• Imants,
  • Ingars,
  • Intars,
  • Rimants
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kas ikvienam jāzina par bioloģisko atkritumu savākšanu (VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 13:13, 05.06.2024


"Arvien visvairāk konteineru uzstādām Rīgā".


Brūna krāsa nozīmē bioloģiskos atkritumus.

Akritumu apsaimniekotāji Latvijas teritorijā uzstādīti jau vairāk nekā 4100 bioloģiski noārdāmu atkritumu konteineri. Līdz ar konteineru skaita pieaugumu palielinās gan šo atkritumu šķirošanas aktivitāte, gan kvalitāte, informē uzņēmuma Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas departamenta vadītāja Liene Rumpane.

Šā gada piecos mēnešos departaments uzstādījis gandrīz 2600 bioloģisko atkritumu konteineru. Tāpat šajā laika periodā, salīdzinot ar analogu periodu pērn, uzņēmums izvedis par 89% vairāk BIO atkritumu.

"Arvien visvairāk konteineru uzstādām Rīgā, bet tas arī ir loģiski, jo iedzīvotājiem, kuri dzīvo daudzdzīvokļu namos un kuriem nav iespējas ierīkot kompostu, tā ir vienīgā iespēja šķirot BIO atkritumus. Savukārt privātmāju iedzīvotāji arvien vairāk interesējas par komposta kastēm un konsultējas par pareizu komposta ierīkošanu un uzturēšanu," stāsta Rumpane.

Viņa piebilst, ka nepareizi apsaimniekota komposta kaudze var kļūt par parastu atkritumu kalnu. Tas ir vērtīgs tikai tad, ja to atbilstoši iekopj, proti, kompostā ir jāievēro noteikts brūnās un zaļās frakcijas īpatsvars, tas ir regulāri jāmaisa, lai būtu gaisa apmaiņa, un jākontrolē mitrums.

Ņemot vērā, ka arī brūnā jeb BIO konteinera saturs tiek vests uz BIO tuneļiem, kur no šiem atkritumiem ražo enerģiju un pēc tam tos izmanto kompostā, ir noteiktas prasības, kas šķirošanas procesā ir jāievēro. Šajā konteinerā drīkst izmest augus, to saknes, mulču, grieztos ziedus, pārtikas pārpalikumus, cietos piena produktus, kafijas un tējas biezumus, čaumalas, riekstu čaulas u.tml. Savukārt BIO konteinerā nedrīkst izmest ēdienu iepakojumā, atkritumus plastmasas maisiņā, tūjas, kas paildzina kompostēšanās procesu, šķidrumus u.c.

"Visērtāk un higiēniskāk BIO atkritumus var izmest papīra vai BIO degradējamā maisiņā, kas ļaus uzturēt tīru konteineru savā virtuvē un mazinās insektu un nepatīkamu aromātu izplatību," saka Rumpane.

Lai pieprasītu konteineru uzstādīšanu, daudzdzīvokļu nama iedzīvotājiem jāvēršas pie sava nama pārvaldnieka. Lai tos uzstādītu, nav nepieciešama visu nama iedzīvotāju piekrišana. Tomēr, ja pēc vairākiem lūgumiem nama pārvaldnieks nav nedz izvietojis konteinerus, nedz arī sniedzis argumentētu pamatojumu, kāpēc tas netiek darīts, iedzīvotājiem ir tiesības vērsties pašvaldībā.

Savukārt privātmāju iedzīvotāji konteineru var pieteikt pašapkalpošanās platformā manai.videi.lv.

"Mūsu pieredze liecina, ka atsevišķās privātmājās kaimiņi kooperējas, uzstādot vienu brūno konteineru uz divām vai trim adresēm, pēc tam proporcionāli sadalot rēķina summu. Tas ir risinājums tiem, kuri vēlas šķirot, bet konkrētā laika periodā nerada tik daudz bioloģisko atkritumu, lai piepildītu konteineru," stāsta pārstāve.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Vāc parakstus par plašāku raidījumu ukraiņu valodā klāstu sabiedriskajos medijos

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par plašāku raidījumu ukraiņu valodā klāstu sabiedriskajos medijos

Sabiedrība Valodnieki nesaskata nepieciešamību filmējošus dronus dēvēt par «lidacīm»

Valodnieki nav saskatījusi nepieciešamību filmējošus dronus dēvēt par "lidacīm".

Sabiedrība Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums, kā dēļ izsludināts dzeltenais brīdinājums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu informācija.

Sabiedrība Dānijas brigāde piedalīsies NATO «Ziemeļu» divīzijā Ādažos (+VIDEO)

Skandināvijas valsts uzsvēra savu lomu Latvijas aizsardzībā.

Lasiet arī

Sabiedrība Maznodrošinātas mājsaimniecības azbestu saturošu šīferi var nodot bez maksas

Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrijas (VARAM) kampaņas "Ļauj vecajam azbesta jumtam aizbraukt!" laikā trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības var nodot azbestu saturošu šīferi bez maksas, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Ekonomika Ropažu atkritumu rūpnīca kalpos kā tūrisma un aktīvās atpūtas objekts (+VIDEO)

Ražotnes darbības īstenošanā tiks ievēroti gan saistošie Ministru kabineta noteikumi, gan jaunākajās Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvās.

Sabiedrība LVM: pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi

Pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi, lielākos apjomus sasniedzot pavasara un rudens mēnešos, liecina LVM publiskotā informācija.

Sabiedrība Iedzīvotāji bez maksas var atbrīvoties no spoguļu stikla

Ražotāju atbildības sistēmas uzņēmums "Zaļā josta" sadarbībā ar "Stikla servisu" rīko ikgadējo akciju, kurā līdz aprīļa beigām iedzīvotāji bez maksas var atbrīvoties no spoguļu stikla, informē rīkotāji.