• Sandis,
  • Uldis,
  • Ulvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Par valsts valodas nelietošanu aizvadītajā mācību gadā sodīti 107 pedagogi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:45, 02.07.2024


Par valsts valodas nelietošanu profesionālo un amata pienākumu veikšanai nepieciešamajā apmērā aizvadītajā mācību gadā administratīvi sodīti 107 pedagogi, ziņo Valsts valodas centrs (VVC).


Foto: LETA

Tas ir par 21 sodītu pedagogu mazāk nekā 2022./2023.mācību gadā.

Visvairāk administratīvi sodīti pedagogi vispārējās vidējās izglītības iestādēs - 51 pedagogs. Pirmsskolas izglītības iestādēs sodu saņēmuši 24 pedagogi, profesionālās ievirzes izglītības iestādēs - 17, bet vispārējās pamatizglītības iestādēs - 13 pedagogi. Tāpat administratīvo sodu saņēmuši divi profesionālās izglītības iestādes pedagogi.

Nepietiekamas valodas zināšanas konstatētas galvenokārt pedagogiem no Rīgas, Liepājas un Daugavpils - attiecīgi 52, 18 un 16 pedagogiem. Savukārt Ludzas novadā latviešu valodu nepietiekami pārzinājuši seši pedagogi. Nepietiekamas zināšanas konstatētas arī skolotājiem Augšdaugavas novadā, Preiļu novadā, Ventspilī, Rēzeknē un Rēzeknes novadā, kā arī Salaspils novadā, Mārupes novadā un Jūrmalā, taču to skaits ir salīdzinoši neliels.

Gadījumā, ja VVC konstatē, ka personas valsts valodas lietojums neatbilst profesionālo un amata pienākumu veikšanai nepieciešamajam apjomam, tiek sākts administratīvā pārkāpuma process un personai piemērots administratīvais sods - brīdinājums vai naudas sods no 35 līdz vidēji 120 eiro.

Atbilstoši Izglītības likumā noteiktajam, ja VVC konstatē, ka pedagoga valsts valodas zināšanas neatbilst Ministru kabineta noteiktajam valsts valodas prasmes līmenim profesionālo un amata pienākumu veikšanai, nekavējoties tiekot izdarīts ieraksts Pedagogu reģistrā. Izglītības iestādes vadītājam ir jānodrošina, ka attiecīgais pedagogs tiek atstādināts no amata pienākumu pildīšanas līdz dienai, kad valodas pārbaude tiek nokārtota nepieciešamā apjomā. Ja pedagogs triju mēnešu laikā nav nokārtojis valsts valodas prasmes pārbaudi, ar to tiek izbeigtas darba tiesiskās attiecības.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijā liedz piekļuvi ar Medvedčuku saistītai tīmekļa vietnei

Pēc Eiropas Savienības (ES) sankciju saraksta paplašināšanas Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nolēmusi liegt Latvijā piekļuvi tīmekļa vietnei "voiceofeurope.com", liecina padomes lēmums.

Sabiedrība Latvijā darba vizītē ieradīsies ANO Ģenerālās asamblejas prezidents

Latvijā no šodienas līdz sestdienai, 6.jūlijam, darba vizītē ieradīsies ANO Ģenerālās asamblejas 78.sesijas prezidents, Trinidādas un Tobāgo diplomāts Deniss Fransiss, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Sabiedrība Vieta, kur mīt cerība: Latvijā atklāta vasaras nometne īpašiem bērniem (+VIDEO)

Pirmās 13 ģimenes, kas saskārās ar vēža diagnozēm, uzzināja, kur varētu saņemt palīdzību.

Sabiedrība Valsts austrumu daļā vietām gaidāms stiprs lietus

Ceturtdien Vidzemē, Latgalē un Sēlijā būs pārsvarā apmācies laiks, daudzviet līs, vietām gaidāms stiprs lietus, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Sabiedrība KM: Saziņa latviešu valodā norisinās pēc būtības oficiālos gadījumos

Saziņa tikai vai pārsvarā latviešu valodā valstī pēc būtības norisinās oficiālos gadījumos - mācību iestādēs, valsts un pašvaldību iestādēs, darbā apspriežu un sanāksmju laikā, kā arī veselības aprūpes iestādēs, secināts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotā Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāna 2024.-2027.gadam projektā.

Sabiedrība Atbalsta grozījumus par valsts valodas zināšanu arī citiem Krievijas pilsoņiem

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, ar kuriem valsts valodas zināšanu prasību plānots piemērot vēl papildu dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu.

Sabiedrība VVC iebilst pret «dzimumneitrālu» latviešu valodu (+VIDEO)

"Tie drīzāk uzskatāmi par vārda brīvības ierobežojumu un pat veselā saprāta apdraudējumu", - pauž valodnieki.

Sabiedrība Rasima: Visai mediju telpai jāvirzās uz informācijas sniegšanu latviešu valodā

Gan sabiedriskajiem medijiem, gan visai Latvijas mediju telpai kopumā jāvirzās uz informācijas sniegšanu latviešu valodā, stiprinot satura pieejamību valsts valodā, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču aģentūrai LETA sacīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima (P).