• Jānis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rinkēvičs: Mūsu uzdevums ir gādāt, lai brīvības zaudēšana paliek mūsu iztēlē

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 15:37, 14.06.2024


Mūsu visu uzdevums ir gādāt, lai brīvības zaudēšana paliek tikai mūsu iztēlē, tā šodien Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgas pilī uzrunāja klātesošos fonda "Sibīrijas bērni" rīkotajā pasākumā "Pieminot 1941. un 1949.gada deportācijas".


Foto: LETA

Rinkēvičs norādīja, ka daudzi no Sibīriju pārcietušiem tā arī nekad nav gribējuši runāt par to, kas notika trimdas gados, un to var ļoti labi saprast. Vienlaikus Valsts prezidents izteica paldies visiem tiem, kas tomēr ir atraduši sevī spēku par izsūtījumā piedzīvoto runāt skaļi. "Jūsu sāpju pilnās atmiņas ir mūsu visu atmiņas. Jūsu stāsti neļauj aizmirst mūsu vēstures tumšās lapas. Jūsu stāsti apliecina arī to, ka tas viss bija pa īstam," teica Rinkēvičs.

Tāpat Valsts prezidents pateicās jauniešiem, kuri ir domājuši par vēsturi un runājuši par deportācijām. "Paldies, ka esat gatavi runāt ar saviem vienaudžiem un stāstīt mūsu vēstures stāstu arī viņiem. Esmu pārliecināts, - kad pienāks laiks, arī jūsu bērni un bērnu bērni uzzinās, kāpēc 25.martā un 14.jūnijā pie Latvijas karogiem kar melnas sēru lentes. Un arī viņi turpinās stāstīt tālākām paaudzēm par mūsu tautas likteni," pateicās Valsts prezidents.

Rinkēvičs norādīja, ka Latvijai deportācijas ir ļoti sāpīga pagātne, taču Ukrainā tā šobrīd ir realitāte, ko veic "ne vairs staļiniskā, bet putiniskā Krievija". Valsts prezidents, spriežot pēc skolēnu sacerējumiem un mākslas darbiem, pauda pārliecību, ka jaunieši Latvijā var iztēloties, ko nozīmē zaudēt brīvību.

"Mūsu visu uzdevums ir gādāt, lai tas paliktu tikai mūsu iztēlē. Lai Latvija mums būtu vienmēr brīva un neatkarīga un lai mums nekad nevienam nebūtu jāpiedzīvo tas, ko piedzīvoja mūsu vecāki, vecvecāki un vecvecvecāki," teica Rinkēvičs.

Šogad aprit 83 gadi kopš 1941.gada 14.jūnija deportācijas, kad cieta 15 425 Latvijas iedzīvotāji: latvieši, ebreji, krievi, poļi, tajā skaitā 3751 bērns vecumā līdz 16 gadiem. Vairāk nekā divdesmit gadu fonds "Sibīrijas bērni" aicina pulcēties kopā, pieminot uz Sibīriju izsūtītos cilvēkus.

Tradicionāli deportācijas piemiņas dienā notiek arī koncerts, kurā skan latviešu komponistu mūzika. Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā šovakar plkst.17 notiks Sibīrijas bērniem veltīts Latvijas Radio kora koncerts "Aizvestajiem" diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā.

Fonda pārstāve uzsver, ka 1941.gada 14.jūnija deportācijas, tāpat kā Krievijas iebrukums Ukrainā, ir piemērs tam, kā autoritārs režīms var izmantot vardarbību un represijas, lai kontrolētu iedzīvotājus un cīnītos par varu. Zālīte akcentē, ka situācija Ukrainā pastiprinājusi sabiedrības interesi par līdzīgiem vēsturiskiem notikumiem Latvijā. Abi notikumi parāda, cik svarīgi ir veicināt cilvēktiesības, demokrātiju un tiesiskumu, lai novērstu šādu notikumu atkārtošanos nākotnē.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Šonakt koplietošanas auto pakalpojumu sniedzēji ierobežos automašīnu pieejamību

Koplietošanas auto pakalpojumu sniedzēji ierobežos automašīnu pieejamību Jāņu naktī, liecina kompāniju "Bolt Drive" un "CityBee" sniegtā informācija.

Sabiedrība «Rīgas satiksmes» apgrozījums pērn palielinājies par 9%

"Rīgas satiksmes" apgrozījums pērn palielinājies par 9%, liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija.

Sabiedrība Pētījums: puse iedzīvotāju ikdienā nedzer pietiekami daudz ūdens

Lai arī ūdens ir ļoti būtisks dzīvības funkciju nodrošināšanai, tomēr puse iedzīvotāju ikdienā nedzer pietiekami daudz ūdens, secināts jaunākajā "Mana aptieka & Apotheka" Veselības indeksa pētījumā.

Sabiedrība Evika Siliņa: Jāņos mēs kā tauta vēlreiz apliecinām savu identitāti

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) Jāņos novēl būt kopā latviskajās tradīcijās, dziesmās un dejās.

Lasiet arī

Sabiedrība Rinkēvičs: Valsts prezidenta galvenais uzdevums ir vienot sabiedrību

Valsts prezidenta galvenais uzdevums ir vienot sabiedrību, intervijā Latvijas Radio atzina Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Pasaule Rinkēvičs: Krievijas vēlme mainīt robežas var kļūt par eskalējošu pasākumu VIDEO

Krievijas vēlme mainīt valsts jūras robežas ar Lietuvu un Somiju Baltijas jūrā var kļūt par eskalējošu pasākumu, sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš trešdien Rīgas pilī tikās ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV).

Pasaule Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs tiekas ar pāvestu Francisku (FOTO)

Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs šodien privātā audiencē tikās ar Viņa Svētību pāvestu Francisku, informēja VS.LV Valsts prezidenta kancelejā.

Sabiedrība Valsts prezidents: mums jāmācās dzīvot jaunos apstākļos

Latvijas drošība būs mūsu prioritāte, un mums jāmācās dzīvot jaunos apstākļos, TV24 raidījumā "Dienas personība" sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.