• Salvis,
  • Selva,
  • Venta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


IZM vēlas ierobežot stipendiju izsniegšanu studentiem ārvalstīs (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 10:50, 09.05.2024


“Studētgods” galvenokārt paredzēts tiem, kas vēlas studēt mūsu valstī, norāda A.Čakšas resors.


Latviešu studenti Hāgā, Nīderlandē.


Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas ieskatā, valstij nav pienākums sekmēt studijas ārvalstīs. Valsts ir nodrošinājusi Latvijā augstākās izglītības pieejamību un tai ir tiesības koncentrēt resursus uz izglītības telpas stiprināšanu Latvijā, tai skaitā ar studējošo atbalstu. Tādēļ ministrija atkārtoti norāda, ka stipendijas normatīvā regulējuma mērķis ir leģitīms, un izriet no tiesībām ierobežot valsts sociālā atbalsta piešķiršanu personām, ja to dzīvesvieta nav Latvijas teritorija.

Sociālās stipendijas apmērs ir 175 euro 10 mēnešus gadā. Izvērtējams arī, vai ārvalstīs studējošajiem potenciālais administratīvais slogs un iespējamās personiskās izmaksas izziņu un dokumentu, apliecinājumu, un citu aktivitāšu, kas varētu būt nepieciešamas, lai gūtu pārliecību un verificētu, tādējādi nodrošinot vienlīdzīgu attieksmi stipendijas “Studētgods” piešķīrumā studējošajiem ārvalstīs un studējošajiem Latvijas augstskolās, būtu salīdzināmas ar šo ikmēneša ieguvumu.

Būtu arī nepieciešamas papildus štata vietas stipendijas administrēšanai, tā kā potenciālais papildu pretendentu apmērs lēšams ap 900-1000 studējošo no 35 valstīm, un atsevišķa stipendijas “Studētgods” piešķīruma filiāle, iespējams, būtu jāveido Lielbritānijā un Īrijā, ziņoja vietne tapportals.gov.lv.

Būtu būtiski jāpārskata un jāpapildina arī normatīvais regulējums, ieviešot detalizācijas, tajā skaitā, piemēram, ieviešot atbalstāmo valstu sarakstu, tajā skaitā arī lemjot, vai esošajā politiskajā situācijā būtu atbalstāmas studijas piemēram, Krievijā, Baltkrievijā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Saudzēsim Latvijas nēģus: līdz jūlijam makšķerēt aizliegts (+VIDEO)

Baltijas jūrā ietekošās upes ar to baseiniem ir nozīmīgākās nārstošanas vietas.

Sabiedrība Latvijas resursi un nodokļi aizplūst pāri robežām

Tā kā Eiropas Savienības valstu robežas ir atvērtas un iedzīvotāji tās var šķērsot brīvi, tad viņi to bieži arī dara. Ļoti bieži, tas notiek tādēļ, ka šķērsot robežu vilina cenas, tas, ka blakus valstī tas vai cits produkts maksā lētāk.

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgas pašvaldība piedāvā studentiem 200 eiro stipendiju

Lai piesaistītu sociālā darba speciālistus, Rīgas pašvaldība piedāvā studentiem 200 eiro stipendiju.

Sabiedrība Paziņos vienotās uzņemšanas augstskolās otrās kārtas rezultātus

Šovakar pēc plkst.17 tiks paziņoti vienotās uzņemšanas augstskolās otrās kārtas rezultāti, liecina informācija portālā "Latvija.lv".

Sabiedrība Aptauja: Latvijā 68% studentu paralēli studijām strādā algotu darbu

Lielākā daļa jeb 68% Latvijas studentu paralēli studijām strādā algotu darbu, lai nosegtu savus ikdienas tēriņus, informēja "Swedbank" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas rezultātiem.

Sabiedrība Siguldas novadā pirmajā semestrī vidusskolēnu stipendijās izmaksās 9000 eiro

Siguldas novada pašvaldība šī mācību gada pirmajā semestrī vidusskolēnu stipendijās plāno izmaksāt teju 9000 eiro, aģentūru LETA informē pašvaldība.