• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Izglītības nodrošināšana ukraiņu bēgļu bērniem varētu izmaksāt 2 miljonus eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 11:17, 02.05.2024


Lai nodrošinātu mācības visiem ukraiņu bēgļu bērniem, no septembra līdz decembrim būs nepieciešami kopā 2 356 507 eiro, bet 2025.gadā - 4 316 027 eiro, liecina likumprojekts, ko Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nodevusi saskaņošanai.


Foto: LETA

IZM plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apgūt pirmsskolas izglītības vai vispārējās pamatizglītības programmu Latvijas izglītības iestādēs klātienē.

Prasība attieksies uz Ukrainas bēgļu bērniem, kuri sasnieguši obligātās izglītības vecumu. Pēc IZM aplēsēm, tie ir 1842 izglītojamie.

Līdz 31.augustam prasības nepiemēros attiecībā uz tiem obligātās izglītības vecumu sasniegušajiem bērniem, kuriem pagaidu aizsardzības statuss piešķirts līdz dienai, kad likumprojekts stāsies spēkā.

Ukrainas bēgļu bērniem būs jāuzsāk mācības Latvijas izglītības iestādēs trīs mēnešu laikā no pieteikšanās brīža pagaidu aizsardzības statusa saņemšanai.

Likumprojekts šogad neradīs papildu ietekmi uz valsts budžetu. To īstenos apstiprinātā pasākumu plāna atbalsta sniegšanai Ukrainas civiliedzīvotājiem Latvijā ietvaros, jo šī gada pirmajos trīs mēnešos vispārējās izglītības iestādēs uzņemts mazāk skolēnu nekā plānots.

2025.gadam būs papildus nepieciešami 7 823 158 eiro, 2026.gadam un turpmāk - 4 653 573 eiro. Jautājumu par papildus nepieciešamo finansējumu skatīs valdībā, sagatavojot un izskatot likumprojektu par vidējā termiņa budžeta ietvaru un par valsts budžetu kārtējam gadam.

Saskaņā ar civiliedzīvotāju datu analīzi, ko IZM veica sadarbībā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, 2354 skolēniem nav norādīta Latvijā reģistrēta izglītības iestāde. No tiem 512 personas nepretendē uz izglītības apguvi, jo uzturēšanās atļauja ir anulēta, tiks anulēta tuvākajā laikā vai izsniegta citu iemeslu dēļ.

Pašlaik Ukrainas bēgļu bērni, atrodoties Latvijā, var izvēlēties atbilstošāko mācību veidu - mācības klātienē vai attālināti. Daudzi Ukrainas bērni izvēlas tālmācību, taču šāda pieeja nesniedz dokumentētu informāciju par to, vai bērni ir iekļauti Ukrainas izglītības sistēmā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdiena būs saulaina un silta

Piektdien Latvijā būs pārsvarā sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Opozicija vēlas, lai debates notiek tikai valsts valodā

Opozīcijā esošie "Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība (NA) sagatavojuši grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas liegtu rīkot priekšvēlēšanu debates krievu valodā.

Sabiedrība Āgenskalna tirgū gaidāms īpašs pasākums - Ukrainas diena!

Latvijā dzīvojošie ukraiņi aicinās kopā gatavot, dziedāt, dejot un piedalīties dažādās radošajās darbnīcās.

Sabiedrība Aiztur divas personas aizdomās par informācijas vākšanu un nodošanu Krievijai

Kā liecina Valsts drošības dienesta izmeklēšanas laikā iegūtā informācija, personas nelikumīgi vāca un Krievijas specdienestiem nodeva neizpaužamas ziņas.

Lasiet arī

Pasaule Armēnijā ieradušies jau 42 500 Kalnu Karabahas bēgļu

Kopš Azerbaidžānas 19.septembra zibensofensīvas no Kalnu Karabahas Armēnijā ieradušies 42 500 bēgļu jeb aptuveni trešā daļa Kalnu Karabahas iedzīvotāju, trešdien pavēstīja Armēnijas varasiestādes.

Pasaule Armēnijā no Kalnu Karabahas ieradušies 13 350 bēgļi

Armēnijā no Kalnu Karabahas ieradušies 13 350 bēgļi, otrdien paziņojusi Armēnijas valdība.

Pasaule Britu patvēruma piešķiršanas sistēmas izmaksas sasniegušas 4 miljardus mārciņu

Lielbritānijas patvēruma piešķiršanas sistēmas izmaksas gada laikā gandrīz divkāršojušās, sasniedzot 3,97 miljardus sterliņu mārciņu (4,63 miljardus eiro), liecina valdības ceturtdien publiskotie statistikas dati.

Pasaule Vācijas pilsēta referendumā atsaka zemi bēgļu izmitināšanai

Greifsvaldē Vācijas ziemeļaustrumos pilsoņi svētdien notikušajā vietējā referendumā ar lielu balsu vairākumu liedza pilsētai iznomāt zemi konteineru pilsētiņas iekārtošanai bēgļu pagaidu izmitināšanai.