioti" un "Free Hawks". Jānis Iklāvs bērniem stāstīja par skautu kustību un ceļojumiem, zobu fejas Kristīne Belova un Santa Valaine izglītoja bērnus par zobu veselību, bet ugunsdzēsējs Agnis Pūpols demonstrēja savu ekipējumu un dalījās pieredzē par ugunsdrošības jautājumiem kopā ar Māršalu no "Ķepu patruļas". Vecāki piedalījās arī drāmas terapeites Annas Šteinas vadītājā nodarbībā, bet bērniem dzejoļu konkursu un žurnāliņu gatavošanu rīkoja Ērika Bērziņa. Kārtīgu ballīti ar dziesmām un dejām visiem sarūpēja aktrise Vita Baļčunaite, bet noslēdzošajā dienā nometnes dalībnieki pašu gatavotos podiņos iestādīja augus, kuri augot atgādinās par kopā pavadīto laiku un piedzīvojumiem. Skaistās atmiņas par kopābūšanu katrai ģimenei individuāli palīdzēja iemūžināt arī fotogrāfs Vilnis Pļaviņš.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība  Rīgas domes deputāts ievēlēts par Ekonomikas politikas komisijas priekšsēdētāju

RK Ekonomikas politikas komisija skata jautājumus, kas saistīti ar ekonomikas un rūpniecības politiku, ka arī ar uzņēmējdarbību.

Sabiedrība Sadziedēt zobu Kurzemes bērni brauc uz Rīgu (+VIDEO)

Zobārstu trūkums ir problēma visā valstī.

Sabiedrība Visa veida transportlīdzekļu satiksmei Rīgā atkal pieejama Benjamiņas iela

No piektdienas visa veida transportlīdzekļu satiksmei Rīgā atkal ir atvērta iepriekš dzelzceļa pārvada izbūves laikā slēgtā Emīlijas Benjamiņas iela, aģentūrai LETA pavēstīja dzelzceļa projekta "Rail Baltica" Rīgas centrālās dzelzceļa stacijas būvnieka pilnsabiedrības "BeReRix" pārstāvji.

Sabiedrība Baltkrievijā un Krievijā aizturēti vairāki desmiti Latvijas valstspiederīgo

Baltkrievijā un Krievijā šogad bijuši aizturēti vairāki desmiti Latvijas valstspiederīgo, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Lasiet arī

Ekonomika Zemnieku saeima: Uz lauka audzēto aveņu raža šogad varētu būt mazāka nekā pērn

Uz lauka audzēto aveņu raža šogad varētu būt mazāka nekā pērn, ņemot vērā ziemas kailsalā un pavasara salnās avenājiem nodarītos bojājumus, prognozē biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Sabiedrība Latvijā pieņemti 4053 lēmumi par pagaidu aizsardzību pret vardarbību

No 2020. līdz 2024.gadam tiesu pirmajā instancēs pieņemti 4053 lēmumi par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, liecina informācija portālā "dati.ta.gov.lv".

Ekonomika SM izstrādājusi Latvijas aviācijas nozares prioritātes līdz 2050.gadam

Satiksmes ministrija (SM) izstrādājusi konceptuālo ziņojumu par Latvijas aviācijas nozares ilgtermiņa stratēģiskajām prioritātēm līdz 2050.gadam, liecina informācija Tiesību aktu portālā.

Pasaule Irānas prezidenta vēlēšanās uzvarējis reformists Pezeškiāns

Irānā piektdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis reformistu kandidāts Masuds Pezeškiāns, pārspējot stingrās līnijas piekritēju Saīdu Džalili, sestdien paziņoja Iekšlietu ministrija.