• Jānis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


AS «‎Sadales tīkls» brīdina: vasarā ar elektrību jābūt īpaši uzmanīgiem (VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 12:25, 15.06.2024


Bojātas elektroiekārtas ir atrodamas un tiek ikdienā lietotas teju katrā desmitajā Latvijas mājsaimniecībā.


Zāles pļāvējs var būt bīstams.

Klāt ir vasara, kas ikgadēji iezīmējas kā elektrotraumām bagātākais laiks. Pērn šajā gadalaikā Latvijā reģistrētas 16 sadzīvē gūtas elektrotraumas, kas ir 43 % no kopumā 37 visa 2023. gada laikā reģistrētajām elektrotraumām. No 16 minētajām elektrotraumām piecas guva bērni, pārējās – pieaugušie. Lai patīkamu vasaras atpūtu neizjauktu nelaime, valsts AS "Sadales tīkls" eksperti atgādina būtiskākos elektrodrošības noteikumus.

Uzmanīgi ar elektroierīcēm ūdens tuvumā

To, ka ūdens un elektrības savienojums ir bīstams, zina daudzi, tomēr ne vienmēr tas attur no elektroierīču lietošanas ūdens tuvumā. Tipisks piemērs ir rozetei pieslēgtas ierīces (piemēram, lādētājam pieslēgts viedtālrunis) izmantošana, esot vannā. Latvijā ir reģistrētas elektrotraumas, ko cilvēks tieši šādos apstākļos guvis – lādētājam pieslēgta ierīce izslīdējusi no rokas un iekritusi ūdenī. Ļoti uzmanīgam jābūt arī, lietojot vai pieslēdzot ūdens apsildes un apgādes iekārtas, piemēram, elektrisko boileru vai ūdenssūkni.

Neizmanto ārā telpām domātas elektroiekārtas

Tikai iekštelpām paredzētās elektroiekārtas (sadzīves elektronika, iekštelpu pagarinātāji, gaismas virtenes u.c.) ir bīstami lietot ārā, jo, ierīcei nonākot saskarē ar mitru vidi, var notikt īssavienojums. Kādos apstākļos ieredzi paredzēts lietot, norāda IP marķējums:

IP20 norāda, ka iekārta ir paredzēta lietošanai tikai sausās telpās, jo iekārtas izolācija nav mitrumizturīga;

IP44 nozīmē, ka iekārta ir paredzēta lietošanai ārā un ir izturīga pret mitrumu un laikapstākļu maiņu, taču nav paredzēta iemērkšanai ūdenī;

IP67 norāda, ka iekārta ir paredzēta lietošanai ārā un ir ūdens un mitruma izturīga.

Ārā ir droši lietot tikai tās ierīces, kas atbilst vismaz marķējumam IP44!

Pērkona negaisa laikā atvieno elektroierīces no rozetes

Jā, tas nav mīts – ja ēka nav aprīkota ar zibens un pārsprieguma aizsardzības sistēmām, negaisa laikā elektroierīces darbināt ir bīstami, un tās ir jāatvieno no rozetes. Tas ir būtiski, jo nav prognozējama zibens izlādes vieta – tā var skart arī dzīvojamās vai biroju ēkas, radot krasu sprieguma paaugstināšanos nama elektrotīklos. No zibens radīta pārsprieguma nereti tiek bojāti televizori, TV dekoderi, datori, apsardzes un ugunsdrošības signalizācijas iekārtas, veļas un trauku mazgājamās mašīnas, kopētāji un cita sadzīves tehnika.

Nelieto un pašrocīgi neremontē bojātu elektrotehniku

Viens no būtiskākajiem ieteikumiem ir nelietot bojātu elektrotehniku, kā arī pašrocīgi to neremontēt. Ikgadējā "Sadales tīkla" organizētā sabiedriskā aptauja "Elektrodrošības indekss" diemžēl liecina, ka bojātas elektroiekārtas ir atrodamas un tiek ikdienā lietotas teju katrā desmitajā Latvijas mājsaimniecībā. Valstī ik gadu reģistrē arī elektrotraumas, kas gūtas, cilvēkam remontējot elektrotīklam pieslēgtu elektroierīci – šāda rīcība diezgan droši beigsies ar smagu elektrotraumu!

Neaizmirsti par elektrodrošu vidi bērniem un atgādini drošības noteikumus

Ik gadu vairāki mazi bērni Latvijā gūst elektrotraumas, diemžēl arī smagas. "Sadales tīkls" aicina vecākus pārliecināties, ka mājoklī ir elektrodroša vide, kā arī nekad neatstāt mazuļus bez uzraudzības. Bērni līdz piecu gadu vecumam visbiežāk elektrotraumas gūst, ievietojot smalkus priekšmetus (naglas, adatas, skrūves u.c.) kontaktligzdās, pieskaroties neizolētiem, bojātiem vadiem vai bojātām elektroierīcēm. Latvijā ir reģistrētas arī vairākas smagas elektrotraumas bērniem, kas ielikuši mutē elektrotīklam pieslēgtas viedierīces lādētāja vadu. Tāpēc, ja īpašumā uzturas mazi bērni, ieteicams padomāt par drošām rozetēm vai uzstādīt kontaktligzdu aizliktņus vai aizsargvākus, kā arī bērnam sasniedzamā vietā nekad neatstāt rozetei pieslēgtas elektroierīces.

Vērtīgs materiāls par elektrodrošību bērnu un jauniešu izglītošanai ir "Sadales tīkla" mācību īsfilma, kas pieejama uzņēmuma sociālajos tīklos, kā arī elektrodrošības resursu vietne arelektribuneriske.lv. Jaunums šajā vietnē ir elektrodrošības spēle bērniem un pusaudžiem – tā ļauj izvēlēties atbilstošu vecuma grupu un pārbaudīt savas zināšanas. Tāpat visu vasaru kino pilsētā "Cinevilla" iespējams apmeklēt sadarbībā ar "Sadales tīklu" izveidoto apskates objektu "Dzīvoklis", kurā, ar mobilo telefonu noskenējot QR kodu, var iemācīties, kā pareizi rīkoties dažādās ar elektrības bīstamību saistītās situācijās.

Esi uzmanīgs elektroapgādes infrastruktūras tuvumā

Gaisvadu elektrolīnijas, transformatoru apakšstacijas, sadalnes un kabeļlīnijas – pa šo elektroapgādes infrastruktūru elektroenerģija nonāk līdz mājoklim, un šo objektu tuvumā jābūt īpaši uzmanīgam. Ir aizliegts kāpt uz transformatoru apakšstaciju vai sadalņu jumtiem, mēģināt tās atvērt vai bojāt. Tāpat svarīgi novērtēt, vai gaisvadu elektrolīnijas nevarētu traucēt aktīvajai atpūtai – jo īpaši tam jāpievērš uzmanība makšķerējot vai, piemēram, rotaļājoties ar gaisa pūķi!


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Šonakt koplietošanas auto pakalpojumu sniedzēji ierobežos automašīnu pieejamību

Koplietošanas auto pakalpojumu sniedzēji ierobežos automašīnu pieejamību Jāņu naktī, liecina kompāniju "Bolt Drive" un "CityBee" sniegtā informācija.

Sabiedrība «Rīgas satiksmes» apgrozījums pērn palielinājies par 9%

"Rīgas satiksmes" apgrozījums pērn palielinājies par 9%, liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija.

Sabiedrība Pētījums: puse iedzīvotāju ikdienā nedzer pietiekami daudz ūdens

Lai arī ūdens ir ļoti būtisks dzīvības funkciju nodrošināšanai, tomēr puse iedzīvotāju ikdienā nedzer pietiekami daudz ūdens, secināts jaunākajā "Mana aptieka & Apotheka" Veselības indeksa pētījumā.

Sabiedrība Evika Siliņa: Jāņos mēs kā tauta vēlreiz apliecinām savu identitāti

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) Jāņos novēl būt kopā latviskajās tradīcijās, dziesmās un dejās.

Lasiet arī

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā palielinājās par 63%

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga par 63% un bija 81,45 eiro par megavatstundu (MWh) jeb 0,08 eiro par kilovatstundu (KWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Sabiedrība Elektroenerģijas vidējā cena aprīlī Latvijā samazinājusies par 9%

Elektroenerģijas vidējā cena šogad aprīlī Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 60,25 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 12% mazāk nekā martā un par 9% mazāk nekā 2023.gada aprīlī, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats.

Ekonomika Būtiski mainīti principi, pēc kādiem mājsaimniecības nodod elektrību tīklā

Atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā ar maiju sāks darboties neto norēķinu sistēma, kas paredz mājsaimniecību ar saules paneļiem savstarpējos norēķinus naudas izteiksmē.

Ekonomika Latvijā pēc 2030.gada sagaidāms straujāks elektroenerģijas patēriņa pieaugums

Latvijā pēc 2030.gada sagaidāms straujāks elektroenerģijas patēriņa pieaugums, un no 2030. līdz 2035.gadam patēriņa pieaugums var sasniegt līdz pat 100%, liecina AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) uzdevumā veiktā starptautiskās auditoru kompānijas "KPMG" pētījuma rezultāti par patēriņa attīstības tendencēm Baltijas valstīs un Ziemeļvalstīs.