• Amanda,
  • Amanta,
  • Kaiva
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Par valsts valodas nelietošanu aizvadītajā mācību gadā sodīti 107 pedagogi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:45, 02.07.2024


Par valsts valodas nelietošanu profesionālo un amata pienākumu veikšanai nepieciešamajā apmērā aizvadītajā mācību gadā administratīvi sodīti 107 pedagogi, ziņo Valsts valodas centrs (VVC).


Foto: LETA

Tas ir par 21 sodītu pedagogu mazāk nekā 2022./2023.mācību gadā.

Visvairāk administratīvi sodīti pedagogi vispārējās vidējās izglītības iestādēs - 51 pedagogs. Pirmsskolas izglītības iestādēs sodu saņēmuši 24 pedagogi, profesionālās ievirzes izglītības iestādēs - 17, bet vispārējās pamatizglītības iestādēs - 13 pedagogi. Tāpat administratīvo sodu saņēmuši divi profesionālās izglītības iestādes pedagogi.

Nepietiekamas valodas zināšanas konstatētas galvenokārt pedagogiem no Rīgas, Liepājas un Daugavpils - attiecīgi 52, 18 un 16 pedagogiem. Savukārt Ludzas novadā latviešu valodu nepietiekami pārzinājuši seši pedagogi. Nepietiekamas zināšanas konstatētas arī skolotājiem Augšdaugavas novadā, Preiļu novadā, Ventspilī, Rēzeknē un Rēzeknes novadā, kā arī Salaspils novadā, Mārupes novadā un Jūrmalā, taču to skaits ir salīdzinoši neliels.

Gadījumā, ja VVC konstatē, ka personas valsts valodas lietojums neatbilst profesionālo un amata pienākumu veikšanai nepieciešamajam apjomam, tiek sākts administratīvā pārkāpuma process un personai piemērots administratīvais sods - brīdinājums vai naudas sods no 35 līdz vidēji 120 eiro.

Atbilstoši Izglītības likumā noteiktajam, ja VVC konstatē, ka pedagoga valsts valodas zināšanas neatbilst Ministru kabineta noteiktajam valsts valodas prasmes līmenim profesionālo un amata pienākumu veikšanai, nekavējoties tiekot izdarīts ieraksts Pedagogu reģistrā. Izglītības iestādes vadītājam ir jānodrošina, ka attiecīgais pedagogs tiek atstādināts no amata pienākumu pildīšanas līdz dienai, kad valodas pārbaude tiek nokārtota nepieciešamā apjomā. Ja pedagogs triju mēnešu laikā nav nokārtojis valsts valodas prasmes pārbaudi, ar to tiek izbeigtas darba tiesiskās attiecības.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Nemainot gripas vakcīnu piešķiršanas principus, deficīts veidosies katru gadu

Nemainot gripas vakcīnu piešķiršanas principus, deficīts veidosies katru gadu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Alise Nicmane-Aišpure.

Sabiedrība Atklās modernizētās pasažieru platformas Skultes līnijā

VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) šodien atklās jaunās, modernizētās pasažieru platformas septiņos dzelzceļa pieturas punktos Skultes līnijā, aģentūru LETA informēja LDz pārstāvji.

Sabiedrība Valsts prezidents nākamnedēļ dosies atvaļinājumā

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs nākamnedēļ dosies atvaļinājumā, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrība Piektdien gaiss iesils līdz +14 grādiem

Piektdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +11..+14 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Sabiedrība Valodas eksperti Vidzemes ziemeļaustrumu daļu piekrīt dēvēt par Malēniju

Valodas eksperti Vidzemes ziemeļaustrumu daļu piekrīt dēvēt par Malēniju.

Sabiedrība Sagatavos 100 jaunus latviešu valodas kā svešvalodas skolotājus

Līdz 2028.gada nogalei varētu sagatavot 100 jaunus latviešu valodas kā svešvalodas skolotājus, lai nodrošinātu mūsdienīgas latviešu valodas mācīšanas metodes pieaugušajiem, paredz noteikumu projekts, ko otrdien pieņēma valdība.

Ekonomika Latviešu valodas aģentūras direktore pērn nopelnīja ap 40 000 eiro

Latviešu valodas aģentūras (LVA) direktore Inita Vītola pagājušajā gadā nopelnīja 38 781 eiro, kas ir par 11 152 eiro vairāk nekā 2022.gadā, liecina viņas iesniegtā valsts amatpersonas deklarācija.