• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Beidzot zināms, kad būs gatava izmantošanai vēlēšanu IT platforma 

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:21, 30.05.2024


Jaunā vēlēšanu informācijas tehnoloģiju (IT) kopējā platforma būs gatava izmantošanai uz 2025.gada pašvaldību vēlēšanām, intervijā aģentūrai LETA solīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.


Foto: LETA

Tā gan nebūs CVK pārziņā - vēlēšanu IT platformas izstrāde un darbība būs Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) atbildībā kopā ar attiecīgajiem IT jomas uzņēmumiem.

Uz jūnija sākumā paredzētajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām tiešsaistes vēlētāju reģistru nodrošinās Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), kura divus mēnešus pēc šīm vēlēšanām to nodos VRAA atbildībā, norādīja Saulīte. Tas tiks darīts, lai īstenotu pieeju, ka VRAA savā pārvaldībā un uzturēšanā pārņemtu visas ar vēlēšanu nodrošināšanu saistītās IT sistēmas. Tagad jau sākti priekšdarbi vēlēšanu IT sistēmu vienotas platformas izveidošanai, kas ietvertu arī referendumus, kas līdz šim tā nebija, skaidroja CVK vadītāja.

Vēlēšanu IT platformu sarežģī tas, ka tajā ir jāspēj atspoguļot referendumu norisi dažādās pašvaldībās un atšķirīgos laikos, pauda Saulīte.

CVK vadītāja atzīmēja, ka vēlēšanu IT platformu veido VRAA sadarbībā ar dažādiem IT pakalpojumu sniedzējiem. Vairāku IT uzņēmumu pakalpojumu izmantošana mazinās risku, kas rastos, ja paļautos tikai uz vienu IT uzņēmumu, jo privātam uzņēmumam ir tiesības jebkurā laikā kaut ko mainīt, pārdot savu uzņēmumu kādam citam, apvienoties vai rīkoties kā citādi, skaidro Saulīte.

"Tāpat IT sistēmu darbībai ir ļoti lielas drošības prasības, kādas agrāk nebija un kuras pieaug visā pasaulē. Šogad plānots virzīt likuma grozījumus, lai noteiktu vēlēšanu IT jomas kompetenču sadalījumu starp CVK, VRAA un PMLP," pavēstīja vēlēšanu komisijas vadītāja.

IT platformas tālākai pilnveidošanai valdībā apstiprināta ES līdzekļu iedalīšana, un līdz 2029.gadam sistēmas pilnveidošanai pašreiz ir piešķirti 3,9 miljoni eiro - par to sistēmas pilnveidošanas posmiem sīkāku informāciju varētu sniegt VRAA, norādīja Saulīte.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Sabiedrība KNAB rosina apsūdzēt bijušo CVK priekšsēdētāju

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosinājis prokuratūrai apsūdzēt trīs bijušos un esošos Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) darbiniekus, kā arī uzņēmēju lietā par CVK budžeta līdzekļu izkrāpšanu.

Sabiedrība Pirmajā dienā sarakstus EP vēlēšanām iesniegušas piecas partijas

Pirmajā dienā sarakstus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegušas piecas partijas - "Latvijas attīstībai" (LA), "Stabilitātei", Jaunā konservatīvā partija (JKP), "Progresīvie" un Nacionālā apvienība (NA), aģentūru LETA informēja CVK pārstāvis Andrejs Vaivars.

Sabiedrība Plāno ieviest CVK tiesības anulēt pašvaldību deputātu mandātus

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas virzītos grozījumus Pašvaldības domes deputāta statusa likumā, kas paredz ieviest Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) tiesības anulēt pašvaldību deputātu pilnvaras, ja ilgstoši nebūs apmeklētas sēdes.

Sabiedrība Saulīte: CVK paredzēts saglabāt kā funkcionāli neatkarīgu institūciju

Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) paredzēts saglabāt kā funkcionāli neatkarīgu institūciju, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču pavēstīja CVK priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.