• Aina,
  • Anete
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Strenčos ar jaunām skulptūrām rotāja Gaujas krastu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 18:15, 25.05.2024


Takā redzēsi vecupēm raksturīgus ainavas elementus kā applūstošās salas, savdabīgus kokusu, senu ceļa fragmentu.


Dzīvespriecīgi plostnieki atdzīvina ainavu.

27. Gaujas plostnieku svētku laikā norisinājās tradicionālais "Koka skulptūru izzāģēšanas konkurss". Šogad skulptūras tika veidotas par tēmu "Plostnieku kopiena". Visas dienas garumā svētku norises vietā pie brīvdabas estrādes darbojās kokamatnieki un rezultātā tapa septiņas jaunas koka skulptūras - "Bebrs", "Plosta vēzis", "Tāda ir dzīve", "Medus lācis", "Gaismas nesējs", "Zivs", "Plostnieka dēls".

Skatītāju, žūrijas komisijas un dalībnieku kopvērtējums noteica trīs labākos darbus. Visaugstāko novērtējumu saņēma skulptūra "Medus lācis", autors Kaspars Verovkins. Otrajā vietā ierindojās vietējā meistara Guntara Brieža veidotā skulptūra "Plosta vēzis", bet trešo augstāko novērtējumu saņēma skulptūra "Plostnieka dēls", ko veidoja Gatis Grīnbergs. Pirmo trīs vietu ieguvēji saņems naudas balvas 300, 200, 100 eiro vērtībā, bet pārējie konkursa dalībnieki - 50 eiro vērtībā.

Jaunās skulptūras tiks uzstādītas Strenču Gaujas dabas takas un brīvdabas estrādes teritorijā, kļūstot par ilglaicīgiem vides objektiem, kas būs apskatāmi bez maksas visiem Strenču Gaujas dabas takas apmeklētājiem. Lai aplūkotu skulptūras klātienē, var doties ekskursijā uz Strenčiem, kur tās būs sastopamas Gaujas krastā pie brīvdabas estrādes.

Strenču Gaujmalā ir uzstādītas ap 30 dažādas koka skulptūras par godu plostniekiem, lai nezustu atmiņas par pagātnē šajās vietās tik izplatīto, bet grūto plostnieka amatu. Ikgadējo Gaujas plostnieku svētku ietvaros norisinās koka skulptūru izzāģēšanas konkurss, kad top jaunas skulptūras, kas vēlāk tiek uzstādītas Koka skulptūru parkā, priecējot gan mazus, gan lielus apmeklētājus.

Pastaigājoties pa Gaujas dabas taku, izbaudiet atrašanos dabā, pieredzi dabas krāšņumu, daudzveidību un mainīgumu, kā arī apskati kultūrvēsturiskus objektus. Takā redzēsi tādus vecupēm raksturīgus ainavas elementus kā applūstošās salas, savdabīgus kokus – Dravas ozolu, kas glabā liecības par dravošanu, senu bruģēta ceļa fragmentu un Strenču krāces, ko iemīļojuši laivotāji un citi interesenti. Vēro Gaujas krasta mainīgumu un, īpaši pēc pavasara plūdiem, apjaut upes vareno spēku. Takas marķējums ir balta krāsa ar zilām un dzeltenām līnijām. Viens takas loks ap 5km, otrs loks ap 7km.


Gaujas daba Strenčos.
Gaujas daba Strenčos.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Aktīvie rīdzinieki palīdz pašvaldībai apzaļumot pilsētu (+VIDEO)

Kopumā iedzīvotāju biedrībām darbu veikšanai tika piegādāti 175,5 kubikmetri melnzemes un 12 kubikmetri komposta.

Sabiedrība Ministrs: Optimizācija NMPD plānota jau vairākus gadus

Optimizācija Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD), kuru iecerēts īstenot ar nākamo gadu, tika plānota jau vairākus gadus, otrdien intervijā LTV "Rīta panorāmā" stāstīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Daži cilvēki nedēļas nogalē uz Rīgas zoodārzu varēs iet bez maksas. Kas tie būs?

Brīvdienās, 12.oktobrī un 13.oktobrī, Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs ar tradicionālajām "Dzīvnieku dienām" svinēs 112.dzimšanas dienu, aģentūru LETA informēja zoodārzā.

Sabiedrība Kāpēc Latvijā rēķini par apkuri ir lieli, bet siltums - nepietiekošs (+VIDEO)

Iedzīvotājiem, samazinoties āra temperatūrai, nav vienaldzīgas pieaugošās izmaksas par apkuri.

Lasiet arī

Sabiedrība Gaujas nacionālo parku ierosināts pārveidot par bioreģionu (+VIDEO)

Tas var palīdzēt augt vietējai uzņēmējdarbībai un vairot tūrisma potenciālu, pauž pašvaldība.

Ekonomika Rāmnieku tilts būvēts, izmantojot jaunas tehnoloģijas (+VIDEO)

Atšķirība, ko sajutīs ceļa lietotāji - ieklātā vienkārtas asfalta kārta, salīdzinot ar divkārtu virsmas apstrādi, ir komfortablāka braukšanai.

Interesanti fakti Juris Paiders ar sievu izglābušies nodevīgajā Gaujā

Tikai sportiska atjautība izglāba laulātos no nāves.

Ekonomika Amerikāņu miljonāri izpērk rezidences Gaujas krastos

Ēkām pavisam netālu atrodas meži, kuros doties pārgājienos dzestros pavasara rītos, kā arī apburoši ezeri.