• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Stoltenbergs: NATO ir gatava aizstāvēt Latviju

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:19, 11.06.2024


Nevajag šaubīties par alianses gatavību un spēju aizstāvēt visus sabiedrotos, akcentēja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, kurš otrdien Rīgas pilī tikās ar Latvijas prezidentu Edgaru Rinkēviču pirms NATO Austrumu flanga valstu samita.


Foto: LETA

Taujāts par izskanējušo viedokli, ka Krievija varētu uzbrukt kādai no NATO dalībvalstīm, Stoltenbergs uzsvēra, ka NATO ir gatava aizstāvēt visus sabiedrotos. Viņaprāt, aizvadīto gadu laikā alianses dalībvalstis ir īstenojušas apjomīgāko kopīgās aizsardzības sistēmas paplašināšanu kopš aukstā kara.

Viņš uzsvēra, ka NATO kaujas grupas atrodas Austrumu flanga valstīs, tostarp arī Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Pēc Stoltenberga paustā, NATO ir reģionā, lai aizstāvētu un aizsargātos. Viņš arī atzīmēja, ka tas ir veids, kā novērst uzbrukumus.

"Atturēšanas politika un spēcīga kolektīvā aizsardzība NATO ir svarīga nevis tāpēc, ka mēģinām izprovocēt konfliktu. Mēs mēģinām novērst jebkādus konfliktus, uzbrukumus NATO dalībvalstīm. Alianses galvenais uzdevums ir garantēt mieru, īstenojot pietiekami iespaidīgu atturēšanas politiku dažādās pakāpēs," žurnālistiem teica NATO ģenerālsekretārs.

Viņš atsaucās arī uz Ziemeļatlantijas līguma 5.pantu, kurā ir juridiski noteikts, ka uzbrukuma gadījumā alianses dalībvalstīm vienai otrai ir jāpalīdz - tam nav nepieciešams nekāds vienbalsīgs lēmums. Stoltenbergs uzsvēra, ka aizvadīto gadu laikā alianse ir būtiski pastiprinājusi kopīgās aizsardzības sistēmu, lai NATO būtu gatava tādiem gadījumiem.

Pērn NATO samitā Viļnā Stoltenberga NATO ģenerālsekretāra pilnvaras tika pagarinātas ceturto reizi - līdz šī gada 1.oktobrim. Tuvojoties gan alianses samitam Vašingtonā un iespējamām pilnvaru termiņa beigām, viņam tika jautāts par prioritātēm, pildot šo amatu.

NATO ģenerālsekretārs sacīja, ka patlaban viņš koncentrējas uz to, lai NATO samits Vašingtonā noritētu veiksmīgi. Viņš norādīja, ka samitā ir jāpieņem daudzi svarīgu un stratēģiski lēmumi attiecībā uz atturēšanas un aizsardzības politiku, atbalstu Ukrainai. Tāpat būs jālemj par veidiem, kā stiprināt partnerattiecības ar citiem pasaules reģioniem, tai skaitā, kā risināt draudus, kas reģiona virzienā nāk no Ķīnas.

"Atrodoties šajā amatā, viens no maniem uzdevumiem ir garantēt arī to, ka Ukrainai tiek sniegs nepieciešamais atbalsts, cik vien ilgi tas ir nepieciešams. Sagaidu, ka sabiedrotie samitā spēs vienoties par to, kā NATO uzņemsies vadību par drošības atbalsta sniegšanu Ukrainai un ukraiņu karavīru apmācību organizēšanu," žurnālistiem teica Stoltenbergs.

Viņaprāt, ir jāatrod arī ilgtermiņa finanšu avots Ukrainas atbalstam, jo NATO sabiedrotie nodrošina vairāk nekā 90% no atbalsta Ukrainai, tādēļ, Stoltenberga ieskatā, būtu tikai loģiski, ka NATO turpina koordinēt šos pasākumus. NATO ģenerālsekretārs uzsvēra, ka jānovērš arī dažādi atbalsta kavējumi un pārrāvumi, ar kuriem Ukraina saskārās ziemā.

"Ir jābūt pieejamai nepārtrauktai, stabilai militārajai palīdzībai. Tas būtu arī skaidrs signāls Maskavai, ka nav jāgaida Ukrainas spēju samazināšanās. Mums ir jāparāda, ka esam gatavi atbalstīt Ukrainu ilgtermiņā. Tas varētu arī novest pie šī kara noslēguma daudz ātrākā, paredzamākā nākotnē. Tas nedos iespēju Maskavai gaidīt, kamēr Ukrainas spēki izsūks. Patlaban ir jāparāda, ka Ukraina ir gatava pastāvēt kā suverēna un neatkarīga valsts," teica Stoltenbergs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Pasaule Lietuva: Stoltenbergs NATO ģenerālsekretāra amatā varētu palikt vēl vienu gadu

Pašreizējā NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga amata termiņš, visticamāk, tiks pagarināts par vēl vienu gadu, neilgi pirms NATO samita Viļņā otrdien paziņoja Lietuvas amatpersonas.

Pasaule Stoltenbergs iebilst pret ideju, ka Polija varētu notriekt Krievijas raķetes

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs iebilst pret ideju, ka Polija varētu notriekt Krievijas raķetes virs Ukrainas reģioniem, kas atrodas blakus Polijas robežai.

Pasaule Stoltenbergs apstiprina, ka Ukrainai ir tiesības uzbrukt mērķiem Krievijā

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs intervijā Ukrainas televīzijas maratonam apstiprinājis, ka Ukrainai ir tiesības uzbrukt militāriem mērķiem Krievijas teritorijā.

Pasaule NATO sola militāro palīdzību Ukrainai 2025.gadā vismaz 40 miljardu eiro apmērā

NATO līderi trešdien alianses samitā Vašingtonā apsolīja, ka nākamgad Ukrainai tiks piešķirta militārā palīdzība vismaz 40 miljardu eiro apmērā, lai palīdzētu tai cīnīties pret Krieviju.